Brein: ‘Verbod op aanmoedigen omzeilen internetblokkades’

Piratenpartij vreest geen campagne meer te kunnen voeren

Sjoerd Huismans ,

Auteursrechtenwaakhond BREIN wil dat het het verboden wordt mensen aan te moedigen om internetblokkades te omzeilen. Dat meldt NU.nl op basis van de dagvaarding die de stichting maandag bij de Rechtbank Den Haag heeft ingediend. Vanmiddag dient het kort geding. Iedere overtreding zou met €10.000 bestraft moeten worden. De Piratenpartij vreest, met verkiezingen in aantocht, per verkiezingsbijeenkomst €10.000 aan dwangsommen kwijt te zijn. Voorzitter Dirk Poot: “Dit is een zwaard van Damocles dat boven elke verkiezingsbijeenkomst hangt.”

Vorige week nog floot de rechter BREIN terug in een kort geding, aangespannen door de Piratenpartij. De proxy die de partij aanbiedt op haar website, waarmee de omstreden torrentwebsite nog steeds toegankelijk is voor gebruikers van Ziggo en XS4ALL, mag blijven staan. Poot sprak toen van een kleine overwinning: "Door onze poot stijf te houden laten we zien dat BREIN niet het almachtige orgaan is dat het soms lijkt. Wie goed nadenkt, zich goed voorbereidt, kan ver komen. Wij hebben sterk het gevoel dat deze uitspraak ons de mogelijkheid biedt de pagina terug te plaatsen zoals deze was, dus inclusief open proxy en omzeillinks." Eerder kreeg BREIN andere aanbieders van open proxy’s die The Pirate Bay toegankelijk maken wél op de knieën middels een zogenaamd ex-parte bevel, een kort geding waarbij de wederpartij niet gehoord wordt. Advocatenkantoor SOLV noemde dit bevel onterecht.

Nu probeert BREIN dus op een andere manier het de Piratenpartij onmogelijk te maken op haar website te verwijzen maar The Pirate Bay. De stichting eist in de dagvaarding een verbod op “het aanmoedigen van het publiek, waaronder gebruikers voor wie de toegang tot The Pirate Bay door hun ISP geblokkeerd is, om die blokkade te omzeilen”. Onder ‘aanmoedigen van het publiek’ wordt verstaan “het aanbieden van informatie met de kennelijke bedoeling om hen die onder een blokkade vallen aan te zetten tot het omzeilen van zulke blokkades.” Verder eist Brein dat de Piratenpartij niet meer mag linken naar de proxy FuckTimKuik.org, de site die Geenstijl lanceerde op de dag dat het verbod inging, en die doorverwijst naar een willekeurige proxy waarmee The Pirate Bay bereikbaar is; ook voor gebruikers van Ziggo en XS4ALL, de twee providers die door de rechter werden veroordeeld hun gebruikers toegang tot de site te blokkeren.

Iedere overtreding zou bestraft moeten worden met een dwangsom van 10.000 euro. Nu het kabinet gevallen is en er verkiezingen in het vooruitzicht staan, maakt voorzitter van de Piratenpartij Dirk Poot zich zorgen: “Net nu er verkiezingen komen is dit een zwaard van Damocles dat eigenlijk boven elke verkiezingsbijeenkomst hangt”, zegt Poot tegen NU.nl. Poot vreest 10.000 euro per verkiezingsbijeenkomst kwijt te zijn. Volgens de Piratenpartij zijn de eisen van BREIN een ‘oorlogsverklaring aan politiek Nederland’. Poot: “Het begint bij een filterplicht voor providers en één, twee zaken verder zijn links naar GeenStijl verboden en kan een politieke partij zijn mening niet meer uitdragen”, betoogt Poot. “Het is duidelijk dat het evenwicht tussen fundamentele burgerrechten en auteursrechten helemaal zoek is geraakt. Thorbecke zou zich in zijn graf omdraaien als je met auteursrechten een politieke partij een spreekverbod zou opleggen.”

Het pleit is nog lang niet beslecht in de zaak BREIN vs. The Pirate Bay. De uitspraak dat The Pirate Bay door mocht gaan met het aanbieden van haar proxy betrof een voorlopige uitspraak in het executiegeschil. Vanmiddag om 14.00 uur dient een opheffingsgeding, dat handelt over de inhoud van de zaak. Later vandaag waarschijnlijk een update.