Lowlands 2012: Drama, angst en opwinding bij Popquiz Lowlands 2012: Drama, angst en opwinding bij Popquiz

Opvolger van Lowlands Zingt doet het allemaal anders

, Bas van Duren

Lowlands 2012: Drama, angst en opwinding bij Popquiz

Opvolger van Lowlands Zingt doet het allemaal anders

Bas van Duren ,

Brakke Lowlandsgangers zijn al jaren gewend om op de vroege zaterdagmiddag de kater weg te schreeuwen dan wel zingen in de Alpha bij Lowlands Zingt. Na de flauwe meligheid van vorig jaar leek de tijd aangebroken om iets anders te doen. Ziedaar: de Popquiz onder leiding van spreekstalmeester Eric Corton. Twintig-jaar-Lowlandskennis zou eindelijk van pas komen. Of ja...

Trok Lowlands Zingt vorig jaar nog een redelijk gevulde Alpha, Corton moet het met beduidend minder doen. Dat is niet vreemd; de temperatuur is tropisch en men mag van een klein geluk spreken dat het niet de bedoeling is om uit volle borst mee te zingen. Dan kon je iedereen van de planken afschrapen. Geen opsmuk op het podium, wel een team dat in de tent antwoordenformulieren uitdeelt.

Vier rondes duurt de quiz, zo krijgt iedereen te horen. Het draait om fragmenten waarvan je de eerste letter van de artiest of titel invult, die correspondeert met een cijfer en daarnaast staan weer symbolen. Klinkt overbodig, maar het systeem wordt later duidelijk.

In een hoekje staat Laurien met drie vrienden, klaar voor de start. Omdat ik met een fotocamera, pen en papier rondloop, vraagt het meisje of ik iets weet van muziek en of ze niet met mij een team mag vormen. De samenwerking werpt zijn vruchten af: we stomen door de eerste twee rondes heen. Lauriens vrienden proberen te spieken en om de overwinning te garanderen gaan we op een afstandje staan.

Pas bij ronde vier slaat de twijfel toe: Bonnie St. Claire zou optreden maar heeft 'te veel koffie gedronken' en zit thuis. Haar vernederlandste versies van Lowlands-klassiekers zijn (uit voorzorg?) eerder opgenomen en klinken door de speakers. St. Claire's ruime interpretaties van Engelse teksten maken het soms erg lastig en we laten steken vallen. Twee nummers zijn niet ingevuld.

'Dan ga je nu je naam sms'en naar een nummer,' roept Corton. De eerste twee nummers krijgen we cadeau. 'Zie je de symbolen op je kaart? Alle andere nummers zijn degene die je bij de hartjes hebt ingevuld.' Een enorme opluchting wordt Laurien en mij meester: de ontbrekende en mogelijk foute antwoorden staan niet naast de hartjes. Nerveus som ik alle cijfers op en twee cijfers voor de laatste... besluit haar moeder opeens te bellen. Mijn teamgenote drukt haar gelijk weg en het proces herhaalt zich... precies. Ook nu belt haar moeder halverwege en pas bij de derde keer krijgen we eindelijk de sms verzonden.

Is het goed gekomen? Hadden we wel de juiste antwoorden? Opluchting slaat meteen om in angst en de winnaar wordt niet gelijk bekend gemaakt vanwege, jawel, netwerkproblemen. Pas na een paar minuten heeft Corton een A4'tje bij met een dikgestifte naam erop. De achterkant van het velletje verraadt het al enigszins; Laurien is niet de winnares. 'Hij heet Elger,' zegt de presentator. Laurien en ik kijken elkaar met totale ongeloof aan. Licht gejuich klinkt uit diverse plekken. 'Vermeer!'

Een trotse winnaar komt het podium op. Laurien en co. druipen af. Even later zit Elger (26) glunderend backstage. 'Het is mijn eerste Lowlands, dus om dit gelijk te winnen, ja dat is fantastisch.' Zijn verklaring van zijn succes: 'Gecombineerde kennis. Zo kom je het verst.' De prijs is tien kaartjes voor het festival volgend jaar. Elger lacht: 'Ik moet nog eens goed nadenken wie er meegaan.'

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12