Spilt Milk speelt met de dood Spilt Milk speelt met de dood

Woorden van de doden worden tot leven gewekt door muzikale interpretaties

, Laurence Tanamal

Spilt Milk speelt met de dood

Woorden van de doden worden tot leven gewekt door muzikale interpretaties

Laurence Tanamal ,

Met de EP Carnet de Voyage laat Spilt Milk (onder andere met twee leden van Hospital Bombers) een achttal liedjes op de luisteraar los die elk gevormd zijn rondom de woorden van overleden poëet Wallace Stevens (1879 – 1955). Hun eigenzinnige geluid zal onder andere live gebracht worden tijdens de Museumnacht in het EYE Film Institute in Amsterdam (3 november) en op het Crossing Border festival in Den Haag (17 november).

Het concept voor Carnet de Voyage kwam tot stand toen initiator en bandlid Marc van der Holst, een groot fan van poëzie en fervent lezer, een serie gedichten van Stevens doornam. “Ik las zijn gedichten in de trein en de melodieën kwamen toen vrijwel vanzelf,” aldus Marc. “Ze deden mij in zekere zin denken aan Palace Brothers.” Niet minder vanzelf ging het uiteindelijke opnameproces. De rest van de band hoefde verder niet overtuigd te worden en ging de studie in voor een aantal sessies.

Stevens heeft tijdens zijn levensloop een groot aantal gedichten gepubliceerd. De uiteindelijke selectie voor Carnet de Voyage viel simpel te verklaren: “De gebruikte teksten waren de eerste acht gedichten die hij in 1914 publiceerde voor zijn vrouw en zichzelf.”

De teksten op de EP zijn stuk voor stuk abstract en raadselachtig, maar worden gedragen door een vloeiend ritme waardoor zij zich uitstekend laten lenen voor liedjesmateriaal. Het resultaat is hier een bewijs van: korte folksongs, die op momenten naar de rammelrock ’n roll van the Velvet Underground neigen. Een gedicht als And The Grass Grows, And The Wind Blows werkt door de kracht van de herhaling op een hypnotiserende manier. Een gevoel dat Spilt Milk heeft weten te vangen en om te zetten naar een slepend geluid.

Ze hebben inmiddels een tweede EP klaarliggen die enkel nog gemasterd moet worden voor de geschatte release van begin december. De plaat, die onder de naam Funeral Blues uitgebracht wordt, zal teksten bevatten van diverse dichters waarin de dood wederom een groot thema zal spelen. Het is niet geheel toevallig dat de dood een rode lijn lijkt te vormen voor Spilt Milk. Van der Holst geeft zelf aan veel na te denken over, en gefascineerd te zijn door, het thema. Toch hoeft het toekomstige materiaal niet zo zwartgallig te klinken als de teksten doen vermoeden. “Hoewel de teksten erg zwaar zijn, wordt de muziek zelf op de nieuwe EP een stuk lichter.”

Carnet de Voyage is momenteel te beluisteren op de Luisterpaal. Hun nummer Our Despised Decay is daarnaast geselecteerd voor de Hollandse Nieuwe 33. De EP is sinds 27 augustus door Subbacultcha! op vinyl uitgebracht.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12