3voor12 draait (week 15): The Sugarettes, Jungle By Night 3voor12 draait (week 15): The Sugarettes, Jungle By Night

3voor12 Album van de Week = Jungle By Night - Hidden

, Redactie 3voor12

3voor12 draait (week 15): The Sugarettes, Jungle By Night

3voor12 Album van de Week = Jungle By Night - Hidden

Redactie 3voor12 ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3voor12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten, en om deze toe te lichten. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3voor12.

3voor12draait

Luister hier de podcasts en Spotify. 3voor12 is ook op Last.fm en Twitter.

3voor12 Single van de Week
Drive Like Maria - Boomerang (PIAS)
3voor12 Album van de Week
Jungle By Night - Hidden (Kindred Spirits)
3FM Megahit
Alabama Shakes - Hold On (Konkurrent)
3FM Album van de Week
Jason Mraz - Love is A Four Letter Word (Warner)

Top 10

1 The Sugarettes - Destroyers Of Worlds
"Perfecte indierock soundtrack voor de lente, die vast zo goed klinkt omdat bandleider Joep van Son na zoveel jaar bandlid en muze Iskaa geschaakt heeft." (Ingmar Griffioen)
"De betere indierock zomaar uit eigen land. Goede liedjes en dikke producties. Joep van Son en zijn Iskaa hebben iets moois gaande." (Erik Zwennes)
"Ietsje geproduceerder dan hun debuut weliswaar, maar daar staan tegenover dat er meer harde , punky gitaren opstaan die het accent van zoetgevooisde bubblegom pop wat verleggen naar garagerock à la Blood Red Shoes." (Sjoerd Huismans
2 Jungle By Night - Hidden
"Een frisse plaat vol exotische invloeden uit alle windrichtingen. Geen voer voor de puristen, maar wel degelijk een slimme plaat die de band nog verder zal doen stijgen op de festivalaffiches." (Atze de Vrieze)
"Het is diep en gelaagd, vrolijk en warm, en mooi opgenomen." (Erik Zwennes)
3 Sufjan Stevens, Bryce Dessner & Nico Muhly feat. New Trombone
Collective and Navarra String Quartet - Muziekgebouw - Eindhoven
"Sufjan Stevens gaat voorbij de grenzen van pop en klassiek in de songcyclus Planetarium. Voor mij het beste dat ik van hem hoorde sinds zijn meesterwerk Illinois uit 2005." (Willem van Zeeland)
"Mooie, innemende songs die vooral naar het werk van Sufjan Stevens neigden en warempel toegankelijker warendan op zijn laatste platen. Hele mooie avond, geweldige muzikanten. Ik zeg: uitbrengen die songs!" (Stephan van Peursem)
4 Zwart Licht - Galtar Riddim 2.0
"Deze week is hun nieuwe videoclip te bewonderen in Afzien?!. Een videoclip waar ik zeer van onder de indruk ben. Ambacht in een nieuw jasje. De mannen van HOAX weten wat het publiek wilt zien. Daarnaast is deze track heerlijke Nederhop waar je weer trots op bent. Vleugje dubstep erbij en gaan." (Floor van der Vliet)
"Wat een toffe video zeg! Veel werk dat gelukkig niet voor niets is geweest. Zien is geloven. Veel hout, veel energie, veel kwaliteit." (Stephan van Peursem)
5 Alabama Shakes - Boys & Girls
Iedere keer weer een feest om de single Hold On op de radio te horen van deze Alabama Shakes, de sensatie van SXSW 2012. Het album Boys & Girls was afgelopen week 3voor12's Album van de Week en bevat nog meer prijsnummers. (Willem van Zeeland)
"Heerlijk rauwe, ongepolijste soulrock die door merg en been gaat." (Sjoerd Huismans)
6 Rye Rye - Boom Boom
"Santigold/Azealia Banks maar dan recht door het midden en in het kruis door het Vengaboys-refein. Geheide hit." (Menno Visser)
7 Paaspop in Schijndel
"Lieve mensen, goede sfeer en opvallend veel verschillende genres, die goed tot hun recht kwamen: hiphop van o.a. Sticks & A.R.T. in de Boogie Down en Extrema tenten, dubstep van o.a. Kutz, Gomes en Akkachar in de eigen Oi tent, allerlei dance in de Extrema Tent, die uit de voegen barstte voor Nobody Beats The Drum en heel veel rock en pop, verspreid over zo'n elf tenten op het mooie festivalterrein." (Ingmar Griffioen)
8 Patrick Watson - Adventures In Your Own Backyard
"Zijn concert in een kerk tijdens SXSW was ronduit magisch.  Mooi voorproefje van zijn concert op Motel Mozaique dat we volgende week zaterdag live uitzenden op Nederland 3." (Willem van Zeeland)
9 Cold Specks - Holland
Superboeiend dat een gospelzangeres die over Rotterdam zingt vrijdag een sessie speelt voor 3voor12 op Motel Mozaique. Deze pijnlijk mooie muziek gaan veel mensen heul mooi vinden." (Menno Visser)
10 Minny Pops live in de Melkweg
"Minny Pops was beter dan ik durfde hopen. Vervreemdend maar opvallend dansbaar, met de boomlange Wally van Middendorp als een soort iconische Krullevaar in het centrum van de aandacht." (Atze de Vrieze)

Menno Visser draait:

Rye Rye - Boom Boom (single, N.E.E.T./Universal USA)
Santigold/Azealia Banks maar dan recht door het midden en in het kruis door het Vengaboys-refein. Geheide hit.
Breathe Carolina - Blackout (single Columbia/Sony UK)
Fascinerend foute post-LMFAO poprock/dance crossover, maar desondanks te lekkuh om te laten ligguh.
Cold Specks - Holland (track op album I Predict A Graceful Expulsion, Mute UK, release mei)
Superboeiend dat een gospelzangeres die over Rotterdam zingt vrijdag een sessie speelt voor 3voor12 op Motel Mozaique. Deze pijnlijk mooie muziek gaan veel mensen heul mooi vinden.

Ingmar Griffioen draait:

Pulled Apart By Horses, The Devil's Blood, Sticks & A.R.T., NBTD eva, live @ Paaspop Schijndel, 07/08-04-12
Eindelijk tijd voor eerste bezoek Paaspop in Schijndel en die seizoensopening smaakte goed. Lieve mensen, goede sfeer en opvallend veel verschillende genres, die goed tot hun recht kwamen: hiphop van o.a. Sticks & A.R.T. in de Boogie Down en Extrema tenten, dubstep van o.a. Kutz, Gomes en Akkachar in de eigen Oi tent, allerlei dance in de Extrema Tent, die uit de voegen barstte voor Nobody Beats The Drum en heel veel rock en pop, verspreid over zo'n elf tenten op het mooie festivalterrein. The Devil's Blood speelde sterk in de Masters Of Rock, maar het hoogtepunt was voor Pulled Apart By Horses, de maniakale math-punkers uit Leeds die ook voor 40 man de Jack Daniel's sloopten. Lees en kijk alles terug.
Roadburn dag 1, 12-04-12
Dag 1 van de 4-daagse hoogmis van stoner, psychedelica en doom en we vallen meteen met de neus in de boter in de fraaie nieuwe zaal die dit jaar het Midi Theater vervangt: Het Patronaat, een oud kerkgebouw schuin tegenover 013 met een goede akoestiek. Daar maken Ancestors en Orchid goede sier met muren van psychedelic doom en sotnerrock. In de kleine zaal zien we Hammers Of Misfortune een vreemde mix van folk, psych, doom en trash serveren en geeft de Finse Lord Vicar een lesje doom. Killing Joke doet me niet zoveel. Mijn topper van de dag staat in de kleine Batcave (Stage01), waar ik niet eens in kom, maar vastgeklampt aan een deurpost is het next level haarslaan met de vernietigende hardcore sludge en trashmetal van Black Tusk. Lees alle verslagen van 3voor12 tilburg, en twaalf festivaltips.
The Sugarettes - Destroyers Of Worlds (album, Subroutine Records)

Heerlijke tweede full-length van The Sugarettes. Wat minder zoet dan het debuutalbum, maar wat dwarsers en ruwer en nog altijd damn catchy. Perfecte indierock soundtrack voor de lente, die vast zo goed klinkt omdat bandleider Joep van Son na zoveel jaar bandlid en muze Iskaa geschaakt heeft. Lees hier meer.

Atze de Vrieze draait:

Minny Pops live in de Melkweg 7 april 2012
De Ultra revival is ten einde. Minny Pops was even weer, maar is niet meer. Ik ben te jong om de befaamde postpunktijd in de glorietijd gezien te hebben, en reformaties zijn in het algemeen aan mij niet besteed. Maar dit optreden is een uitzondering op dat principe. Minny Pops was beter dan ik durfde hopen. Vervreemdend maar opvallend dansbaar, met de boomlange Wally van Middendorp als een soort iconische Krullevaar in het centrum van de aandacht. 
Drs. P interview, Pulitzer Hotel, Amsterdam
Binnenkort verschijnt het volledige liedjesoeuvre van Drs. P in een verzamelbox. Ik had afgelopen week de eer de 92-jarige heer van stand te ontmoeten. Het mag dan misschien niet zo snel en soepel meer gaan, maar de Drs. sluit nog altijd geen zin af zonder dat hij correct is. Echt ontroerend was het als hij uit zijn hoofd vijftig jaar oude liedjes aanzette, en zich excuseerde voor zijn versleten belcanto. Een bijzondere ontmoeting, waarvan verslag binnenkort op 3voor12 volgt. Nu alvast een interview uit de oude doos. 
Jungle By Night - Hidden (album, Kindred Spirits)
De feelgood afrobeatjongens van Jungly By Night komen na hun succesjaar 2011 nu pas met hun debuutalbum. Een frisse plaat vol exotische invloeden uit alle windrichtingen. Geen voer voor de puristen, maar wel degelijk een slimme plaat die de band nog verder zal doen stijgen op de festivalaffiches.

Erik Zwennes draait:

Fresku 2.0 door Teemong (documentaire, online)
Als ik geen ruzie met hem had, zou ik Fresku willen spreken over zijn nieuwe album, over de indringende documentaire en zijn huidige leven. Voor nu kijk ik met een scheve blik naar deze film.
Jungle by Night - Hidden (album, Kindred Spirits/Rush Hour)
Een knap muzikaal album. De EP deed me nog niet heel veel, maar hier komt zoveel meer bij kijken. Het is diep en gelaagd, vrolijk en warm, en mooi opgenomen.
The Sugarettes - Destroyers Of Worlds (album, Subroutine Records)
De betere indierock zomaar uit eigen land. Goede liedjes en dikke producties. Joep van Son en zijn Iskaa hebben iets moois gaande.
 
 
 

Floor van der Vliet draait:

Zwart licht – Galtar Riddim 2.0
Deze week is hun nieuwe videoclip te bewonderen in Afzien?!. Een videoclip waar ik zeer van onder de indruk ben. Ambacht in een nieuw jasje. De mannen van HOAX weten wat het publiek wilt zien. Daarnaast is deze track heerlijke Nederhop waar je weer trots op bent. Vleugje dubstep erbij en gaan.
Jamie N Commons – The Preacher
Met Motel Mozaique in het vooruitzicht had ik deze artiest vaak opstaan afgelopen week. Een jonge Ier die weet wat muziek maken is. Een zware stem vergelijkbaar met Johnny Cash. Een nummer dat pakkend is en welkom op welk moment van de dag dan ook.
Whighnomy Brothers – Pele Boss
Zo nu en dan heeft een mens behoefte aan een DJ set. Na uitgebreid spitten in de 3voor12 DJ sets kwam Whighnomy Brothers eruit rollen. Vieze harde Elektro waardoor jij je even op een festival of in een club waant. Een harde beat waar ik intens gelukkig van dan word. En daarbij de vuige bas waar je op slag een gehoorbeschadiging van oploopt. Vrijdag betekent weekend, dus Whighnomy Brothers met Pele Boss is een mooie introductie van een mooi weekend.

Willem van Zeeland draait:

Sufjan Stevens, Bryce Dessner & Nico Muhly feat. New Trombone Collective and Navarra String Quartet - Muziekgebouw - Eindhoven (concert)
Sufjan Stevens gaat voorbij de grenzen van pop en klassiek in de songcyclus Planetarium. De fraaie songs zijn een ode aan de planeten uit ons zonnestelsel, waarbij Stevens wordt begeleid door toetsenman Nico Muhly, gitarist Bryce Dessner van The National, een strijkkwartet en zes trombones. Voor mij het beste dat ik van hem hoorde sinds zijn meesterwerk Illinois uit 2005. 
Iedere keer weer een feest om de single Hold On op de radio te horen van deze Alabama Shakes, de sensatie van SXSW 2012. Er wordt terecht reikhalzend uitgekeken naar hun komst naar Nederland. Het album Boys & Girls was afgelopen week 3voor12's Album van de Week en bevat nog meer prijsnummers.
Zijn concert in een kerk tijdens SXSW was ronduit magisch. De nummers van die show hoor ik nu terug op deze cd en ze blijven heel goed overeind. Mooi voorproefje van zijn concert op Motel Mozaique dat we volgende week zaterdag live uitzenden op Nederland 3.

 

Sjoerd Huismans draait:

Alabama Shakes – Boys & Girls (album, Rough Trade/Konkurrent)
Vorige week nog even niet in mijn lijstje, omdat ik de plaat nog te weinig gehoord had… Maar deze week na een paar uitgebreide luisterbeurten is het me duidelijk: de hype is terecht. Heerlijk rauwe, ongepolijste soulrock die door merg en been gaat.
The Sugarettes - Destroyers of Worlds (album, Subroutine Records)
Ook rauw, maar van een geheel andere orde is het nieuwe album van de Eindhovense indiehelden The Sugarettes. Ietsje geproduceerder dan hun debuut weliswaar, maar daar staan tegenover dat er meer harde , punky gitaren opstaan die het accent van zoetgevooisde bubblegom pop wat verleggen naar garagerock à la Blood Red Shoes. Ook met verrassende Hawaï-invloeden vanuit een Casio-kinderkeyboardje: luister bijvoorbeeld naar de titeltrack.
Bettie Serveert – Palomine (uitzending Classic Albums)
Beetje ‘n gevalletje voor-mijn-tijd; ik kende de muziek van Bettie Serveert wel maar dit debuutalbum had ik nog nooit in zijn geheel gehoord. Dankzij de Classic Albums aflevering van afgelopen zaterdag ben ik toch nog in aanraking gekomen met de heerlijke lo-fi van Palomine. Typische 90’s indierock; het soort onbezonnen naïviteit dat daarbij hoort komt mooi tot uitdrukking in de prachtige, heldere stem van Carol van Dijk.

Stephan van Peursem draait:

Sufjan Stevens, Bryce Dessner & Nico Muhly feat. New Trombone
Collective and Navarra String Quartet - Muziekgebouw - Eindhoven
(concert)

Onder leiding van Nico Muhly schreven Sufjan Stevens, Bryce Dessner en
Nico Muhly zelf de songcyclus Planetarium met de planeten van ons
zonnestelsel als centrale thema. Dat klinkt moeilijk en arty-farty
maar dat was het niet. Juist mooie, innemende songs die vooral naar
het werk van Sufjan Stevens neigden en warempel toegankelijker waren
dan op zijn laatste platen. Hele mooie avond, geweldige muzikanten. Ik
zeg: uitbrengen die songs!
Chromatics - Kill For Love (Echo Park Records)
Fijne, Sfeervolle elektronische pop en wave uit de USA. Denk aan de
soundtracks van Lost In Translation en Drive. Heerlijk wegdromen
zonder dat het luchtig en niksig wordt. Knappe plaat.
Zwart Licht – Galtar Riddim 2.0 (Video)
Wat een toffe video zeg! Veel werk dat gelukkig niet voor niets is
geweest. Zien is geloven. Veel hout, veel energie, veel kwaliteit. ook
zeer goed besproken in Afzien.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12