Abraxas' Fierce Ruling Diva op ADE: "I will kill the dancefloor"

Flamman & Abraxas sluiten donderdag NON-labelnight in grote zaal Paradiso af

Ingmar Griffioen ,

Opvallende laatste toevoeging aan de NON Records labelavond op ADE: Fierce Ruling Diva sluit donderdagnacht af in Paradiso. Als Fierce Ruling Diva (FRD) scoorden Jeff 'Abraxas' Porter & Jeroen Flamman (Flamman & Abraxas/Party Animals) begin jaren '90 grote internationale househits als Floorfiller, You Gotta Believe en Atomic Slide. Dat vrijwel niemand weet dat FRD nog bestaat is onterecht, vindt Abraxas: "Yeah, I'm alive. I'm still fierce, still ruling, still a diva and I will kill the dancefloor in Paradiso!"

Flamman & Abaraxas werken al 25 jaar samen. Ze bestieren nog altijd het label Lower East Side Records en de act Party Animals. Volgens Abraxas is het een wonder en luidt het geheim: "We fight like bitches". De kachel rookt nog fiks dankzij de happy hardcore hit Party Animals, die "al 15 jaar elk weekend non-stop" geboekt wordt. De geboren Amerikaan heeft er een "leuk appartementje aan het Leidseplein" van gekocht en leest wel maar spreekt geen Nederlands. "Sinds Party Animals is het simpel rondkomen", geeft hij grinnikend toe. "Het is alsof een droom is uitgekomen. Ik heb geen media-aandacht meer nodig. Ik hoef zelfs niet meer naar de shows te gaan, maar regel alleen een taxi voor de jongens." Hij doelt op het viertal dat live als Party Animals optreedt, achter de schermen heersen producers Flamman en Abraxas.

In mei kwam van de Party Animals nog de EK-song I Like Oranje uit, een remake van de hit We Like To Party. "Oh ja, dat was een sponsordeal voor Continental banden. Mensen licenseren die nummers continu en ik let er al niet meer op." Meest lucratieve troef van Lower East Side Records is Patrick Jumpen, een Nederlands jumpduo dat de hit Jumpen Doe Je Zo al in het Frans en Duits vertaald zag. "Dat was onze laatste grote hit. Ze zitten nu in Polen, jumpstyle is daar nu bijzonder groot. Waanzin."

Ook als dj heeft hij genoeg te doen, onder meer op "90ies party's en hipster party's" in Club Church. Maar Abraxas mist erkenning voor het niet-hardcore werk: "Ondanks alles kan ik nog steeds geen boeker vinden. Ik hoop dat dat allemaal zal veranderen na deze avond in Paradiso. Fierce Ruling Diva heeft een label nodig voor we weer gaan produceren. De toekomst ligt misschien wel bij NON Records. Eigenlijk zou ik liever geen muziek meer maken, tenzij het een song als Have Naquila wordt", grapt hij, verwijzend naar de gouden Party Animals single. Abraxas is onlangs voorgesteld aan de mensen van het Amsterdamse label en die bevallen hem wel. "Sommigen bij NON zijn erg beïnvloed door ons, maar wat zij doen is het geluid van nu. Zij kwamen kijken hoe ik bij Club Up draaide en daarom hebben ze me geboekt." Abraxas hoopt dat ze zijn set in Paradiso ook waarderen. "Misschien kan ik dan met een van hun producers werken." 

Een van de redenen dat we minder hoorden van Fierce Ruling Diva en Abraxas is volgens hem minimal, een genre dat hij hartgrondig vervloekt. "Ik hou niet van minimal, dus ging ik ondergronds. Ik ben klaar met grote feesten, nu doe ik Hoerenbal voor driehonderd man in Club Church aan de Amsterdamse Kerkstraat. Ik was aan het wachten tot minimal zou sterven. Op een gegeven moment hoorde je het zelfs zaterdagnacht op 3FM, soooo boring... Minimal is toch dood?", vraagt Abraxas voor de zekerheid. "God zij dank. Ik ben meer van het 'more is more' principe en mensen zullen nu meer van me horen."

Abraxas is van vele markten thuis, ook recentere: "Donderdag draai ik van alles, wat trap, wat moombathon en wat bangers met vette electrosounds. Ik mag afsluiten... dus ik kan rocken en ik zal hard rocken en mijn naam weer vestigen. Ik kijk er erg naar uit." Hij is ook van de Engelse oneliners: "My playlist is so hot I burned myself making it."

Fierce Ruling Diva sluit donderdag 18 oktober op ADE de NON Records Label Night in de grote zaal van Paradiso af. Verder op het menu staan onder meer beste paard van stal Palmbomen (met nieuwe live-set en album-presentatie), de Haagse electro-baas I-F, het Zwitserse duo in Flagranti en meer NON-waar als The Benelux (live), Bear Damen en Marius (live).