Naburig recht verlengd naar 70 jaar Naburig recht verlengd naar 70 jaar

Raad van de Europese Unie komt nadrukkelijk op voor uitvoerende artiesten

, Timo Pisart

Naburig recht verlengd naar 70 jaar

Raad van de Europese Unie komt nadrukkelijk op voor uitvoerende artiesten

Timo Pisart ,

Een meerderheid in De Raad van de Europese Unie heeft zojuist voor verlenging van de naburige rechten van 50 naar 70 jaar gestemd. Daarmee worden werken van uitvoerende artiesten en producers voortaan 70 jaar beschermd. De Nederlandse delegatie van ministers stemde tegen.

Raad van de Europese Unie komt nadrukkelijk op voor uitvoerende artiesten

Een meerderheid in De Raad van de Europese Unie heeft zojuist voor verlenging van de naburige rechten van 50 naar 70 jaar gestemd. Daarmee worden werken van uitvoerende artiesten en producers voortaan 70 jaar beschermd. De Nederlandse delegatie stemde tegen, evenals de Belgische, Tsjechische, Luxemburgse, Slowaakse, Sloveense en Zweedse delegaties.

In het voorstel werd gesteld dat uitvoerende artiesten over het algemeen hun carrière vroeg beginnen en dat de huidige termijn van 50 jaar vaak het werk niet levenslang beschermt. Door voor de verlenging te stemmen komt de Raad op voor de artiesten, die hiermee hun inkomsten zeker kunnen stellen.

Gisteren stelde D66 Europarlementarier Marietje Schaake op Nu.nl dat de consument de dupe zou zijn van de maatregel: "Om een daadwerkelijk florerende Europese digitale interne markt voor muziek, films en informatie te creëren, moet De Europese Commissie het auteursrecht grondig herzien en aanpassen aan de tijd in plaats van het steeds te verlengen."

Update: Placido Domingo, voorzitter van de International Federation of the Phonographic Industry (IFPI), juicht de verlenging toe. "De beslissing is geweldig nieuws voor uitvoerende artiesten. Artiesten op het begin van hun carriere zullen profiteren van een grotere bron van inkomsten die beschikbaar zal zijn om te investeren in nieuw talent. Gevestigde artiesten kunnen hun gehele leven profiteren van hun werk. Dit is vandaag de dag vooral belangrijk sinds gelicenseerde digitale diensten muziek op grote schaal beschikbaar maken."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12