#LGW12: Aftrap Le Guess Who? 2012 met speciale Club 3voor12/Utrecht

Flink gitaargeweld maakt oordoppen geen overbodige luxe

Tekst: Iris van Korven / Foto’s: Annemiek Haandrikman en Lisa te Giffel ,

Het hele weekend was muziekminnend Utrecht in de ban van Le Guess Who? Hoewel 3voor12/Utrecht afgelopen dinsdag al bij opwarmer Colin Stetson in EKKO was, vond de officiële aftrap van het internationale festival op donderdag 29 november plaats. Uiteraard waren we in dB’s voor de speciale Hollandse Nieuwe-editie van de Club. Maar liefst zes bands maakten hun opwachting en gaven stuk voor stuk hun visitekaartje af op deze drukbezochte avond.

Het is aan Kleinindustrie om de avond te openen. Het drietal bracht een paar weken terug de EP ‘Hit It’ uit en lijkt daarmee na enige afwezigheid definitief zijn weg terug te hebben gevonden in het popcircuit. De beuk zit er van meet af aan goed in, en de band drukt zonder twijfel direct zijn stempel op de avond. Kleinindustrie klinkt rauw en ongepolijst, maar geeft daarmee tegelijkertijd de juiste charme mee aan de postpunk die ze maken.

Vervolgens begeven we ons naar de rookruimte, waar vanavond uit praktische overwegingen ook een deel van het programma plaatsvindt. Het deels Scandinavische 20th Century Hansa komt nog een tikje wispelturig over, maar lijkt vooral erg te genieten van hun eerste officiële optreden hier in dB’s. De rookruimte lijkt aanvankelijk niet de meest geschikte plek voor de verstilde folk van 20th Century Hansa; toch richten ook diegenen die er ‘slechts’ een peuk komen roken hun aandacht op de band.

En vonden we dat het er al relatief hard aan toe ging bij de postpunk van Kleinindustrie, Post Modem doet er nog een schepje bovenop. ‘Alsof de laatste twintig jaar nooit gebeurd zijn’ en ‘Het lijkt verdomme wel of ik weer op de middelbare school ben’ zijn slechts enkele citaten die ondergetekende na het optreden van Post Modem opving. De drie heren oogsten bij een deel van het publiek veel waardering, maar lijken niet bij iedereen evenveel indruk te kunnen maken. Het zal de band niet deren: Post Modem rammelt tijdens hun allereerste optreden vrolijk een dik half uur door en er is geen greintje onzekerheid te bespeuren.

Terwijl het al knus was in de rookruimte bij het optreden van 20th Century Hansa, puilt die bij The Fire Harvest volledig uit van de mensen. De Selecteert… van november presenteert zijn nieuwe liedjes (ook uitgebracht op cassettebandjes!) tijdens deze Club en doet dat op een buitengewoon verdienstelijke manier. The Fire Harvest klinkt even melancholisch als warm en geeft een meeslepend en bovenal intens optreden.

Even later zijn we weer in de zaal bij de mannen van Those Foreign Kids. Menigeen mag dan zijn blijven hangen in het café om daar de rest van de avond te verblijven, Those Foreign Kids is allerminst een band om zomaar even over te slaan. De oordoppen kunnen wederom tevoorschijn worden gehaald, maar anders dan eerder op de avond klinkt de muziek Those Foreign Kids naast hard ook tamelijk aanstekelijk. Van een ware moshpit kunnen we niet spreken, maar we zien desalniettemin een select groepje mensen uit zijn dak gaan.

De Club wordt afgesloten door producer H-Sik. Hij stond eerder op ADE en mocht zijn kunstje daar vermoedelijk voor heel wat meer mensen vertonen, maar na een tijdje zijn er toch nog wat nieuwsgierigen die een kijkje komen nemen. Met de set van H-Sik eindigt deze speciale Hollandse Nieuwe-editie van Club 3voor12/Utrecht, maar is Le Guess Who? 2012 slechts net begonnen.

Gezien: Club 3voor12/Utrecht Hollandse Nieuwe editie (onderdeel van Le Guess Who?), donderdag 29 november 2012 @ dB’s, Utrecht