Het Lowlandsgevoel van… Kyteman: “Het enige festival met een intieme mainstage”

Bij Nobody Beats The Drum staat Colin Benders als een gillend schoolmeisje vooraan

Jorinda Teeuwen ,

Augustus 2009. Lowlands bezorgt Kyteman’s Hiphoporkest de definitieve doorbraak, en de live-versie van Sorry de status van megahit. Nu is Colin Benders terug met The Kyteman Orchestra, op zondagavond in de Alpha. “Lowlands is het perfecte festival,” vindt Benders. “Het is lekker knus, zelfs de Alpha-tent.”

De hoeveelste Lowlands is dit voor je?
Dit is volgens mij de vijfde keer op Lowlands. Ik heb er vier keer gespeeld. Een keer met Voicst, C-Mon & Kypski en natuurlijk met het hiphoporkest. Het ging daarna redelijk hard met Kyteman's Hiphoporkest. Lowlands staat ook erg hoog op mijn favorietenlijstje. Het is het enige festival met een intieme mainstage, lekker knus en de sfeer is heel goed. Hier wil ik gewoon bij zijn, het perfecte festival.

Wat was je mooiste Lowlands moment?
Ik denk dat het de donderdagavond is. Dan ben je met alle partners in crime al op de camping, iedereen gaat helemaal door het lint en wordt al dronken. De rest van het festival zit iedereen nog in een roes. En het publieksenthousiasme, of hoe dat ook heet. Het is eigenlijk een opeenstapeling van hoogtepunten. Bands die ik heel tof vond waren Paul Kalkbrenner en Seasick Steve, hoewel ik daar maar een paar minuten van heb gezien. Optreden mag je niet meetellen, want dat is van een heel ander kaliber.

Wat was je meest vervelende Lowlands moment?
Er is een keer een zak wiet van me afgepakt door de security, maar daar kan het festival natuurlijk niks aan doen. Volgens mij is het wel een beetje selectief. Van de één mag je wel wiet meenemen, van de ander niet.

Lowlands is je visitekaartje voor een groot publiek, ga je iets speciaals doen?
We komen met vijftig man, dus wat wil je nog meer?

Welke band wil je niet missen?
Er zijn echt honderden dingen die ik wil zien. The Black Keys, The Gaslight Anthem, Nobody Beats The Drum. Het is echt belachelijk dat zij nu pas voor het eerst op Lowlands staan. Daar ga ik echt als een gillend schoolmeisje vooraan staan. Het is eigenlijk zonde om te slapen, zoveel mooie dingen staan er. Ik wil sowieso veel dj’s zien, want mijn liefde voor elektronische muziek is groot.

Naast wie zou je in je tent wel wakker willen worden?
Naast mijn vriendin en naast niemand anders, dat is ons heiligdom. Ik vind The Black Keys heel inspirerend, maar naast die rotkop van de zanger hoef ik niet wakker te worden. Haha!

The Kyteman Orchestra speelt zondagavond om 18.30 uur in de Alpha.