D.Lipps: “Ik leef niet in een sterrenwereld”

Nieuwe EP D.Lipps en producer Cirino Brown nu op de Luisterpaal

Sjoerd Huismans ,

Rapper D.Lipps uit Amsterdam-West heeft zijn nieuwe EP Manifest uit. Tijdens het proces werd hij geplaagd door de nodige tegenslag: zo crashte de laptop van producer Cirino Brown waardoor de twee helemaal opnieuw moesten beginnen, en was er onzekerheid omdat Desmond Read - zoals D.Lipps in het dagelijks leven bekendstaat - voor het eerst alles zelf moest doen. In de uiteindelijke release, met daarop serieuze tracks op laidback beats, heeft hij hoe dan ook veel vertrouwen. “De Nederlandse hiphop van nu is niet echt diepgaand, er zit geen achterliggende boodschap in. Dit gaat ergens over.”

D.Lipps vormt samen met onder meer Zwart Licht, Skinto en NoizBoiz het Nebulon Collectief, en bracht eerder de debuut EP Boven de Wolken uit. In 2010 deed hij mee aan de Grote Prijs van Nederland, waarvan hij de finale verloor tegen KaliBwoy. Vorig jaar kondigde hij de Manifest EP al aan, maar het heeft allemaal wat langer geduurd. “Wegens omstandigheden”, aldus Desmond Read. “De laptop van producer Cirino was gecrasht. Dus moesten we helemaal opnieuw beginnen.” De twee kennen elkaar van de Herman Brood Academie, waar ze een MBO popopleiding volgden en samen begonnen met muziek maken. “Voor hem wordt het de eerste keer dat hij daadwerkelijk iets uitbrengt”, zegt Read. “Maar voor mij is het ook de eerste keer in twee jaar, spannend dus.”

‘De Boy met de Dikke Lipps’ wil op de nieuwe EP een andere kant van zichzelf laten zien. “Ik maakte tracks met harde lyrics en beats, maar Manifest is meer mellow, lekker om naar te luisteren. En het gaat ergens over, het is anders dan wat je normaal hoort.” Read is niet onder de indruk van wat er de laatste tijd uitgebracht wordt op hiphopgebied. “De muziek van nu is niet echt diepgaand. Er zit geen achterliggende boodschap in. Ik heb het dan over de hiphop, de Nederlandse hiphop. Of wat ze hiphop noemen, dan.”

Read laat zich eerder inspireren door Amerikaanse voorbeelden als Gang Starr en Kendrick Lamar. “Ik ben ook grote fan van Nas, hij heeft altijd al invloed op mijn muziek gehad. Ik wil ook een soort van story- telling hiphop maken. Mijn andere invloeden zijn mijn vrienden man, de mensen om me heen! Zij komen altijd weer met nieuwe rappers aanzetten waarnaar ik ga luisteren.”

Veel van de tracks op Manifest zijn inderdaad rustiger. Naast de nog steeds aanwezige stoere brag ’n boast in nummers als Alleen De Dikke is er plaats voor meer reflectie en laidback beats in Zoveel, Doe Niet Gek en de titeltrack. In de lyrics rapt Read over moeilijkere periodes in zijn leven:

Ik heb zoveel stress op mij, doe me na dan, voel het aan man,
weet niet wat het is maar het doet zo’n pijn, maar ik kan het aan want,
ik ben de man.

“Dat is iets waar ik regelmatig mee te maken heb. Mijn leven is nog steeds zoals het was, ondanks dat ik nu in het wereldje zit, de mensen ken enzo. Ik leef niet in een of andere sterrenwereld waar ik de hele dag kan chillen of smoken.”

Ondanks dat de rapper uitmaakt van collectieven als Nebulon en SamenSterk Records, deed hij deze keer alles alleen. “Ik moest overal zelf achteraan zetten.” Dat leidde soms wel tot onzekerheid bij Read: “Ik heb vaak genoeg gedacht: moet ik dit wel uitbrengen, of moet ik iets heel nieuws maken? Maar in de uiteindelijke release heb ik veel vertrouwen.”

Veel exposure is de komende tijd waar de rapper naar streeft. “Ik wil de mensen laten zien waar ik al die tijd mee bezig ben geweest. Dus breng ik clips uit, en ga ik veel optreden. Er zijn al boekingen: komende vrijdag speel ik nieuwe tracks in Tilburg, en binnenkort sta ik op Appelsap met Nebulon. Er zijn nog wat andere Nebulon projecten: er komt een mixtape en de bij ons aangesloten rapper Leeroy komt met zijn debuut.”

Read ziet de Manifest EP als een voorproefje van zijn eigen debuutalbum. “Die willen Cirino en ik volgend jaar uitbrengen. We hebben nog geen titel, maar zijn al wel muziek aan het maken. Manifest is een goede indicatie van waar het heen gaat.”