3voor12 draait (week 35): Divine Fits en Animal Collective

3voor12 Album van de Week is The XX met Coexist

Redactie 3voor12 ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3voor12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten, en om deze toe te lichten. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3voor12.

Top 5:

1. Divine Fits - A Thing Called Divine Fits (Anti-/Epitaph)
"Klinkt zoals je het zou verwachten en dat is in dit geval een goede zaak." (Stephan van Peursem)
"Ik ben al snel verkocht als ik Dan Boeckner (Wolf Parade, Handsome Furs) hoor zingen, maar dit is me toch een fijn zijprojectje hoor." (Ingmar Griffioen)
"Spoon + Wolf Parade. Dat is niet alleen de samenstelling, zo klinkt Divine Fits." (Atze de Vrieze)
2. Animal Collective - Centipede Hz
"Het is zo raar dat je met stijgende verbazing blijft luisteren naar alle bliepjesmeuk die voorbij komt." (Judith Laanen)
"Energiek, opzwepend, eigenwijs en ik zing, spring, klap, schreeuw mee." (Stephan van Peursem)
"Wat een energie, soms een beetje bizar, maar zeer de moeite waard." (Jorinda Teeuwen)
3. Faberyayo - Coco
"Met liedjes over z'n meisje, z'n kat (Baby Miko is de beste naam voor een huisdier ever) en kliekjes ben je bij mij aan het juiste adres." (Judith Laanen)
4. DIIV - Oshin (album, Captured Tracks/Konkurrent)
"Heerlijke shoegaze pop, dromerig en meeslepend, met een vleugje Cure (bas) en lijzige Stone Roses vocalen." (Ingmar Griffioen)
5
. Jens Lekman – The End Of The World Is Bigger Than Love (single, Secretly Canadian/Konkurrent)
"Zoetsappig? Ja, maar ook grappig, heel grappig." (Atze de Vrieze)

Ingmar Griffioen draait:

DIIV - Oshin (album, Captured Tracks/Konkurrent)
Duurde even voordat DIIV (tafkaDive) ook in Nederland uitkwam, maar het was 'het wachten' waard. Heerlijke shoegaze pop, dromerig en meeslepend, met een vleugje Cure (bas) en lijzige Stone Roses vocalen. Live te zien op Le Guess Who? en het Haagsche REWIRE festival.
Divine Fits - A Thing Called Divine Fits (album, Anti-/Epitaph)
Ik ben al snel verkocht als ik Dan Boeckner (Wolf Parade, Handsome Furs) hoor zingen, maar dit is me toch een fijn zijprojectje hoor. Of eigenlijk supergroepje: Divine Fits bevat met Britt Daniel van Spoon nog zo'n kenmerkende, superbe zangstem (die lijnen in Flaggin A Ride!) en heeft in New Bomb Turk Sam Brown een beste drummer in huis. De optelsom levert een meer dan bijzonder debuutalbum op.
The MAYDAYS - MRK. II (album, eigen beheer)
Best tof rock 'n roll-plaatje, beetje bluesy, rommelig op catchy wijze en gewoon uit de Maasstad mensen! The MAYDAYS dus. Die Rotterdammers presenteren 'm deze zondag bij Club 3voor12 Zuid-Holland in Rotown en stellen zich voor.

Judith Laanen draait:

Faberyayo - Zomer Aan De Wand (Topless remix)
Eerder deze week verscheen van de hand van de Haagse italo disco-act Topless deze uitstekende remix van Faberyayo's instant vrolijkheidsliedje Zomer Aan De Wand. Zeker op een dag als vandaag, waar we allemaal bang worden van die donder en bliksem, is dit plaatje een zeer fijne onderbreking van je dag. Of je zet 'm gewoon op repeat, zoals ik.
Animal Collective - Centipede Hz
Ik heb er geen woorden voor. Het is te goed. Man o man, wat een album. Het is zo raar dat je met stijgende verbazing blijft luisteren naar alle bliepjesmeuk die voorbij komt. Zo ontdekte ik vandaag opeens een sirene in één van de nummers!
Faberyayo - Coco
Genomineerd voor de 3voor12award van dit jaar, dus ik dacht: laat ik Pepijns debuut nu eens echt goed luisteren. Met liedjes over z'n meisje, z'n kat (Baby Miko is de beste naam voor een huisdier ever) en kliekjes ben je bij mij aan het juiste adres. Wat een taalwonder, die Faberyayo. Restjesdag, come on let's go!

Stephan van Peursem draait:

Animal Collective - Centipede Hz (Domino/Munich)
In mijn wereld mijn Animal Collective pure popmuziek. Energiek, opzwepend, eigenwijs en ik zing, spring, klap, schreeuw mee. Heerlijke plaat, waar veel in te ontdekken is. Wordt alsmaar toegankelijker en beter als je hem meer draait. Doe dat dus vooral. Hokjes? Vaste structuren? Standaard pop? Let-let-let-let-let-let-let-let-let-let go!
Divine Fits - A Thing Called Divine Fits (Anti-/Epitaph)
Heerlijk samenwerking tussen Britt Daniel (Spoon) + Dan Boeckner (Wolf Parade, Handsome Furs) + Sam Brown (New Bomb Turks). Klinkt zoals je het zou verwachten en dat is in dit geval een goede zaak, heerlijke nieuwe Spoon/Wolf  Parade nummers vol drive die vaak lekker repetitief zij en met een fijne, warme productie ook nog eens heel erg goed klinken.
Deerhoof - Breakup Song (ATP/Konkurrent)
"Noise Jingles For Parties!" zo luidt de sticker op dit album van Deerhoof. Geen woord van gelogen. Feestelijke, aanstekelijke plaat, maar niet voor gevoelige oren. Fijn tegendraad (en stiekem toch minder noisy dat je zou verwachten hoor).

Atze de Vrieze draait:

Divine Fits – A Thing Called Divine Fits (album, Anti/Epitaph)
Spoon + Wolf Parade.
Dat is niet alleen de samenstelling, zo klinkt Divine Fits.
Jens Lekman – The End Of The World Is Bigger Than Love (single, Secretly Canadian/Konkurrent)
Zoetsappig?
Ja, maar ook grappig, heel grappig. Zweed Jens Lekman gebruikt romantiek als karikatuur, Love Boat softpop als schild, ironie als wapen. Prachtig liedje.
Animal Collective – Centipede Hz (album, Domino/V2)
Een sensationele trip, hectisch en innovatief. Gewoon weer een klassieker hoor.

Jorinda Teeuwen draait:

De beste albums van dit jaar
Over drie weken is het zover: de uitreiking van de 3voor12award, de prijs voor het beste Nederlandse album van het afgelopen jaar. Er zitten wat pareltjes tussen. Wat dacht je van Faberyeyo, The Kik, Fresku en Bombay Show Pig. Toffe Nederlandse albums en een breed assortiment qua muziekstijlen. Check alle albums op de speciale 3voor12award Luisterpaal. De uitreiking is 20 september in TrouwAmsterdam.
Popronde
7 september start Popronde in Nijmegen en doet daarna nog 30 andere steden aan. Nu staat de Popronde sampler op de Luisterpaal, een selectie van de vele bands, zangers en zangeressen die in het kader van Popronde op het podium staan. Op de sampler o.a. Zanillya, John Coffey en Palio Superspeed Donkey.
Animal Collective – Centipede Hz
Ik ben aangestoken door collega Stephan. Wat een energie, soms een beetje bizar, maar zeer de moeite waard.