#ADE12: Promo en PRSPCT lanceren hardcore/drum 'n bass avond

De schuif staat om negen uur al vol open

Atze de Vrieze ,

Hard EDM. Zo heet het ineens. Wij noemen het hier al jaren hardcore en hardstyle. Ontstaan en opgegroeid in ons land, succesvol ook in andere landen, maar nu ineens in een nieuwe context dankzij de doorbraak van dance in Amerika, waar ze house liever electronic dance music noemen. Hardstyle lijkt daar flink van te profiteren, getuige het succes van bijvoorbeeld Headhunterz. Hij staat zaterdag in de grote Ziggo Dome, hier in de Sugar Factory vinden we de underground van de harde stijlen, gehost door DJ Promo's experimentele hardcorelabel The Third Movement en drum 'n bass stal PRSPCT.

Het is een vreemde gewaarwording. Het is half negen, en de schuif staat in de Sugar Factory al volledig open. Direct na de Hard Dance Event conferentie in de Melkweg is dit feestje al begonnen, om half zeven. Alsof je na het diner meteen een lekkere zak chips open trekt. En waarom ook niet? The Outside Agency staat op het podium, een duo uit Goes dat al sinds eind jaren negentig actief is. Je kunt ze ook boeken als Eye-D & Hidden, maar onder die naam draaien ze meer harde drum 'n bass. Die voorliefde is ook bij The Outside Agency wel terug te horen, maar dan worden de breaks onherroepelijk vermorzeld onder hardcore kicks. Ramvol is het niet in de Sugar Factory - zo'n honderd man (met de nadruk op man, en de aimabele vrouw van DJ Promo) - maar die gaan wel behoorlijk los.

Het is boeiend om te zien wat deze scene de komende tijd kan doen. Deze avond is een soort pilot voor een reguliere nieuwe avond in de Sugar Factory, vertelt DJ Promo, een van de mannen erachter. Hij probeerde het eerder in de Melkweg met het concept WAR, maar dat kwam niet echt van de grond. En dat terwijl hij aan de rand van Amsterdam - in Amstelveen - toch al jaren een underground avond heeft met industriële techno en naar hardcore neigende extremiteiten. De binnenstad van Amsterdam blijft moeilijk terrein, zo lijkt het. Waar een genre als drum 'n bass gaandeweg iets van zijn credibility lijkt terug te winnen, waarom zou er dan in deze sound geen rek zitten? En nu een dj als Skrillex naast Noisia ook Headhunterz in zijn platentas stopt, zou zo'n op breaks gebaseerde act als The Outside Agency misschien ook best door de achterdeur binnen kunnen sneaken. Waarom niet, op Lowlands?

En ach, anders blijft het vast door gaan in onooglijke holen als deze (maar wel met goed geluid!), toch een natuurlijke habitat. Je hoort geen lullige platen hier vanavond. Zelfs een met funkclassic Sex Machine doorspekte hardcore track die The Thrasher en Limewax er aan het slot van hun set op leggen, kun je met geen mogelijkheid cheezy noemen. Deze scene staat behoorlijk los van het standaard beeld van de gabber. Dit is misschien harde en snelle muziek, maar geen domme. DJ Promo zelf is al jaren het boegbeeld van die onderstroom. Hij draait zijn hand niet om voor een grote zaal met publiek dat simpelweg uit zijn dak wil gaan, maar de ware uitdaging voor hemzelf ligt toch hier. Geen standaard four-to-the-floor, maar een voortdurend over elkaar heen rollen van breaks, kicks, samples, nog meer kicks, nog hardere kicks, nog nog nog hardere kicks. Genadeloos en voortdurend spannend. Goed, het is elf uur. Waar nu in godsnaam heen. Even een uurtje afkoelen dan maar?