Jolande Sap (GroenLinks): "Btw-verhoging terugdraaien"

Judith Laanen ,

GroenLinks wil de btw-verhoging op cultuur terugdraaien. Dat zei partijleider Jolande Sap woensdagavond bij 3voor12radio. "Cultuur moet een broedplaats kunnen blijven voor nieuw talent. En daar heb je goede basissubsidies voor nodig."

In de aanloop naar de verkiezingen voelt 3voor12radio zes politici aan de tand over hun programma voor cultuur- en jongerenbeleid. Dat zijn niet toevallig dezelfde zes politici, die komende zondag op Lowlands speechen in het programmaonderdeel 'LLowgenda, Politiek Circus': Diederik Samsom (PvdA), Alexander Pechtold (D66), Jolande Sap (GroenLinks), Halbe Zijlstra (VVD), Sharon Gesthuizen (SP) en Mona Keijzer (CDA). 3voor12 zendt Politiek Circus live uit. Meer info.

Over de beveiling van festivals is de laatste tijd veel te doen. Sap: "We vinden basisveiligheid gewoon een overheidskwestie. Maar als je stelselmatig als club hoge kosten meebrengt, met voetbalwedstrijden bijvoorbeeld, vinden wij het niet onredelijk om een klein deel van de vergoeding bij de club neer te leggen."

Over de cultuurbezuinigingen zei Sap: "Naast het terugdraaien van de btw-verhoging willen we blijven investeren in cultuur. We zullen daar ook een bedrag voor uittrekken. De precieze bedragen zijn pas eind augustus bekend na de doorrekening. Cultuur moet een broedplaats kunnen blijven voor nieuw talent. En daar heb je goede basissubsidies voor nodig."