De Fakkelteitgroep pakt Nederland in met derde verzamelaar De Fakkelteitgroep pakt Nederland in met derde verzamelaar

Binnen uur hashtag #ftg3 nummer één trending topic

, Erik Zwennes

De Fakkelteitgroep pakt Nederland in met derde verzamelaar

Binnen uur hashtag #ftg3 nummer één trending topic

Erik Zwennes ,

Vanaf vandaag is de derde Fakkelteitgroep verzamelaar, oftewel FTG3, te beluisteren op de Luisterpaal. Binnen een uur was de hashtag #ftg3 nummer één trending topic op Twitter en binnen een paar uur is het de best beluisterde plaat op de Luisterpaal.

Binnen uur hashtag #ftg3 nummer één trending topic

Vanaf vandaag is de derde Fakkelteitgroep verzamelaar, oftewel FTG3, te beluisteren op de Luisterpaal. Binnen een uur was de hashtag #ftg3 nummer één trending topic op Twitter en binnen een paar uur is het de best beluisterde plaat op de Luisterpaal. Aanvoerder Sticks is er stil van. “Ik ben echt onder de indruk. We zijn eigenlijk nog helemaal niet zo lang bezig in deze vorm. Wanneer je dan al zoveel reacties en enthousiasme mag ontvangen, is dat heel bijzonder.”

Fakkelteitgroep, 'Platform voor kwaliteitshit', is de groep artiesten rondom de Fakkelteitbrigade en brigadier Sticks. Vooralsnog ontstaan de compilaties zonder gedoe en gestress. “Als dat wel zo is, stoppen we er mee. Dat heb ik vanaf het begin al gezegd. Als artiesten zoiets hebben van ‘we moeten nog snel een track maken voor FTG6’ dan hoeft het niet. Ik heb vanaf de release van FTG2 wat mailtjes met de deadline uitgestuurd en men kwam voor de deadline met heel veel sterke tracks. Zelfs Zo Moeilijk en Boef en De Gelogeerde Aap, die net een nieuw album uit hebben, kwamen over de brug. We hebben zelfs een aantal tracks af moeten laten vallen. Wanneer alles binnen is gaan Ali (producer A.R.T., red.) en ik een avond met whiskey in de studio zitten en maken we de definitieve tracklist. Dat zijn topavonden omdat je luistert naar nieuw werk van artiesten waar je zelf fan van bent.”

Recent verschenen uit de Fakkelteitgroep albums van Zo Moeilijk en Boef en de Gelogeerde Aap. Maar er is meer op komst. Zo vertelt Sticks dat over een maand een beatalbum van producers Seven League Beats verschijnt. Seven League Beats is een samenwerkingsverband tussen producers Rob Peters (ex-Brainstorm en Blowtorch) en Dries Bijlsma (o.a Typhoon en Fakkelteitgroep). Daarnaast is het album van nieuwkomer en voormalig Hollandse Nieuwe Freez zo goed als af. Dit moet in juni danwel juli verschijnen. “Freez is voor mij echt een mc die hoort bij de zomer. Zijn laid-back stijl en de bijbehorende producties horen bij warm weer.” Op de plaat zullen producties van Henning, Beatmaster Biggz en A.R.T. te horen zijn. Maar daar blijft het niet bij. Ook de plaat van producer Kubus en Fakkelbrigade lid Rico is zo goed als af. Dit zal na de zomer verschijnen. Aanstaande zaterdag geven de twee een voorproefje in de Melkweg. Sticks verklapt dat hij zelf ook te horen is op het album.

Op de achtergrond werken FTG-leden Typhoon en Kabel aan nieuw materiaal. Sticks: “Typhoon is zeker bezig met een nieuw album. Hij neemt de tijd en wil iets heel bijzonders maken. Ik heb nu drie tracks gehoord en die klinken veelbelovend.” Kabel is eveneens bezig met tracks, maar het is nog niet bekend waar dit toe zal leiden. “Of dit nou een album of EP moet worden, is echt nog te vroeg om te zeggen. Maar hij is met enge dingen bezig, zeker weten.” Ook doet Sticks nog even een wens: “Ik weet dat DuvelDuvel en Zo Moeilijk veel in de studio zitten. Eigenlijk hoop ik dat hier meer uit voortkomt. Het zijn mijn favoriete Nederlandse rapgroepen.” Zelf is Sticks vooral bezig met de Fakkelteitgroep, even niet met een nieuw album. “Ik wil dit jaar gebruiken om de FTG-releases goed neer te zetten en om deze compilaties de aandacht te geven die ze verdienen. Misschien verschijnt dit jaar ook nog FTG4.” Er zal ook geen uitgebreide tour volgen. Rondom FTG3 zijn maar twee shows gepland. Op 26 mei in Tivoli en 1 juni in Antwerpen. “We krijgen sterke support vanuit België,” zo verklaart Sticks.

En hoe staat het nou met die track met Jiggy Dje? “Welke bedoel je?” grapt Sticks. Hij legt uit dat één track waarschijnlijk het album van Jiggy Dje haalt. Dat er een tweede demo ligt die nog geen bestemming heeft en dat er een track is met de twee grootmeesters én Winne. “Je zult wel zien waar die opduikt.” Sticks geeft toe dat hij vroeger niet luisterde naar Jiggy’s werk. “Ach, je bent natuurlijk concurrenten en dat is ergens hartstikke goed. Ik luisterde sowieso heel weinig Nederlandse hiphop. Op een gegeven moment kom je er achter dat je beiden een vergelijkbare carrière er op na houdt. Hij met de Ark, ik met FTG. Hij geeft les, ik ook. Hij maakt radio bij Lijn 5, ik ook. Ik ben de afgelopen tijd zijn muziek gaan luisteren en moet toegeven dat Ik Heb Je met Pete Philly een van mijn favoriete Nederlandse tracks is.” En als we dan toch bezig zijn: Stick-N-Duuv, de samenwerking tussen jou en Duvel. Hoe staat het daar mee? “Je weet maar nooit...” zegt Sticks lachend.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12