Hollandse Nieuwe van de Maand: Bombay Show Pig Hollandse Nieuwe van de Maand: Bombay Show Pig

Debuutalbum Vulture / Provider komt 3 mei uit

, Sjoerd Huismans

Hollandse Nieuwe van de Maand: Bombay Show Pig

Debuutalbum Vulture / Provider komt 3 mei uit

Sjoerd Huismans ,

Iedere maand kiest 3VOOR12 de Hollandse Nieuwe van de maand. Welke artiest van eigen bodem maakt indruk, van welk album wordt het meest verwacht? Deze maand: Het Amsterdams-Haagse Bombay Show Pig. Eerder bracht de band, toen nog als trio, de EP Baby It’s A Face uit die werd geproduceerd door Tjeerd Bomhof. Single Curve Ball werd toen al opgepikt door 3voor12. Christian Kratzsch verliet de band in augustus 2011, waarna Mathias Janmaat en Linda van Leeuwen verder gingen als duo. Het debuutalbum Vulture / Provider komt 3 mei uit bij Kytopia Records. Twee singles zijn inmiddels uit: Sancho Panza en Shackles And Chains.

Na de beslissing om zonder Kratzsch verder te gaan, viel er volgens Mathias Janmaat een last van hun schouders. "Eindelijk konden we opnieuw het creatieve proces in. Het was moeilijk, maar de beste keuze die we hadden kunnen maken”, zei hij vorige maand in een interview met 3voor12. Janmaat en Van Leeuwen gooiden het roer om. Ze schreven samen compleet nieuwe nummers voor het debuutalbum, en nemen voortaan samen de vocalen op zich.

Verder speelt de band in de traditonionele power-duo bezetting: Janmaat speelt gitaar, Van Leeuwen drums. De sound wordt daarnaast verrijkt door samples en toetsen. Single Shackles & Chains bijvoorbeeld, doet bijna orkestraal aan. Dit is mede de verdienste van Simon Akkermans (C-Mon & Kypski) die de plaat produceerde. Ook voor de mix koos de band niet voor de minste: Bombay Show Pig reisde af naar New York waar Eli Janney, bassist/toetsenist van Girls Against Boys het album mixte. Hij werkte eerder met The Rapture, Holy Fuck, Ryan Adams en Hooverphonic.

Het album komt uit op Kytopia. De opnames vonden plaats in de gelijknamige creatieve broedplaats van Colin Benders en consorten in Utrecht. Een vruchtbare samenwerking, zei Mathias Janmaat vorige maand: "Kytopia matcht goed met hoe wij tegen dingen aan kijken."

Op Noorderslag demonstreerde Bombay Show Pig voor het eerst de nieuwe richting die het als duo is ingeslagen. Momenteel is de band nog op tour met Shaking Godspeed, en werken ze toe naar de release van debuutalbum Vulture / Provider op 3 mei. Ook voor daarna staan al shows gepland, check voor data de website van Bombay Show Pig.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12