Debuutalbum Zwart Licht’s Leeroy verschijnt op 25 mei

Leeroy Draait Door, maar is ook volwassen geworden

Erik Zwennes ,

Na drie jaar ‘in de lucht te hebben gehangen’, is het eindelijk zover. Het debuutalbum van Zwart Licht mc Leeroy is af. Leeroy Draait Door, zoals de plaat zal gaan heten, verschijnt op 25 mei bij Top Notch. De eerste single Weg, in samenwerking met zangeres Sarah-Jane, verschijnt in de loop van mei. Het gehele album is geproduceerd door Zwart Licht producer Hayzee.

“Het oudste nummer is drie jaar oud, de nieuwste is in maart opgenomen”, zegt Leeroy, die ook echt al die jaren bezig is geweest met de plaat. “Leeroy Draait Door zou na Bliksemschicht uitkomen. Ik was er ook echt serieus mee bezig, maar was niet tevreden over de tracks. Constant bleef ik zitten met een gevoel dat ik zoveel beter kon, maar dat lukte me niet. Afgelopen zomer was ik klaar met mijn studie en had ik tegelijkertijd het gevoel dat het goed zat; dat ik op de goede weg was. Ik had mezelf al voorgenomen een jaar vrij te nemen van studie en werk en me helemaal te focussen op de plaat. De meeste tracks zijn in die zomer geschreven.”

“Ik ben technisch beter geworden, live heb ik met Zwart Licht enorm veel meters gemaakt en tegelijkertijd ben ik volwassen geworden. Die combinatie maakt dat ik nu niet meer alleen brag 'n boast teksten schrijf, of een nummer maak over een meisje; ik ben veel beter geworden in het vertellen van een verhaal. Leeroy Draait Door is een soort samenvatting van mijn leven tot nu toe, en dan vooral vanaf de tijd met Zwart Licht. Je moet bedenken, ik was zeventien toen alles losbarstte, op 21 mei word ik eenentwintig. Mijn kijk op de wereld is veranderd en dat wil ik delen. Ik heb ook gezien hoe de muziekwereld in elkaar zit, het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Maar we doen het goed en ik heb ook zin om met deze plaat te touren.” Overigens zijn hiervoor nog geen concrete plannen, die zullen de komende weken wellicht volgen.

Zoals gezegd is Leeroy Draait Door iets anders dan een Zwart Licht album. Akwasi doet mee, maar op enkele tracks. Bovenal zijn de producties heel anders dan de grime en dubsteptracks die Hayzee voor Zwart Licht slaat. Leeroy: "Het is nog steeds Zwart Licht, alleen is dit net zo anders als No Juju voor Bliksemschicht was, vernieuwing. Het is echt een hiphopalbum geworden, maar met invloeden uit vele genre’s die ik tof vind. De plaat is soulvol, met een aantal up-tempo tracks.” Over de samenwerking met zijn producer is Leeroy helder: “Ik ken hem sinds...altijd. Hij weet wat ik zoek en we hebben aan twee woorden genoeg. Als hij mij een beat stuurt kan ik er op spitten, zo simpel is het.” Andere samenwerkingen komen eveneens uit kamp Nebulon. Ook zijn er tracks met blazers en percussionisten. “We hebben gezocht naar frisse melodieën en geëxperimenteerd met electronica, neosoul en jazz, heel muzikaal.”

Op dit moment is Leeroy het meest trots op de track High. “Deze is ook behoorlijk nieuw. Het is voor mij de juiste vorm van storytelling. Het gaat over hoe ik in aanmerking kwam met jointjes, hoe die tijd er uit zag en hoe ik met mijn neven rookte en naar het leven keek. Toen ik ze het nummer liet horen, waren ze trots en het met me eens over hoe ik die situatie schetste.”

Galtar Riddim 2.0 komt als bonustrack op Leeroy Draait Door. Zie hier de geweldige video: