3VOOR12 Draait (week 41): Gers Pardoel, Automatic Sam, Mayer Hawthorne 3VOOR12 Draait (week 41): Gers Pardoel, Automatic Sam, Mayer Hawthorne

De favorieten van de redactie

, Christiaan Walraven

3VOOR12 Draait (week 41): Gers Pardoel, Automatic Sam, Mayer Hawthorne

De favorieten van de redactie

Christiaan Walraven ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast en op Spotify. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 Single van de Week
Girls - Honey Bunny (Turnstile/PIAS)

3VOOR12 Album van de Week
Gers Pardoel - Deze Wereld Is Van Jou (Top Notch/Universal)

3FM Megahit
Gavin DeGraw - Sweeter (Sony)

3FM Album van de Week
Coldplay - Mylo Xyloto (EMI)DE TOP 10

1.
Gers Pardoel - Deze Wereld Is Van Jou (album, Top Notch/Universal)
"Deze Ravensburger-hiphop is zo pop dat het van 8 tot 88 gedigt wordt - en dat is een zwaar compliment. Hit na hit na hit." (Menno Visser)
"Gers heeft een heel muzikale, diverse en inhoudelijke plaat gemaakt met veel gevoel voor liedjes." (Erik Zwennes)
"Deze Wereld Is Van Jou weet mij te raken. Een gewaagde en veelzijdige plaat." (Christiaan Walraven)

2.
Automatic Sam - Texino (Quadrofoon/Suburban)
"Texino is een plaat waarmee Automatic San zich met gemak staande houdt tussen stadsgenoten Shaking Godspeed en De Staat." (Christiaan Walraven)
"De meest opwindende muziek van het moment komt uit Oost-Nederland. Onnavolgbare psychedelische rock ’n roll." (Atze de Vrieze)
"Automatic Sam is een mooie kruisbestuiving van De Staat en Shaking Godspeed, iets meer muzikale ruimte misschien. Fijne opvallende plaat." (Henk Kanning)

3.
Mayer Hawthorne - How Do You Do (Universal)
"Sterke liedjes, slicke arrangementen, een geweldige bijdrage van een zingende Snoop Dogg en Hawthorne die met veel plezier en vocale gymnastiek door de nummers glijdt." (Erik Zwennes)
"How Do You Do glijdt uit je speakers, maar heeft net een randje waardoor Mayer Hawthorne net de goede ingrediënten uit de jaren 80 pakt." (Roosmarijn Reijmer)

4.
My Brightest Diamond - All Things Unwind (album, Asthmatic Kitty/Konkurrent)
"Haar prachtige stem en bijzonder gearrangeerd materiaal is nog altijd de beste crossover tussen opera en pop." (Menno Visser)

5.
Björk - Biophilia  (Polydor/Universal)
"Haar constante experimenteerzucht en drang naar vernieuwing zorgen ervoor dat ze nog steeds een relevante artieste is." (Stephan van Peursem)

6.
Anvil: The Story of Anvil
"Vorige week op Canvas. Lang niet gezien, het was weer eens tijd." (Henk Kanning)

7.
Smith and Burrows – Funny Looking Angels
"Andy Burrows, ex drummer van Razorlight en de zanger van Editors, Tom Smith, maken samen een kerstalbum. Prima samenwerking, ik ben benieuwd naar de rest van de tracks." (Roosmarijn Reijmer)

8.
Dope D.O.D. - What Happened (clip)
"Deze Groningse hiphop act tourt in Amerika als voorprogramma van Korn en naar verluidt speelden ze ook het Airwaves Festival in IJsland plat. Check die video, goed hoor." (Willem van Zeeland)

9.
Thom Yorke, Lone, Caribou vs Jamie XX in The Boiler Room
"Mooi initiatief is dat toch, de Boiler Room, een club in Londen met een webcam. Deze week was er een speciaal feestje rond de Radiohead-remixen die talloze pioniers van nu maakten." (Atze de Vrieze)

10.
M83 – Hurry Up, We’re Dreaming 
"Mooie sfeervolle popplaat met fijne shoegaze en elektronica." (Stephan van Peursem)


DE LIJSTJES:

MENNO VISSER DRAAIT:

My Brightest Diamond - All Things Unwind (album, Asthmatic Kitty/Konkurrent)

De een gaat hard op Bjork, de ander op Shara Worden alias My Brightest Diamond. Haar prachtige stem en bijzonder gearrangeerd materiaal is nog altijd de beste crossover tussen opera en pop. En bankiers mogen gerust het subtiele protestlied There's A Rat op hun buik schrijven...

Gers Pardoel - Deze Wereld Is Van Jou (album, Top Notch/Universal)
Deze Ravensburger-hiphop is zo pop dat het van 8 tot 88 gedigt wordt - en dat is een zwaar compliment. Zowat alle nummers zijn beter dan de cheesy hit Ik Neem Je Mee, zo zou zijn Bagagedrager (geen cover) niet misstaan op een Spinvis album. Hit na hit na hit.

Plaid (live@ Village Underground, Londen, 7 oktober)
Technoveteranen in een coole club (dak gebouwd over oude treinbruggen) met 118 dB over een perfecte geluidsinstallatie. Memorabel.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Gers Pardoel - Deze Wereld Is Van Jou (Top Notch/Universal)

Gers heeft een heel muzikale, diverse en inhoudelijke plaat gemaakt met veel gevoel voor liedjes. Sterke gastbijdragen versterken de nummers en Gers maakt het af door er een mooi geheel van te bakken. Knap en leuk.

Steen - De Vader (Infected Records/Coast To Coast)
Het andere uiterste van Nederlandse hiphop. Stein heeft weer een knappe plaat gemaakt. Was het niet vanwege de venijnige teksten, knappe vondsten, sterke concepten en beestenproducties, dan wel omdat hij zelfs populistisch-nihilistisch rechts in een stichtelijke conservatieve krampkronkel krijgt. Foetushouding, alles. (http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2011/10/ook_vpro_blijkt_naargeestig_en.html#comments)

Mayer Hawthorne - How Do You Do (Universal)
Een fijne nazomerplaat of wandelen-langs-het-water-met-herfstblaadjes-op-de-grond-album. Sterke liedjes, slicke arrangementen, een geweldige bijdrage van een zingende Snoop Dogg en Hawthorne die met veel plezier en vocale gymnastiek door de nummers glijdt.


CHRISTIAAN WALRAVEN DRAAIT:

Gers Pardoel - Deze Wereld Is Van Jou (Top Notch/Universal)

Gers Pardoel maakt precies het soort hiphop waar ik normaal gesproken helemaal niets mee heb. Toch weet Deze Wereld Is Van Jou mij te raken, niet in de minste plaats door de verscheidenheid aan nummers. Nog nooit trok ik Guus Meeuwis zo goed als in 20:03U. Ook Case Mayfield verrast met zijn eerste Nederlandstalige opname in We Missen Je, een prachtig emotioneel nummer over de dood van Gers' moeder. Een gewaagde en veelzijdige plaat.

Awkward I - Everything On Wheels (Excelsior/V2)
Awkward I wist mij al te raken met zijn debuutplaat I Really Should Whisper, maar Everything On Wheels is nog beter. Op de plaat trekt de uit Groningen afkomstige Amsterdammer alles uit de kast om een bombastische plaat te maken, maar houdt het uiteindelijk toch klein. Hij slaat nieuwe wegen in, maar bovenal blijft hij prachtige liedjes maken die op het snijvlak tussen duister als opgetogen balanceren.

Automatic Sam - Texino (Quadrofoon/Suburban)
Ook de plaat die mijn draait van deze week afsluit komt uit Nederland, maar weer in een hele andere hoek. Texino is een plaat waarmee Automatic San zich met gemak staande houdt tussen stadsgenoten Shaking Godspeed en De Staat. Luister naar een nummer als Everyman en je hoort een kant die de andere bands niet zouden maken. Dicht tegen The Mars Volta aan, maar dat deert geen moment.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Baxter Dury live in Paradiso 07-10-2011

Wat een charmante verschijning, die Baxter Dury. Een typische Engelse alcoholist in pak, de stropdas over zijn schouder. Hij brengt zijn liedjes over de schaduwkant van de liefde laconiek, misschien zelfs wel wat te laconiek. Variërend van heel goed tot kitscherig en rommelig, maar in the end wel goed voor een grote glimlach.

Automatic Sam – Texino (album, Quadrofoon/Suburban)
De meest opwindende muziek van het moment komt uit Oost-Nederland. Opgenomen in dezelfde schuur als Shaking Godspeed en uitgebracht op hetzelfde label. Onnavolgbare psychedelische rock ’n roll.

Thom Yorke, Lone, Caribou vs Jamie XX in The Boiler Room
Mooi initiatief is dat toch, de Boiler Room, een club in Londen met een webcam. Eenvoudig maar effectief. Alle grote jongens uit de internationale elektronica underground komen er langs. Deze week was er een speciaal feestje rond de Radiohead-remixen die talloze pioniers van nu maakten. Ze werden ten doop gehouden met een korte set van Thom Yorke zelf, een set van Lone en Caribou back to back met Jamie XX.


HENK KANNING DRAAIT:

Automatic Sam – Texino

Aalten is het nieuwe Eindhoven. Of beter: de Achterhoek is het nieuwe Noord-Brabant. Automatic Sam is een mooie kruisbestuiving van De Staat en Shaking Godspeed, iets meer muzikale ruimte misschien. Fijne opvallende plaat.

Pixies – Wave of Mutilation: best of Pixies.
Tegenwoordig zit ik in de auto: van Hilversum naar Zwolle en moet ik vooral snachts iets hebben waar ik a) op mee kan zingen en b) iets heb wat me wakker kan houden. Gitaren dus. Deze week de Pixies met een prima verzamelaar, misschien volgende week Reign in Blood.

Anvil: The Story of Anvil
Vorige week op Canvas. Aangezien ik toen in de uitzending zocht en ik deze film stiekem wel kan dromen moest ik ineens denken aan Waynes World. Lang niet gezien, het was weer eens tijd.


ROOSMARIJN REIJMER DRAAIT:

Smith and Burrows – Funny Looking Angels

Andy Burrows, ex drummer van Razorlight en de zanger van Editors, Tom Smith, maken samen een kerstalbum. En oh ja, de eerste single is nu, aan het begin van de herfstvakantie, al verkrijgbaar. Met frisse tegenzin (Sint eerst!) zette ik Funny Looking Angels op en daar heb ik geen spijt van gekregen. Prima samenwerking, ik ben benieuwd naar de rest van de tracks. Donderdag 17 november op Crossing Border te zien, deze track is gratis te downloaden.

Mayer Hawthorne – How Do You Do
Tweede album van Mayer Hawthorne. Waar zijn debuut nog voornamelijk geinspireerd was op Motown 60s soul, deze tweede is slick als de jaren 80 door de ogen van Hall en Oates. Mayer Hawthorne neemt een risico door de nu zo populaire 60s retro sound totaal te verlaten waarmee ie zulke goede zaken deed met zijn eerste album. How Do You Do glijdt uit je speakers, maar heeft net een randje waardoor Mayer Hawthorne net de goede ingrediënten uit de jaren 80 pakt en niet eindigt als Stevie Wonder met I Just Called to Say I Love You. Niet louter suiker, wel heel slick.

Damien Rice – One
Achtuing Baby bestaat 20 jaar en daarom komt er een speciale uitgave met artiesten die een track coveren. Jack White doet Love Is Blindless en ook The Killers, Snow Patrol, Jack White en Damien Rice coveren U2. Damien Rice is een verdienstelijk coveraar (zie: When Doves Cry http://www.dailymotion.com/video/xbdqnz_damien-rice-when-doves-cry_music) en voor dit project heeft hij One onder handen genomen. Met een typisch Damien Rice resultaat. Mooi.


WILLEM VAN ZEELAND DRAAIT:

Postmodernism - Victoria & Albert Museum - London (tentoonstelling)
Vermakelijke tentoonstelling met hoge curiositeitswaarde over postmodernisme in kunst en muziek tussen 1970 en 1990. Het design en de architectuur uit die tijd zijn inmiddels erg gedateerd, maar de muziek staat grotendeels nog recht overeind. Op de tentoonstelling onder andere een hologram van Boy George, een jurk van Grace Jones en The Big Suit van David Byrne uit de film Stop Making Sense.

Postmodernism - Various Artists (2cd/dvd)
Bij de Postmodernism-tentoonstelling hoort een dubbel-cd met dvd met muziek van onder andere Kraftwerk, Joy Division, New Order, David Bowie en Laurie Anderson.

Dope D.O.D. - What Happened (clip)
Deze Groningse hiphop act tourt in Amerika als voorprogramma van Korn en naar verluidt speelden ze ook het Airwaves Festival in IJsland plat. Check die video, goed hoor.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Björk - Biophilia  (Polydor/Universal)

Je kunt veel zeggen van Björk, maar niet dat ze altijd voor de makkelijkste weg kiest. Dat siert haar vind ik. Haar constante experimenteerzucht en drang naar vernieuwing zorgen ervoor dat ze nog steeds een relevante artieste is. Ook dit concept album over de menselijke relatie met geluid en het universum is wellicht wat overambitieus, maar live werkte het heel goed. Tel daarbij dat er toch weer prachtige songs op het album staan en dat de apps die ze van het album uitbracht toch echt een goede aanvulling zijn op de manier hoe muziek tot nu toe werd uitgebracht en je hebt weer een belangwekkend album.

M83 – Hurry Up, We’re Dreaming 
Mooie sfeervolle popplaat met fijne shoegaze en elektronica.

Gauntlet Hair- Gauntlet Hair (Dead Oceans/Konkurrent)
Afwisselend lelijk/al eerder gehoord en nieuw/geweldig en dat soms in een nummer. Harde vervormde beats, Animal Collective-achtige psychedelica en meer. Interressant en irritant, definitief oordeel volgt later…

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12