Fijn wakker worden met Marike Jager en Davie Lawson Fijn wakker worden met Marike Jager en Davie Lawson

Onder Invloed in de bossen

, Tekst Wilbert Elting, Foto's Joey Feikens

Fijn wakker worden met Marike Jager en Davie Lawson

Onder Invloed in de bossen

Tekst Wilbert Elting, Foto's Joey Feikens ,

Op het Naar Buiten-podium interviewt Gijsbert Kramer Marike Jager in het kader van het Onder Invloed project van Matthijs van der Ven over haar muzikale invloeden. Jager speelt daarbij twee liedjes die op het moment niet meer dan een idee zijn. Davie Lawson sluit af met covers en eigen nummers.

Beter wakker worden dan met Onder Invloed op het Naar Buiten podium, midden in de bossen van Vlieland, lijkt niet te kunnen. Het is er stil, er is schaduw en het ruikt er lekker naar dennen. Een prima omgeving voor singer-songwriters en een ingetogen interview.

Dat biedt het programma van journalist Matthijs van der Ven in ruime mate. Van der Ven begon Onder Invloed in 2008, het is een project waarbij muzikanten vertellen over hun muzikale invloeden en vervolgens covers van hun muzikale helden spelen.

p zaterdag interviewt Gijsbert Kamer Marike Jager over haar muziek. Veel tijd wordt ingeruimd voor het verloop van Jager's carrière en hoe ze liedjes schrijft. Tussendoor speelt ze 'Natural Way' van haar derde cd 'Here Comes The Night', een liedje dat volgens Jager veel luisteraars aan The Beatles doet denken. Dat vind ze fijn, want de Britten zijn een grote inspiratiebron. ,,Ik heb zoveel naar The Beatles geluisterd", vertelt ze Kamer, ,,Dus het zal hoe dan ook invloed gehad hebben. Vooral hun melodieën vind ik echt heel mooi."

Andere voorbeelden liggen iets meer voor de hand: de Amerikaanse zangeres Fiona Apple en het Canadese Feist. Jager: ,,Feist is echt geweldig, Ze kan goed zingen en goed gitaar spelen. Die combinatie zie je niet vaak bij een vrouw.."

Als afsluiting van het interview, waarin ze nog aanstipt twee dagen voor het begin van de opnames te zijn gepasseerd als jury-lid voor het VARA-programma 'De beste singer-songwriter van Nederland', speelt ze twee nummers die nog niet af zijn. De ene geïnspireerd en samen geschreven met de Canadese liedjesschrijver Ron Sexsmith, de andere met sterke invloed van Fiona Apple. Hoewel nog niet helemaal af, klinkt het al erg goed.

De werkelijke Onder Invloed sessie wordt gespeeld door de in Dublin wonende singer-songwriter Davie Lawson. Hij staat gehavend op het podium door een ongelukje met de fiets. Collega Ryan Joseph Burns, die zondag de sessie op zich neemt, kwam iets te dichtbij en Lawson belandde in de bosjes.

Veel invloed op zijn spel heeft dat niet. Het gitaarspel is prachtig en Lawson's stem is heerlijk dromerig en melancholiek. Hij speelt een aantal traditionals zoals 'Erie Canal' en 'Moonshiner', ook wel eens gespeeld door zijn grote voorbeeld Bob Dylan. Verder covert Lawson onder andere Justin Townes Earle en Andy McGarrigle. Als afsluiter speelt hij nog een paar van zijn eigen nummers. Een daarvan is nieuw, want zo zegt Lawson: ,,Ik speel niet alleen maar nummers die ik kan verkopen."   
 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12