The Kik brengt debuutalbum uit op Excelsior én Topnotch The Kik brengt debuutalbum uit op Excelsior én Topnotch

Rotterdamse beatgroep getransformeerd naar Nederlandstalig

, Atze de Vrieze

The Kik brengt debuutalbum uit op Excelsior én Topnotch

Rotterdamse beatgroep getransformeerd naar Nederlandstalig

Atze de Vrieze ,

Opvallend nieuws: het debuutalbum van The Kik – de reïncarnatie van The Madd – verschijnt niet alleen op Excelsior, maar ook op TopNotch. Twee kwaliteitslabels die vochten om een been en uiteindelijk besloten het maar te delen, zo lijkt het. 28 mei verschijnt Springlevend, het inderdaad volledig Nederlandstalige album van de nieuwe band van Dave von Raven. En dus zijn we binnenkort een ouderwetse sixties beatplaat rijker. “Maar we doen niet aan lo-fi hoor. Mensen beginnen altijd over sixties rammelpop, maar de eerste Beatles-platen klonken gewoon fantastisch. Wij hebben het ook zo mooi mogelijk opgenomen.”

Iets meer dan een jaar na het uiteenvallen van zijn oude band The Madd is Rotterdammer Dave von Raven op volle kracht terug. Vrijwel meteen vormde hij een nieuwe band, met onder meer Arjan Spies van Mark & The Spies en oud-Spades drummer Ries Doms. Spies verliet de band al snel, maar haakte uiteindelijk toch weer aan. Ze begonnen in het Engels en brachten eind 2011 een Engelstalige kerstsingle uit, maar op Great Wide Open bleek al dat de band er serieus over dacht op Nederlandstalig over te schakelen. “Die single was in ouderwetse Phil Spector stijl, dat moet in het Engels. Tijdens Great Wide Open hadden we inderdaad net bedacht om op Nederlands over te schakelen. Het is hartstikke leuk om in je eigen taal te zingen. Als je het in het Engels effe niet meer weet, kun je her en der wat wegmoffelen. Er luistert toch geen hond naar die teksten.”

Nu moest Von Raven dus zijn best doen, merkte hij direct. “Ik krijg meteen allerlei reacties. Het is best moeilijk. In het Engels klinkt ‘ik hou van jou’ al best goed.  Nu kan ik echt wat zeggen. Je moet ook uitkijken dat het geen comedy act wordt, het mag niet flauw worden. Maar het mag best over een meissie gaan, hoor.” Niets mis met meisjes, maar Von Raven laat zich ook inspireren door de meer geëngageerde artiesten uit de jaren zestig. Zo staat op het album een liedje van cultzanger Armand, die zelf meedoet, net als labelgenoot Lucky Fonz III. “Armand was de tegenhanger van Boudewijn de Groot, als The Beatles vs The Stones. En hij is zichzelf trouw gebleven. De meeste mensen die in de sixties zeiden dat je niet naar je ouders moest luisteren, zijn later gewoon burgermannetjes geworden. Armand is nog steeds zo. Daar moet je wel een beetje gek voor zijn.”

De grensverleggende samenwerking tussen Excelsior en TopNotch vindt Von Raven geen big deal. Hij bracht met The Madd zijn muziek uit bij Excelsior, hij bracht met Dio een single uit op Topnotch. “Als we samen op tour gingen waren alle vrienden van Dio er natuurlijk bij. Ach ja, zo gaat dat nu eenmaal bij mij, ik vind het hartstikke leuk om op een voormalig hiphoplabel te zitten, zeker nu Kees de Koning zo veel met Nederlandstalige muziek bezig is.” Naast albums van Lucky Fonz III en Guido Belcanto zal Topnotch binnenkort het verzameld werk van taalkunstenaar Drs. P uitbrengen. Dave von Raven treedt 23 april op tijdens een avond ter ere van hem. “Ik zal het lied Literatuur zingen. Bij mij begint ook elke zin als een volzin, maar ik wil het nog wel eens afraffelen.”

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12