#ADE12: Kokkerellen met besnorde weirdo's in Trouw

Seth Troxler serveert ze iets té eclectisch, Ben Klock smaakt naar meer

Timo Pisart ,

Wat verscheen daar vanavond opeens op Twitter? Seth Troxler die een kookwedstrijdje deed met Dubfire, en glorieus won met Ossobuco en beenmergrisotto. Behalve één van de beste house-dj's is Troxler kennelijk ook een begenadigd kok, maar helaas kookte Troxler de risotto vandaag beter dan hij zijn beats bakte in Trouw. Nee, dan de Duitser Ben Klock, die met Duitse eenvoud een adembenemend lang technomenu opdient.

 Vier residents en twee graag geziene gasten: nee, vernieuwend is de line-up van de eerste ADE12-avond in Trouw niet te noemen. Boris Werner en William Kuou Djoko zijn de initiatiefnemers van de Late Night Society-avonden en cureren vannacht de club, Sandrien houdt namens haar vaste Imprint-avond een technofeestje in de kelder. De van oorsprong Haagse Makam is de meest recente aanwinst: sinds vorige week heeft ook hij een eigen avond onder de simpele titel Club Night, vanavond is hij met zijn kersverse liveset te gast bij Werner en Kuou Djoko.

Naast die residents zien we nog twee graag geziene gasten - deephouse-weirdo Seth Troxler en techno-grootheid Ben Klock - die inmiddels zijn uitgegroeid tot vaste waarden. Kortom, deze eerste ADE12-avond in Trouw zou je behoudend kunnen noemen, op safe spelen om het publiek voor het eerst op een ADE-woensdag te trekken. Anderzijds: Trouw biedt een kwaliteitsstempel, waarmee niet alleen ADE-delegaties naar binnen worden getrokken, maar vooral ook het vaste Trouw-publiek dat, eh, trouw blijft aan de club.

Met die kwaliteit zit het bij William K Djoko in ieder geval wel snor. Glitterjasje? Check. Opzwepende dansmoves en een charismatische glimlach? Dubbelcheck. De Late Night Society-host is een van de reizende sterren van de Amsterdamse clubscene en vanavond bewijst hij nog eens waarom: door net zo flamboyant te draaien als hij gekleed gaat. Zijn geile houseplaten smeert hij vol met een Zuid-Afrika gevoel zoals Henrik Schwarz dat ook wel doet: papegaaigekraai, funky conga's, koebellen en meer van dat alles, met af en toe zelfs een oldskool hiphop-track erdoorheen gezwengeld. 

Aan Djoko's kwaliteiten ligt het niet, maar echt heet wil het nog niet worden in Trouw. Er zijn meer mensen in het rookhok dan op de dansvloer. Tjah, met nog vijf dagen te gaan moet je niet te vroeg je kruit verschieten, maar daarmee missen ze een fijne set van de Amsterdamse dj met Kameroens bloed.

Besnorde weirdo's
Die dansvloer is wel degelijk goed gevuld tegen de tijd dat Seth Troxler rond middernacht aantreedt. De besnorde weirdo deed Trouw vorig jaar tijdens ADE al aan met zijn vrienden van Visionquest, vandaag doet hij het in z'n eentje. Over de jaren heen is underground pop het geheime ingrediënt geworden waarmee hij zijn sets doorspekt: spacey en met vervormde vocalen maar altijd onverwacht catchy. Zoals ook Hurt, de hit die hij met zijn oude klasgenoot Matthew Dear maakte. Ook vanavond horen we veel van die typische Troxler-platen, zoals New Dawn van Tandem Sky en Petrified van John Roman. 

Helaas is Troxler vandaag wat wisselvallig, tussen die tracks gooit hij onverwacht harde house, meer industriële techno en zelfs een snufje deephouse. Bovendien maakt hij slordigheidsfoutjes die je niet verwacht bij deze man: alles behalve naadloze overgangen en binnen nog geen vijf minuten twee gigantische haperingen. Zo verfijnd als zijn eerder gekookte beenmergrisotto wordt het niet, maar het publiek slikt het als zoete koek.

Nee, laat die kale techno maar over aan de Verdieping. Daar is inmiddels Sandrien aangeschoven, en zij schotelt een veel abstractere techno voor als appetizer op de Berlijnse keuken van Ben Klock. Goed is het zeker, maar niets nieuws voor de vaste Trouw-bezoeker die Sandrien al vele keren op haar vaste Imprint-avonden kon zien.

De Berlijnse keuken
Kortom, eerst even kijken bij Makam, de Hagenees die vanavond zijn nieuwe liveset primeurt en met Chicago house-track What Ya Doin' een grote clubhit scoorde. Die hit hoorde hij naar verluid op festivals soms wel vier keer voorbij komen in twee uur, en dat zou hij goed zat zijn. Nou, mooi niet dus, want vanavond opent hij zelf met de track. Dat is peper in de reet van Trouw, heel What Ya Doin' wordt woord voor woord meegezongen. Daarmee hengelt de Hagenees ze slim binnen, om vervolgens een stampende met testosteron overladen techhouseset te geven, waarbij hij in slowmotion over zijn apparatuur kruipt. Geen wonder dat Makam sinds vorige week ook een eigen clubavond heeft in Trouw, want vanavond gaan er voor niemand meer handjes in de lucht dan deze Hagenees. Wanneer de avond onverhoopt toch even verslapt, gooit hij er een funky discoplaat doorheen als afsluiter, waarop de club nogmaals ontploft. Steken zoals Troxler laat hij niet vallen, maar deze set heeft meer spierballen dan hersenen.

In de Verdieping is dat wel anders: deze is inmiddels in een oven veranderd waar het zweet van de muren druipt, terwijl Ben Klock nog maar eens bewijst waarom hij al jaren een Berlijnse technomastodont mag worden genoemd. Hij is er chef kok van de Duitse tempel Berghain, al sinds de club open ging in 2004. In Trouw geeft hij een set vol chirurgische precisie: af en toe kan er een sober glimlachje vanaf, maar deze techno is toch vooral een serieuze zaak: kaal, industriëel en onttrokken van vrijwel elke melodie. Brutale climaxen zoals Makam een verdieping hoger geeft, zul je bij Klock horen, maar met een vier uur durende set bezweert hij het publiek. Hoe later het wordt, hoe beter Klock gaat smaken.

Het toetje van vanavond wordt gegeven door Boris Werner. Zijn maatje Kuou Djoko hupst heen en weer over het podium terwijl Werner nog een flinke hap techhouse op het bord van Trouw kwakt. Een beetje monotoon is het wel, maar als resident weet hij prima wat het publiek hier het beste smaakt: een snufje acid house van Phuture, House Nation van Samim en afsluiten met the King of Pop, Michael Jackson. Ontploffen zoals de kunstinstallatie "Exploding Piano" die in Trouw te zien is, deed het op deze avond nog niet, en misschien is dat maar goed ook: er staan nog vier dagen ADE op het menu.