Nieuw Blockbusterfonds moet culturele evenementen stimuleren Nieuw Blockbusterfonds moet culturele evenementen stimuleren

Samenwerking BankGiro Loterij, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSBfonds en VandenEnde Foundation

, Ingmar Griffioen

Nieuw Blockbusterfonds moet culturele evenementen stimuleren

Samenwerking BankGiro Loterij, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSBfonds en VandenEnde Foundation

Ingmar Griffioen ,

Er is een nieuw fonds ter stimulering van culturele evenementen: het Blockbusterfonds wordt zo op het Binnenhof gepresenteerd. Het betreft een samenwerking tussen de BankGiro Loterij, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het VSBfonds en de VandenEnde Foundation. Doel van het nieuwe fonds is om 'uitzonderlijke of grote culturele evenementen mogelijk te maken'. De partijen stellen de komende vijf jaar jaarlijks ieder € 1,5 miljoen beschikbaar en de eerste drie begunstigden zijn ook bekend: drie museumexposities in Museum Boijmans Van Beuningen, FOAM en Museum TwentseWelle. Daar tegenover staat dat het kabinet in de 200 miljoen aan cultuurbezuinigingen fors kort op cultuurfondsen als het Fonds voor de Podiumkunsten.

'Cultureel ondernemerschap', Joop van den Ende en cultuurbezuinigingen

Volgens een persverklaring van dit fonds kan het budget oplopen tot € 57,5 miljoen, onder meer omdat de BankGiro Loterij bijdraagt door toegangskaarten te kopen. Die aanpak zou kunnen uitmonden in € 10 miljoen per jaar. Het Blockbusterfonds is van zins culturele instellingen te steunen met 'voorfinanciering, kaartafname en innovatieve marketing'. Zowel nationale als regionale culturele publieksevenementen komen in aanmerking, mits van uitzonderlijke grootte. 'Gedacht wordt aan tentoonstellingen, festivals en muziek- en theateruitvoeringen die een aantrekkingskracht hebben op nationale en internationale bezoekers.'

De hoop is dat het fonds tot extra cultuurbezoek leidt en daarmee een flinke bijdrage aan de nationale economie levert. Vertegenwoordigers van het nieuwe fonds drukken vanavond in de Statenzaal in Den Haag symbolisch het eerste entreeticket in de handen van de minister-president. Volgens het perscommuniqué is het fonds 'mede op zijn initiatief tot stand gekomen' en stelt Rutte dat het 'een belangrijk voorbeeld van cultureel ondernemerschap' is. Het Blockbusterfonds is naar verluidt een uitvloeisel van een pleidooi door Joop van den Ende in zijn Mandeville lezing van mei 2011 aan de Erasmus Universiteit. Van den Ende raadde staatssecretaris Zijlstra aan om in cultuur te investeren en 100 miljoen euro uit te trekken voor culturele publieksevenementen van internationale kwaliteit. Het antwoord daarop is dit fonds met een budget van 7,5 miljoen euro, wat dus nog zou kunnen oplopen mits de BankGiro Loterij genoeg entreetickets opkoopt.

Cultuurbezuinigingen
Tegenover dit initiatief staan de forse kortingen op cultuurfondsen, die staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur na zijn aantreden verwezenlijkte. In juni vorig jaar bleek dat als onderdeel van 200 miljoen aan cultuurbezuinigingen vooral het Fonds voor de Podiumkunsten (FPK) en het Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP) moesten inleveren. Het FPK werd met 15 miljoen gekort en het FCP zag het budget met 30% gekort (van 17 naar 12,2 miljoen). Bovendien moesten beide fondsen fuseren. Het FPK-budget staat tot eind dit jaar vast. Verder verdwenen voor culturele instellingen subsidiemogelijkheden bij fondsen, zo is het niet langer mogelijk om instandhouding- of exploitatiesubsidies voor 4 jaar aan te vragen, iets wat festivals als Motel Mozaique en het Amsterdam Dance Event treft. Ook zijn het Muziek Centrum Nederland en alle productiehuizen voor de podiumkunsten wegbezuinigd.

Een overzicht van alle cultuurbezuinigingen vind je in dit artikel.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12