Tweeëntwintigste Hollandse Nieuwe compilatie op de Luisterpaal Tweeëntwintigste Hollandse Nieuwe compilatie op de Luisterpaal

Kersverse vangst met 20 nieuwe talenten

, Tekst: Jochem Boom en Timo Pisart / Samenstelling: Ingmar Griffioen en Erik Zwennes

Tweeëntwintigste Hollandse Nieuwe compilatie op de Luisterpaal

Kersverse vangst met 20 nieuwe talenten

Tekst: Jochem Boom en Timo Pisart / Samenstelling: Ingmar Griffioen en Erik Zwennes ,

Weer of geen weer: de hele maand bevond de redactie zich op verse geluidsgolven om te vissen naar de beste nieuwe acts van Nederlandse bodem. Het resultaat is te beluisteren op de tweeëntwintigste Hollandse Nieuwe compilatie. Op de compilatie staan twintig nieuwe acts, plus twee bonustracks. De Hollandse Nieuwe 22 is de hele maand september te horen op de Luisterpaal.

Kersverse vangst met 20 nieuwe talenten

Weer of geen weer: de hele maand bevond de redactie zich op verse geluidsgolven om te vissen naar de beste nieuwe acts van Nederlandse bodem. Het resultaat is te beluisteren op de tweeëntwintigste Hollandse Nieuwe compilatie. Op de compilatie staan twintig nieuwe acts, plus twee bonustracks. De Hollandse Nieuwe 22 is de hele maand september te horen op de Luisterpaal.

Wil jij met je nieuwe nummer ook op de Hollandse Nieuwe sampler? Stuur dan een MP3 of een downloadlink vergezeld van info/bio naar 3VOOR12@gmail.com.

Beluister nu een maand lang het tweeëntwintigste deel in de Hollandse Nieuwe compilatiereeks.


1. Apes in the Orange Grove - So Many Windows
Naar het schijnt ontstond Apes in the Orange Grove op het treinstation in Casablanca, toen nog met het idee voor een funkband in het achterhoofd. Hun debuutalbum is geproduceerd door Excelsior-producer Frans Hagenaars, en hoewel de junglebeats en dito baslijntjes zijn gebleven heeft Hagenaars een paar mooie indiegitaarliedjes vastgelegd.

2. Saelors - Thirst
Verwacht - ondanks het veelvuldige gebruik van een accordeon - geen uitbundige zeemansliederen van Saelors. Het Amsterdamse duo maakt sobere freakfolk met de sirenezang van Alexandra Duvekot en gaat alweer even mee: in 2009 waren ze al Hollandse Nieuwe in de oude stijl, 18 september brengen ze een nieuwe EP uit, waar ook Thirst op staat.

3. Marius - Things We Did
Er komt niets dan goud bij NON Records vandaan. Na muziek van Bear, Renkas en Palmbomen nu ook een release van Marius, die al vanaf het begin bij NON betrokken is. Ook hij maakt electro-disco met gefilterde zang.

4. Sir James - Draw Me Some Passion
Inspiratie put Sir James uit de groten der aarden als The Band, The Beatles, Coldplay en Muse, en in Draw Me Some Passion hoor je ook de eigen stadionaspiraties goed terug. Met hun slimme pop wonnen ze eerder ook de Grote Prijs van Zuid-Holland (2011) en stonden ze in de finale van de wereldwijde bandcompetitie Emergenza.

5. Mensenkinderen - Kinderen, we drinken op het Vaderland
Gefinancierd met een injectie vanuit Griekenland maakt Mensenkinderen Nederlandstalige knip- en plakpop. Mensenkinderen is het geesteskind van Bas van Nienes van indiepop-duo Anderson, die na internationale tours van Stockholm naar Berlijn en via Los Angeles naar Tokio toch altijd weer thuiskwam naar het kneuterige Nederland. Geïnspireerd door zijn Vaderland begon hij dit project, waarmee hij ook op de Popronde speelt.

6. Hijos De Mayo - Give Me Cliches
Wie zegt dat Eindhoven Rock City dood is? Met een bak stonernoisepostrock waar je u tegen zegt bewijst Hijos De Mayo het tegendeel. Dik twee jaar werkten ze aan hun debuutalbum In Sound Underground, dat dit najaar jaar het levenslicht zal zien.

7. OIIO - To Do
Sporadisch ontsporende popliedjes vol akoestische klanken, meerstemmige zang en exotische samba-percussie: dat maakt de Nijmeegse indiefolk-formatie OIIO, die meereist met festival De Popronde. Op eerder werk hanteerden ze nog weleens een noisy gitaar en uitwaaierende synths, op hun 10 september te verschijnen EP verkent de band een louter akoestisch instrumentarium, met Indiaas harmonium, kinderpiano’tjes, ukeleles en banjo’s. Kijk hier de speciale sessie die 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen eerder opnam met OIIO.

8. APRIL - Marching Song
Gefascineerd door de jaren '80 stellen Jorn Mathijssen en Julia Hendriks alias APRIL zich ten doel "verandering te brengen in de vele matte muziek die Nederland al rijk is". Beslis vooral zelf of de Utrechtse indiegazers dat gaan bewerkstelligen, met Marching Song leverde het Utrechtse duo in ieder geval een stuwende en gelaagde indierocksong.

9. Monocle Mint - Rebel Boy
De Brabants-Zeeuwse band Monocle Mint maakt gitaargeoriënteerde indiepop met een vleugje electro. Naast het uitbrengen van twee catchy mini-albums trad de band vooral heel veel op, bijvoorbeeld op Solar.

10. Laura Arkana met Peter Broderick - De Mooiste Tijd Van Het Jaar
Toen de Amerikaanse Peter Broderick op een middag in maart in een kunstcentrum optrad, leerde hij Laura Arkana kennen. Al gauw werden ze vrienden, en al even gauw belandden ze in Berlijn samen in de studio om 8 nummers op te nemen. Achteraf voegde Broderick - die eerder al speelde met Efterklang, M. Ward en vele anderen - zijn magic touch toe met viool, zang en arrangementen. De cd Lentemuziek verschijnt op het Amerikaanse label Hush.

11. De Kraaien - Extertje
Met rookbommen, gasmaskers, cheerleaders en een confettikanon beloven De Kraaien niet alleen een muzikaal maar ook een visueel spektakel. De Haagse hiphopformatie brengt dit najaar zijn aanstekelijke Haagse carnaval-feestje naar de Popronde. 

12. Sonur Ber - Overkill (Thijs' Beard mix)
Na het zien van de film 'Berlin Calling' besloot Guus Berendsen zijn diepe minimale techno naar de clubs te brengen. Inmiddels is Sonur Ber geselecteerd voor de Popronde, dus in het najaar zal Berendsen zijn gortdroge beats naar epische climaxen drijven in het gehele land.

13. Willard Cody - Evil Dogs Have Evil Masters
Willard Cody, geboren in Nederland, groeide op in Indonesië en keerde op zijn dertiende terug naar Nederland. Na twee afgebroken studies, vele slechtbetaalde baantjes en twee tot mislukken gedoemde bandjes is hij in de woonkamer van zijn broer gaan wonen. Die ervaringen leidden tot het gruizige en psychedelische bluesnummer Evil Dogs Have Evil Masters.

14. Craz-E & Rasheed - Fly Away
Nebulon-producer Craz-E en Niova’s Alliance MC Rasheed bundelen hun krachten en gaan op avontuur uit. Op het project genaamd Abstractavities laten zij beide hun eigen hiphopstijl los en experimenteren ze met flows, tekst, beats en genre.

15. Kalix Berna - Scratch
1732: op Kalix Berna vinden legeroefeningen en schijngevechten plaats. Zware straffen krijgt men voor vergrijpen als dobbelen en het werven van soldaten voor andere legers. Aanwezig: 11.000 soldaten en 4400 paarden.
2011: De restanten van de kogelvangers liggen op de heide en vormen het vertrekpunt voor Kalix Berna haar opruiende en hitsige liedjes. Gemaakt door de reïncarnatie van naamgever Pieter Jacob Calckberner.

16. Onkalo - Phase two - one last step
Onkalo is het nieuwe project van Stefan Breuer, voorheen The Subhuman. Zijn filosofie toen hij met dit project begon: muziek maken doe je voor je plezier. De inspiratie voor Onkalo haalde Breuer uit een documentaire over de gelijknamige Finse stortplaats voor kernafval. De trage, bijna hypnotiserende track belooft alvast veel goeds voor een eventueel vervolg.

17. Ritchie Dagger - Caged Beast
De Brabantse band Ritchie Dagger bestaat uit leden van Restless Youth en ex-Hooghwater bassist Giel Blankers. Ze brengen naar eigen zeggen de rock terug in punkrock, en maken lekker gruizige en rommelig gespeelde compacte rocksongs. Volgende week te zien op het Hollandse Nieuwe podium tijdens Incubate in Tilburg.

18. The Spinshots - Pride Before Fall
The Spinshots is een zevenkoppige neo-exotica jazzband uit Amsterdam, die jaren '40 jazz, bigbandmuziek, surf, soul en Bollywood in een blender gooit met als resultaat een bijzonder stijlvolle cocktail én al even smaakvol artwork.

19. Black Bottle Riot - Bright Light City
Dit Nijmeegse kwartet houdt het graag old school en simpel. Ze spelen rock & roll die refereert aan The Ramones en Lynyrd Skynyrd. Dat betekent toegankelijke compacte rocksongs met pit.

20. Vakantie - Kruin
Het Groningse Vakantie is onvindbaar op internet, maar wel ontzettend veelbelovend. Ze maken spannende en psychedelische ambient die de luisteraar doen wegdromen. Ook Vakantie speelt volgende week op het Hollandse Nieuwe podium tijdens Incubate in Tilburg.

21. Bonus: Glass Eyes - Mavis Wald (w/Merinde)
De Amsterdamse producer Glass Eyes stond in juli ook al op de Hollandse Nieuwe sampler met het instrumentale Palmdale. Mavis Wald is een intense en sfeervolle song die helemaal wordt afgemaakt door singer-songwriter Merinde.

22. Bonus: Ome Omar & Abel - #MUSICFASHIONARTLIFESTYLE
In het najaar komt rapper Ome Omar, die op Hollandse Nieuwe 4 stond, met een debuutalbum én een boek. In maart werd hij geselecteerd door MCN en Top Notch om zichzelf te presenteren op het album Homegrown 2011, in november presenteert hij zijn boek op Crossing Border. Ondertussen alvast de hashtagtrack #MUSICFASHIONARTLIFESTYLE met Abel.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12