Politie dreigt te staken tijdens Pinkpop en Dance Valley Politie dreigt te staken tijdens Pinkpop en Dance Valley

'Pinkpop niet in gevaar'

, Sjoerd Huismans

Politie dreigt te staken tijdens Pinkpop en Dance Valley

'Pinkpop niet in gevaar'

Sjoerd Huismans ,

De politiebonden ACP en NPB zijn van plan om tijdens popfestivals als Pinkpop en Dance Valley te gaan staken. Ook tijdens de bevrijdingsfestivals en de Amstel Gold Race willen de bonden staken, zo schrijft het Algemeen Dagblad vandaag. De bonden willen een hardere strategie gaan voeren, omdat de acties tot nu toe geen resultaat hebben opgeleverd. De politie wil meer loon, maar ook meer waardering voor zwaar werk en betere arbeidstijden. Pinkpop-baas Jan Smeets zegt dat zijn festival niet in gevaar komt door de dreigende politieacties: “Dan doen we het dit jaar gewoon zonder politie”.

Er wordt al enkele weken actie gevoerd door de bonden. Zo schrijven agenten geen boetes uit voor lichte vergrijpen als fietsen zonder licht, en worden sommige politiebureaus gesloten. Maar tot nu toe hebben de acties geen resultaat opgeleverd. Volgens Jan Willem van de Pol van de NPB vragen leden zich af of ze “hun nek nog wel moeten blijven uitsteken” bij grootschalige evenementen als popfestivals. “We gaan niet meteen over tot staken bij festivals, maar het is plan B.”

De politievakbonden willen de minister met nieuwe acties verder onder druk zetten. Vanavond overleggen de bonden verder over de te voeren strategie voor de komende tijd. De eerder ingezette acties gaan deze week door, en de Amstel Gold Race kan zondag bij de start acties verwachten.

Gerrit van de Kamp, voorzitter van ACP, sluit niet uit dat burgemeesters naar de rechter stappen als er een staking plaatsvindt tijdens een evenement in hun gemeente. Het is nog maar de vraag of de acties dan door mogen gaan. Als de rechter vindt dat de veiligheid in het geding komt, kan hij de agenten dwingen toch aan het werk te gaan.

Pinkpop-directeur Jan Smeets is in elk geval niet van plan naar de rechter te stappen, mocht de politie staken tijdens zijn festival. “Dan doen we het dit jaar gewoon zonder de politie", zei hij tegen Giel Beelen op 3FM. "We geven een miljoen per jaar uit aan veiligheid. De meeste security komt van een apart bedrijf en hebben we zelf in de hand. De politie helpt vooral mee in het buitengebied.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12