Motel Mozaïque: veel meer te doen dan slechts muziek

10 Tips voor het non-muzikale programma

Sjoerd Huismans ,

Motel Mozaïque is een breed cultureel festival: behalve muziek is er nog een keur aan andere kunstvormen te bewonderen. Ook theater, performance en beeldende kunst maken deel uit van het programma. Daarnaast organiseert het Rotterdamse stadsfestival zogenaamde gidstochten: samen met een gids kun je als bezoeker bijvoorbeeld sporten, of op zoek naar de uithoeken van de stad. Uit dit aanbod distilleerde 3voor12 de meest opmerkelijke non-muzikale uitstapjes.

Trefbal (gidstocht)
Wie herinnert zich trefbal niet van gymles? Voor de een dé kans om alle opgekropte energie eruit te gooien, voor de wat banger aangelegde klasgenoot vooral een nachtmerrie van om hem heen suizende ballen. Waarom alleen op school, en waarom zijn er geen trefbalverenigingen? vraagt Motel Mozaïque zich af. Vandaar dat je je per team van zeven kunt opgeven voor een ouderwets potje trefbal tussen de optredens door.

Kraak en Smaak (gidstocht)
Kraak en Smaak slaat hier niet op het vermaarde producerstrio uit Leiden, maar op een gidstocht langs verschillende Rotterdamse kraakpanden. Nog meer dan 1 miljard mensen leeft wereldwijd gekraakt, stelt Motel Mozaïque. Ondanks dat kraken sinds 2010 weer illegaal is in Nederland, zijn er ook hier nog steeds velen die voor deze woonvorm kiezen. Deze tocht leidt langs verschillende panden waarvan de bewoners hun verhaal doen. Zodoende kunnen vragen als wat krakers motiveert, en welke smaakvoorkeuren zij aan de dag leggen, worden beantwoord.

Vive la Straatmuzikant
Motel Mozaïque en boekingskantoor van de popacademie Klankenhaus vieren de straatmuziek met het project Vive la Straatmuzikant. Het hoogtepunt van dit project is op zaterdag 21 april tussen 13:00 en 16:00 uur. Langs een route via locaties van Motel Mozaïque, architectuurfestival ZigZagCity en de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam spelen straatmuzikanten. Onbekende straatmuzikanten spelen naast grote namen als Torre Florim van De Staat, The Yes Please, Crappy Dog, Senor Sandor, Choca Alcazaba Quartet, Music Behind Bars, Molotov, Annika, Frank Goverts en Thirza. Aan het project is een gidstocht verbonden. Voorafgaand aan de officiële opening uur vindt vanavond al een voorproefje plaats van Vice la Straatmuzikant, en wel om 19.45 uur.

Groenten uit Rotterdam (gidstocht)
Gidstocht langs vier verschillende buurt- en moestuinen in Rotterdam, waarin wordt uitgelegd wat permacultuur is en waarom het hand in hand kan gaan met het stadsleven. Ondertussen kan er worden geproefd van biologische lekkernijen. Duurzaam consuminderen is niet moeilijk, aldus Motel Mozaïque.

Wunderbaum (performance)
Oké, deze tip is niet volledig non-muzikaal maar staat wel los van de normale muziekprogrammering. Op Perron Mozaïque (op het dak van de Hofbogen) speelt acteurscollectief Wunderbaum een compilatie van de liedjes uit hun voorstelling Songs at the End of the World. Uit een gedeelde liefde voor de verhalen en zwerftochten van daklozen herschreven de acteurs hun leven op basis van jeugdfoto’s, gedachten en dromen.

De Bende (art, performance)
Collectief van kunstenaars, ontwerpers, meubelmakers en andere creatievelingen dat beoogt “op constructieve wijze oplossingen te vinden voor de enorme berg restmateriaal die door de Nederlandse bouw en consumptiedrift vrijkomt.” Eerder deed De Bende projecten voor de Gemeente Rotterdam, de Rotterdamse Schouwburg en Parfum de BoemBoem, nu spelen ze een performance op Motel Mozaïque.

Nik van den Berg (performance)
Nik van den Berg is de helft van het ultra-absurdistische comedy duo Nick & Ben. Van den Berg is ook zanger en bassist van de Haagse rockband F, en won de Vergeten Toneelprijs 2010 voor beste stagiair. Deze editie van Motel Mozaïque staat hij alleen op de planken met een Spinal Tap achtige parodie op heavy metal. “Met bedachtzame stiltes en nonchalante poses, afgewisseld met snoeiharde livemuziek, voert Van den Berg je langs alle clichés van een rockster”, aldus het programma

The Haircut Before the Party (performance)
Als je tijdens het festival ineens behoefte krijgt aan een nieuwe coup, dan kan dat dit jaar. Gratis, zelfs. The Haircut Before the Party is een kapperscollectief dat de kapsalon als belangrijke sociale plek beschouwt, waar nieuwe vriendschappen vorm krijgen en belangrijke gesprekken gevoerd worden. Daarom bieden zij hun diensten gratis aan, in ruil voor een ongedwongen discussie over de orde van de dag.

Bubblicious (gidstocht)
Als knipoog naar de economische luchtbel die uit elkaar gespat is, kun je op Motel Mozaïque al bellenblazend zelf een zogenaamde ‘bubble building’ laten ontstaan. Aansluitend is er een voorstelling van t.r.a.n.s.i.t.s.c.a.p.e. die ook in het teken staat van bubbels. In deze voorstelling stappen de dansers en muzikanten in grote opblaasbare ballonnen en verkennen grenzen, snelheden en bewegingen. 

Jasper Giljam (film)
Jasper Giljam studeerde aan de St. Joost Academie in Breda, maar stapte over naar de WDKA toen hij merkte dat zijn interesse vooral bij audiovisuele toepassingen lag. Hij is een maatschappelijk geëngageerde kunstenaar, wat ook blijkt uit het project Capital Memorium waarmee hij op Motel Mozaïque staat.  Met dit videoproject vraagt hij aandacht voor het publieke domein: “Jarenlang was de wereld in de ban van het kapitalisme en de daarbij horende waakhond: het copyright. Capital Memorium honoreert op eigenzinnige manier deze vorm van privatisering waarin we het publieke domein ondergeschikt maken aan onze eigen welvaart.”

Kijk voor meer info over de gidstochten, en hoe je je kunt aanmelden, op http://www.motelMozaïque.nl/gidsen/, en voor de rest van het programma op http://www.motelMozaïque.nl/program/.