#Song12: De keuze van Spinvis

Keuzes gebaseerd op romantiek en herontdekking

Laurence Tanamal ,

In het kader van Song van het Jaar vraagt Roosmarijn aan bekende Nederlandse artiesten om hun top 5 bekend te maken. Deze kunnen zij kiezen uit de Song van het Jaar shortlist van 2012. Vanavond was het aan co-host Spinvis (Erik de Jong) om zijn keuze bekend te maken. Dit leverde een op romantiek gebaseerde keuze op voor onder andere Beach House en The xx.

Het was niet moeilijk voor Spinvis om tot vijf keuzes te komen. “Dat Spotify is wel handig, als je daar dan doorheen skipt kom je een hoop tegen wat je wel aanspreekt. Uiteindelijk hou je dan tien nummers over en daar kies je er dan vijf uit.” Spinvis blijkt wel fan van Spotify. “Het is wel heel makkelijk. Het is niet te geloven toch? Je hebt heel de wereld en de muziekgeschiedenis in een soort zwart blokje in je hand. Dat is wel een soort science fiction.”

The Tallest Man On Earth - 1904
“Ik hoorde dit voor het eerst in een winkel, toen was hij net uit. En toen heb ik hem gekocht. In de auto draaide ik dit liedje alleen maar. Ik heb bijna elke nacht dit liedje op repeat, op repeat, op repeat gedraaid als ik terugreisde. In die song zit iets wat ik al heel lang niet meer heb gehoord en wat ik nu weer herontdek.”

Ewert and the Two Dragons - In the End There's only love
“Ze komen uit ‘Estonia’ wat een verbinding is met the Tallest Man On Earth en allebei hebben ze een perfect accentloos Engels. Veel Nederlandse bandjes hebben dat toch niet. Er zit een soort Beach Boy koortje in. Het is heel muzikaal. Het heeft een kleine sound, niet zo opgeblazen als bij Coldplay. Toch is het heel punchy, en dat vind ik mooi.”

Damon Albarn - The Marvelous Dream
"Ik ben gewoon ontzettend fan van Albarn. Al geweest vanaf Blur, maar ook van Gorillaz en alles wat hij daarna heeft gedaan. Ik volg hem op de voet. Door dit te kiezen is gewoon een eerbetoon aan zijn werk. En hoe hij werkt en zijn attitude. En hoe hij ten opzichte van commercie en zijn kunst staat, en de balans die hij hierin weet te vinden. Dat vind ik bewonderenswaardig.”

The xx - Angels
“Omdat dit goede moed geeft dat dit soort lege muziek, een soort kale uitgeklede muziek, toch heel populair is. Je hoeft niet met grote gebaren harde muziek te maken. Het zijn hele jonge mensen en ze moeten toch het lef hebben om het zo te doen en andere jongens herkennen dat. Deze romantiek, want het is hele romantische muziek, is nooit weg. Wordt altijd opnieuw gemaakt en herkend. En dat vind ik hoopvol.”

Beach House – Lazuli
"Dit jaar heb ik dus The Tallest Man On Earth constant op repeat gehad, vorig jaar was dat Walk In The Park van de vorige cd van Beach House. Ik was erg fan ook omdat veel dingen samenvallen. Het melodieuze, de romantiek ook, maar haar stem is ook wonderbaarlijk. Bijna als een man. Er zit veel kleur in. En de productie is prachtig.