3VOOR12 Draait (wk 9): De Staat, Kurt Vile, Siriusmo, Elbow, 5 Days Off 3VOOR12 Draait (wk 9): De Staat, Kurt Vile, Siriusmo, Elbow, 5 Days Off

De favorieten van de redactie

, Jochem Boom

3VOOR12 Draait (wk 9): De Staat, Kurt Vile, Siriusmo, Elbow, 5 Days Off

De favorieten van de redactie

Jochem Boom ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast en op Spotify. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 Album van de week
Elbow - Built A Rocket Boys!

3VOOR12 Single van de week
Cassius - I Love You So (Skream remix Snoerend Bart edit) (Ed Banger)

3FM Megahit
Anouk - Killer Bee (EMI)


DE TOP 10:

1. De Staat live @ De Vereeniging, Nijmegen 03-03-11

"By far de beste rockband van Nederland! Kijk zaterdag zelf maar om
00.05 op Nederland 3" (Bart Snoeren)
"Ik roep altijd dat je in de regiewagen de beste plek hebt van iedereen, maar dit keer wou ik het liefst de zaal binnen rennen om het zelf mee te maken." (Fleur ter Horst)
"De Staat levert een groots concert waarmee ze hun plek opeisen in de Nederpopgescheidenis. A.s. zaterdag om 0.05 uur te zien bij de VPRO in 3 On Stage op Nederlands 3." (Willem van Zeeland)

2. Kurt Vile - Smoke Ring For My Halo (album, Matador/V2)
"Mooie onderkoelde, monotone en tegelijk intense plaat van Kurt Vile." (Atze de Vrieze)
"Kurt Vile is een persoonlijk favoriet.Ik vraag me af of er dit jaar nog een mooier nummer dan Jesus Fever uit gaat komen." (Erik Zwennes)
"Een prachtige plaat met mooie, fijne liedjes. Ik blijf er naar luisteren. Society Is My Friend en Jesus Fever zijn mijn absolute favorieten." (Tamara Jansen)

3. Siriusmo - Mosaik (Album, Monkeytown/NEWS)
"Oke, nog een keer Siriusmo. Voor iedereen die Mosaik nog niet gehoord heeft. Doen!" (Tamara Jansen)
"Fris, opzwepend en dansbaar. Wat wil je nog meer bij een dance album?" (Stephan van Peursem)
"Zit daar een cross-over aan te komen? Op 3VOOR12HQ vragen ook mensen die normaal niet zo veel met dance hebben massaal wat er op staat als Mosaik draait." (Atze de Vrieze)

4. 3VOOR12 op 5 Days Off
"De tweede avond van 5 Days Off lijkt in de Melkweg een wat matige te zijn. Maar zodra Allien aan de slag gaat, komt daar verandering in en gaat het dak er af." (Tamara Jansen)
"Hele diverse tweede 5 Days Off avond in Paradiso, waar de Antwerpse broekies van Ego Troopers zich vol bravoure toonden. Afsluitend sloopten de meesters van de mash-up in anderhalf uur de tent helemaal." (Ingmar Griffioen)
"Gold Panda gaf afgelopen woensdag een overdonderende show op 5 Days Off. Nagenieten kan gelukkig met het fantastische debuut Lucky Shiner." (Jochem Boom)

5. Elbow - Built A Rocket Boys! (album, Universal)
"Elbow zoals Elbow het bedoeld heeft: je embedden in een troostrijk tranendal..." (Menno Visser)
"Moeilijker behapbaar dan The Seldom Seen Kid, maar daarom niet minder goed." (Bart Snoeren)

6. Zo Moeilijk - Nieuwe Moves (Top Notch/Universal)
"Harde producties, persoonlijke teksten, features die iets toevoegen en toffe concepten. Sranang Gotu met Kabel is mijn huidige favoriet." (Erik Zwennes)
"Zelfs zonder die fraaie features van Sticks, Akwasi en Duvel zou het al een van de NL hiphop-platen van het jaar zijn." (Ingmar Griffioen)

7. Jessica Lea Mayfield - Tell Me (Nonesuch/Warner)
"Gewoon voor de tweede week op rij in mijn DRAAIT. Deze plaat graaft zich steeds dieper mijn borstkas in." (Erik Zwennes)
"Voor de fans van Aimee Mann, Angus & Julia Stone, Feist en  EmilanaTorrini. prachtige liedjes. Deze dame gaat een hele grote worden." (Bart Snoeren)

8. The National live op Crosslinx festival, Muziekcentrum Eindhoven 18-02-11
De band greep me afgelopen zomer al op een zonovergoten festivalweide, maar de donkere muziek komt in zo’n donkere zaal nog veel beter tot zijn recht. (Jochem Boom)

9. Beans - End It All (album, Anticon/Konkurrent)
"Geweldige productie op deze plaat door diverse producers: crisp en to the point. Vooral de stofzuigers op Glass Coffins en de borrelglazendisco op Deathsweater staan op repeat. Zelfs aanbevolen voor hiphophaters..." (Menno Visser)

10. Och Was Ik Maar ....Een Paard In De Gang - Diverse  Artiesten, samengesteld door Vic van de Reijt (3cd box)
Elsschot-biograaf Vic van de Reijt is daarnaast ook schatgraver in zijn omvangrijke muziekcollectie. Hij maakte deze uitgelezen selectie van de 60 allerbeste carnavalshits ooit gemaakt. Onmisbaar voor de echte liefhebber en het is natuurlijk weer de tijd van het jaar, alaaf!

DE LIJSTJES:

ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Kurt Vile - Smoke Ring For My Halo (album, Matador/V2)
Mooie onderkoelde, monotone en tegelijk intense plaat van Kurt Vile. Hij brengt de laatste tijd aan de lopende band muziek uit, en dat is een goede zaak. Favoriete liedjes: Jesus Fever en Society Is My Friend.

Tune-Yards - Bizness (album: W h o k i l l, 4AD/V2)
Ik begin langzaam verliefd te worden op dit merkwaardige liedje van Tune-Yards. Klinkt als Yeasayer en Dirty Projectors, maar dan nog een stukje raarder.

Siriusmo - Mosaik (album, Monkeytown/NEWS)
Zit daar een cross-over aan te komen? Op 3VOOR12HQ vragen ook mensen die normaal niet zo veel met dance hebben massaal wat er op staat als Mosaik draait. Slimme, catchy plaat, tussen Modeselektor en Mr Oizo.

MENNO VISSER DRAAIT:
 
Beans - End It All (album, Anticon/Konkurrent)
Een nieuwe start op Anticon voor een van de meest onderschatte hiphoppers van zijn generatie, en meteen een fris geluid. Wat een geweldige productie op deze plaat door diverse producers: crisp en to the point. Vooral de stofzuigers op Glass Coffins en de borrelglazendisco op Deathsweater staan op repeat. Zelfs aanbevolen voor hiphophaters...

Elbow - Built A Rocket Boys! (album, Universal)
Elbow zoals Elbow het bedoeld heeft: je embedden in een troostrijk tranendal...

Dananananaykroyd - E Numbers (gratis download)
Laat Nana Mouskouri het maar niet horen: wroaaah, baf, BAM. De Schotten met de beste bandnaam zijn weer terug met een shot lentekracht, die je leeftijd halveert. Toptrack, wat een opbouw!

ERIK ZWENNES DRAAIT:

Zo Moeilijk - Nieuwe Moves (Top Notch/Universal)
Nijmeegse Modo deed me niet zo veel. Té nostalgisch en incoherent. Maar met Nieuwe Moves heeft het Nijmeegse Zo Moeilijk me gegrepen. Harde producties, persoonlijke teksten, features die iets toevoegen en toffe concepten. Sranang Gotu met Kabel is mijn huidige favoriet.

Kurt Vile - Smoke Ring For My Halo (album, Matador/V2)
Kurt Vile is een persoonlijk favoriet. De gitarist van The War on Drugs maakt sterke soloplaten en heeft met Smoke Ring For My Halo nu ook een toegankelijk en warm album gemaakt. Ik vraag me af of er dit jaar nog een mooier nummer dan Jesus Fever uit gaat komen.

Jessica Lea Mayfield - Tell Me (Nonesuch/Warner)

Gewoon voor de tweede week op rij in mijn DRAAIT. Elke associatie is raak, bitterzoete teksten, geil af en toe en met veel ideeen en invalshoeken. Deze plaat graaft zich steeds dieper mijn borstkas in.

BART SNOEREN DRAAIT:

De Staat live @ De Vereeniging, Nijmegen 03-03-11
By far de beste rockband van Nederland! Kijk zaterdag zelf maar om
00.05 op Nederland 3

Jessica Lea Mayfield - Tell Me (Nonesuch/Warner)
Voor de fans van Aimee Mann, Angus & Julia Stone, Feist en  Emilana
Torrini. prachtige liedjes. Deze dame gaat een hele grote worden.

Elbow - Built A Rocket Boys (Universal)
Moeilijker behapbaar dan The Seldom Seen Kid, maar daarom niet minder goed.

FLEUR TER HORST DRAAIT:

De Staat releaseparty - de Vereeniging, Nijmegen 03-03-11
Ik had toch gezegd dat het goed zou komen, vorige week? En of het goed is gekomen. De Staat heeft me helemaal omver geblazen tijdens hun releaseparty gisteren. Ik roep altijd dat je in de regiewagen de beste plek hebt van iedereen, maar dit keer wou ik het liefst de zaal binnen rennen om het zelf mee te maken. Waar ze mij op het album niet echt konden overtuigen hebben ze me na gisteren echt doen vergeten. Extra bonuspunt voor het laatste nummer (Back To The Grind) waar de drumpartijen werden verzorgd door een machine (die van de albumhoes). Geniaal.

DevotchKa - 100 Lovers (Anti-/Epitaph)
Al eerder door mij genoemd met alleen de single, nu staat het album dan eindelijk op de Luisterpaal. Ik verander niet snel van mening en daarom hier wat ik toen zei: Een vleugje folk, een behoorlijke dosis balkan en af en toe zelfs kleine stukjes die me aan Arcade Fire doen denken. Het ene nummer laat je dansen, waarna de volgende je ineens ontroert. Erg afwisselend en helemaal mijn ding.

Guido Belcanto - Op De Pechstrook Van Het Leven (TopNotch/Universal)
Guido Belcanto heeft een clippie uit, gemaakt door Teemong. Mijn eerste gedachte: wat een held. Regisseur Daniel Nogueira noemde hem in Afzien?! (volgende week online op 3VOOR12TV) de Belgische Johnny Cash en daar wil ik me graag bij aansluiten. Ik ben niet zo van Nederlandstalig, maar ik vind dit gewoon goed. Oh en: als Guido ooit besluit zijn boshut te verlaten, wil ik er wel komen wonen.

TAMARA JANSEN DRAAIT:

Kurt Vile - Smoke Ring For My Halo (album, Matador/V2)
Eindelijk op de Luisterpaal. Een prachtige plaat met mooie, fijne liedjes. Ik blijf er naar luisteren. Society Is My Friend en Jesus Fever zijn mijn absolute favorieten, maar er staan zeker nog meer pareltjes op Smoke Ring For My Halo. Luisteren dus!

Ellen Allien @ 5 Days Off, De Melkweg, 03-03-11

De tweede avond van 5 Days Off lijkt in de Melkweg een wat matige te zijn. Maar zodra Allien aan de slag gaat, komt daar verandering in en gaat het dak er af. Wat een energie.

Siriusmo - Mosaik (Album, Monkeytown/NEWS)
Oke, nog een keer Siriusmo. Voor iedereen die Mosaik nog niet gehoord heeft. Doen! De plaat is hard. Zondag op Modeselektion. Zorg dat je erbij bent.

INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

Zo Moeilijk - Nieuwe Moves (album TopNotch/Universal)
Het derde album, het tweede op TopNotch, van de Nijmeegse hiphop-formatie is bijzonder sterk. Zelfs zonder die fraaie features van Sticks, Akwasi en Duvel zou het al een van de NL hiphop-platen van het jaar zijn. Nieuwe Moves is precies dat: een nieuw hoofdstuk, waarin rappers Roscovitsch en Nosa nog altijd heerlijk loom, doch urgenter en vindingrijker flowen op de duistere, harde producties van Nikes.

2manydjs, Drums Are For Parades, Ego Troopers, live @ 5 Days Off in Paradiso, 03-03-11
Hele diverse tweede 5 Days Off avond in Paradiso, waar de Antwerpse broekies van Ego Troopers zich vol bravoure toonden. En De Dewaele broertjes schudden meer verrassingen uit de mouw: wat te denken van Drums Are For Parades? Het Gentse powertrio verbijsterde met dertig loeiharde minuten metal en hardcore. Afsluitend sloopten de meesters van de mash-up in anderhalf uur de tent helemaal.

Eternal Tango, live @ Chelsea, Wenen, 27-02-11
Vielen me nogal tegen die emotioneel brullende Luxemburgse poseurs van Eternal Tango. Sampdoria - Inter was zeg maar interessanter... De Don't Stop Me Now cover van Queen was veelzeggend, maar die waarheidsgetrouwe vertolking van At The Drive-In's One Armed Scissor was superb en redde de avond.

JOCHEM BOOM DRAAIT:

Darkstar – North (Album, Hyperdub/Konkurrent)
Afgelopen week en komend weekend staan in het teken van 5 Days Off. En vanavond moet het feest met DMZ Presents echt losbarsten. North van Darkstar is mijn perfecte opwarmer voor een lange nacht.

Gold Panda live @ 5 Days Off in De Melkweg 02-03-11
Gold Panda gaf afgelopen woensdag een overdonderende show op 5 Days Off.  Hoe het was lees je hier. Nagenieten kan gelukkig met het fantastische debuut Lucky Shiner. Een plaat die een glimlach op je gezicht tovert.

The National live op Crosslinx festival, Muziekcentrum Eindhoven 18-02-11
Iets heel anders, maar niet minder mooi, de opnames van The National in Eindhoven. De band greep me afgelopen zomer al op een zonovergoten festivalweide, maar de donkere muziek komt in zo’n donkere zaal nog veel beter tot zijn recht.

WILLEM VAN ZEELAND DRAAIT:

De Staat - De Vereeniging, Nijmegen 03-03-11(concert)
De Staat presenteert op indrukwekkende wijze de nieuwe cd Machinery in een uitverkochte Vereeniging (1800 tickets) in thuisstad Nijmegen. Het levert een groots concert op waarmee ze hun plek opeisen in de Nederpopgescheidenis. A.s. zaterdag om 0.05 uur te zien bij de VPRO in 3 On Stage op Nederlands 3.

Keith Richard - Life (boek)
Dit boek is al een tijdje uit, maar het kwam er tijdens een verblijf van enkele dagen in Londen eindelijk van om het te lezen en ik heb het verslonden. Heel bijzonder om het overbekende verhaal van de Rolling Stones-geschiedenis nu eens van binnenuit verteld te krijgen. Er zit bijna geen zwakke pagina tussen, dus lees dit boek en je hoort ineens veel meer als je Exile On Main Street nog eens draait.

Och Was Ik Maar ....Een Paard In De Gang - Diverse  Artiesten, samengesteld door Vic van de Reijt (3cd box)
Elsschot-biograaf Vic van de Reijt is daarnaast ook schatgraver in zijn omvangrijke muziekcollectie. Hij maakte deze uitgelezen selectie van de 60 allerbeste carnavalshits ooit gemaakt. Onmisbaar voor de echte liefhebber en het is natuurlijk weer de tijd van het jaar, alaaf!

STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Kurt Vile - Smoke Ring For My Halo (Matador/V2)
Sfeervol album met prachtige liedjes die niet in een keer te vatten zijn. Subtiel en dromerig.

De Staat - Machinery (Mascot/PIAS)
Ik vind dit 2e album dus echt een stuk beter dan de eerste. Voller, meer in your face en vooral spannender. Lekker donker zonder te loom te worden en net genoeg knipogen om het niet te serieus te maken.

Siriusmo - Mosaik  (Monkeytown/NEWS)
Fris, opzwepend en dansbaar. Wat wil je nog meer bij een dance album?

 

 

 

 

 

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12