Lowlands 2012: Futuristisch høken met slecht Example Lowlands 2012: Futuristisch høken met slecht Example

Zuipkeetmuziek van een mislukte rapper

, Erik Zwennes

Lowlands 2012: Futuristisch høken met slecht Example

Zuipkeetmuziek van een mislukte rapper

Erik Zwennes ,

I need some air i need some space, brult de Example zo’n dertig keer. Als hij het had over de stamboom van zijn grasparkiet was het ook goed geweest. Bij deze Brit gaat het om het opjutten, het volledig kapot gaan op stuwende beats. Dat doet hij enorm knap, maar of dit nou op Lowlands moet is een andere vraag.

CONCERT:
Example, Lowlands India Stage, vrijdag 17 augustus 2012

MUZIEK:
Ergens in een universum tussen briljante popdancecrossover en inteelthouse voor tribal-getatoeërde fistpumpers is er iets te vinden van Example. Een voorbeeld-Brit met voetbalshirt, verregend kapsel en de gave een publiek mee te krijgen. Deze dertigjarige man uit Fulham hield van rappen, maar was zo slim te beseffen dat hij met zijn kunde er nauwelijks geld mee zou verdienen. Hij deed met debuut What We Made nog een poging, maar pas vanaf 2010, toen hij ging samenwerken met producers als Chase & Status, Bart B More, Don Diablo, Skream en Benga begon de grote Britse doorbraak. Daar doet hij inmiddels stadiontournees. In Nederland begint Example voorzichtig wat airplay te krijgen.

 
PLUS:
Je kent ze wel: die Britse mc’s bij UK-bass artiesten die net iets teveel aandacht opeisen. Stiekem zouden ze als rapper zalen slopen, maar ze moeten het doen als hypeman van een nerd met een Apple computer. Example is de overtreffende trap hiervan. Lachend lult hij de meest uiteenlopende beats aan elkaar. Vaak zingend van een bandje, soms onverstaanbaar rappend, maar het liefst jut hij het publiek op, met zijn tong uit zijn mond. 
 
MIN:
Example is hét voorbeeld van iemand die geen middel schuwt om zijn doel te bereiken. Met een  Donald Trump achtige wansmaak gooit hij Dubstep, eurohouse, trance, ragga, dub en hiphop in een eenheidsworstmaler. Alles voor een effectje: handjes in de lucht en springen maar. Dat publiek dat loopt te HEEEEHOOOO’en bij een optreden heeft zich hier verzameld. Pendulum of Knife Party zijn artistieke hoogstandjes in vergelijking met dit. 
 
CONCLUSIE:
Morgen speelt Dope D.O.D. op Lowlands en daarmee is gelijk de nemesis van Example gevonden. Beiden spelen met dubstep en andere zware elektronische bassen, beiden proberen het publiek op te jutten tot een groot gevaarlijk beest. Maar daarmee zijn de overeenkomsten ook wel genoemd. Waar Dope DOD met een vuige glimlach de helletocht vaart is Example de lieve knaap die Petrus bij de Hemelpoort smeekt of hij na al die opportunistishe ellende toch naar binnen mag.
 
CIJFER:
2

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12