Conflict Bolland en Van Kooten lijkt opgelost Conflict Bolland en Van Kooten lijkt opgelost

Gema, de Duitse Buma/Stemra, bemiddelt in afhandeling geschil

, Atze de Vrieze

Conflict Bolland en Van Kooten lijkt opgelost

Gema, de Duitse Buma/Stemra, bemiddelt in afhandeling geschil

Atze de Vrieze ,

Rob Bolland kan voor 210.000 euro de rechten op liedjes als Rock Me Amadeus en In the Army Now terug kopen. Dat besloot de rechter woensdag. Daarnaast buigen drie experts zich de komende tijd over alle afrekeningen die hebben plaatsgevonden tussen 1985 en nu. Dat zal gebeuren onder toezicht van de directeur van Gema, de Duitse variant van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra.

Gema, de Duitse Buma/Stemra, bemiddelt in afhandeling geschil

Rob Bolland zei woensdag blij te zijn met de uitspraak van de rechter in het kort geding tegen zijn uitgever Willem van Kooten. Na een uitvoerig moddergevecht in de media boog gisteren de rechter zich over het slepende conflict tussen de songschrijver en zijn uitgever. Bolland kan voor 210.000 euro de rechten op hits als Rock Me Amadeus (bekend van Falco) en In the Army Now (destijds een hit van Status Quo) terug kopen, zo meldt het ANP. Daarnaast buigen drie experts zich de komende tijd over alle afrekeningen die hebben plaatsgevonden tussen 1985 en nu. Dat zal gebeuren onder toezicht van de directeur van Gema, de Duitse variant van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra, waar Bolland zich enkele weken terug bij aansloot.

Het conflict tussen Bolland en Van Kooten kreeg veel aandacht in de media. De Volkskrant publiceerde in juli een uitgebreid artikel over het geschil. Eind augustus escaleerde het conflict, toen Bolland door de politie verwijderd werd uit het pand van Buma/Stemra in Hoofddorp. Bolland verwijt de rechtenorganisatie hem jarenlang tegengewerkt te hebben. Ook hekelde hij de persoonlijke band tussen Buma-directievoorzitter Hein van der Ree en Willem van Kooten. Bolland raakte naar eigen zeggen door het conflict in financiële problemen. Het langverwachte kort geding gisteren tegen Van Kooten noemt hij volgens het ANP echter ‘de grote ommekeer’. “Man, ik ben zo vreselijk blij! Dankzij een daadkrachtige rechter kan ik zeggen dat Willem en ik eindelijk van elkaar af zijn.”

Hoeveel geld Bolland nu precies tegoed heeft, moet de komende tijd blijken. Volgens Van Kooten gaat het om hooguit een paar ton, volgens Bolland heeft Van Kooten wel 2,5 miljoen euro verdiend door zonder zijn weten in het buitenland liedjes te exploiteren. Bolland zegt zich nu te gaan storten op een nieuw project: Rock Me Amadeus de musical. “Het script is al geschreven. Ik ben bezig met het bewerken van Mozarts muziek tot popliedjes. Ik zal wel weer veel te ambitieus klinken, maar we gaan voor Justin Timberlake als Mozart.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12