Lowlands 2012: Balkanhopsasa bij Söndörgö Lowlands 2012: Balkanhopsasa bij Söndörgö

Balkanmuziek hoort bij Lowlands als mosterd bij een kroket

, Maarten van Heuven, Radio 6 Soul & Jazz

Lowlands 2012: Balkanhopsasa bij Söndörgö

Balkanmuziek hoort bij Lowlands als mosterd bij een kroket

Maarten van Heuven, Radio 6 Soul & Jazz ,

Balkanmuziek hoort bij Lowlands als mosterd bij een kroket. Deze Hongaarse band maakt akoestische balkan zonder beats en krijgt publiek tot eigen verbazing vanaf het begin al mee.

CONCERT:
Sondorgo, Lowlands Lima, vrijdag 17 augustus 2012

MUZIEK:
Söndörgö bestaat uit vijf ietwat verlegen Hongaren, voorzien van allerlei snaarinstrumenten, waarbij de tamboera, een soort mandoline, een prominente plek inneemt. Geen drums, geen elektronische beats, maar puur en alleen akoestische instrumenten zonder opsmuk. De band speelt - naar eigen zeggen -  lost music from the Balkan. En dat is vooral muziek uit Servië en Kroatië. De muziek is aanstekelijk en energiek, zoals we kennen van de Balkan, maar Söndörgö bouwt ook een aantal serieuzere, langzame stukken in.

PLUS:
Lowlanders zijn dol op Balkan en dus wordt er vanaf het begin gehupst, gedanst en gesprongen. De polonaise wordt ingezet en bezoekers gaan spontaan zitten om dan weer omhoog te springen. En natuurlijk wordt er weer met bamboetakken gezwaaid - netjes geplukt uit de bakken rond de Lima, hoewel het programmaboekje verbiedt om met planten te sjouwen. Dit alles tot stomme verbazing van de bandleden die deze massale bijval niet gewend zijn. Soms ook lijken ze te denken: luisteren die malle Hollanders eigenlijk wel naar onze muziek?

MIN:
Zoals wel vaker bij Balkanmuziek: verveling en de eenvormigheid liggen op de loer tijdens de set.

CONCLUSIE:
Lekker Balkan, niks mis mee.

CIJFER:
7

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12