Renkas: “ik weet al heel lang precies wat ik wil doen” Renkas: “ik weet al heel lang precies wat ik wil doen”

Nieuw talent op NON Records releast deze maand nieuwe EP

, Jochem Boom

Renkas: “ik weet al heel lang precies wat ik wil doen”

Nieuw talent op NON Records releast deze maand nieuwe EP

Jochem Boom ,

De Amsterdammer Renkas is al van jongs af aan bezig met geluid en muziek. Nu is hij getekend bij NON Records en brengt deze maand zijn eerste EP Christabella uit. De eerste single, Christabella staat op de negentiende Hollandse Nieuwe compilatie.

Nieuw talent op NON Records releast deze maand nieuwe EP

De Amsterdammer Renkas is al van jongs af aan bezig met geluid en muziek. Nu is hij getekend bij NON Records en brengt deze maand zijn eerste EP Christabella uit. De eerste single, Christabella staat op de negentiende Hollandse Nieuwe compilatie.

De oorspronkelijk uit Oekraïne afkomstige Sascha Renkas woont nu tien jaar in Nederland. Zijn liefde voor muziek ontstond echter al in zijn vaderland. Renkas: Ik begon al vroeg met het knutselen met geluiden. Ik experimenteerde bijvoorbeeld met het aan elkaar plakken van casette tapes en het doorknippen van kabels en anders verbinden om te horen wat er gebeurt en zo nieuwe geluiden te maken. Op mijn dertiende begon ik te luisteren naar elektronische muziek op de radio."

De eerste echte liedjes schreef Renkas twee jaar later, toen nog vooral met samples. "Ik kreeg later pas interesse in synthesizers en het zelf maken van geluiden. De muziek van Renkas is toen ook begonnen, al kan je dat eigenlijk niet echt los zien van mij als muzikant. De sound die ik nu heb is in al die jaren gevormd. Aan het begin klonk het misschien nog niet helemaal zoals nu, maar ik weet al heel lang wat ik precies wilde doen." Of zijn afkomst, en de andere cultuur invloed heeft vindt hij moeilijk om te zeggen. "Je hoort niet letterlijk de Oekraïense volksmuziek terug. Maar misschien maak ik onbewust wel meer gebruik van niet-westerse harmonieën."

De muzikale richting is voor een groot deel bepaald door de muziek die Renkas in zijn jeugd hoorde. "De muziek van toen maak ik nu. Ik ben sterk beïnvloed door jaren tachtig new wave. Ook heb ik een liefde voor de tijdperken waar muziek nog niet volgens vaste formules werd gemaakt. Bijvoorbeeld de jaren zestig en de summer of love. Die bands werden toen gedreven door vernieuwingsdrang en kenden geen grenzen. Ik zoek met mijn muziek de grens op tussen dansmuziek en pop. Ik probeer echte liedjes te schrijven met een klassiek couplet, refrein, couplet, refrein opzet. Tegelijkertijd wil ik ervoor te zorgen dat die liedjes ook geschikt zijn voor de dansvloer."

Zijn tweede EP komt over een paar weken uit op het Amsterdamse NON Records, waar ook nieuwe talenten als BEAR en Palmbomen hun muziek uitbrengen. "NON bestaat nu een jaar. Ik leerde de mensen achter NON kennen toen het label nog alleen losjes bestond. Het waren toen nog allemaal losse kliekjes van mensen die langzaam naar elkaar toe zijn gegroeid. Inmiddels zijn we een hele hechte groep met soortgelijke referenties en smaak. We helpen elkaar ook door het geven van feedback op elkaars werk en we praten veel en wisselen zo muziek en ervaringen uit."

Tot nu toe was Renkas alleen te horen als dj, maar binnenkort maakt hij zijn livedebuut in Utrecht. "De show en de muzikale uitvoering zijn nog volop in ontwikkeling, maar ik streef ernaar om straks zoveel mogelijk live te doen. Live ben je beperkt tot het werken met drumcomputers en synthesizers. Daardoor zal het minimaler klinken, maar ook juist meer impact hebben. Wat we visueel gaan doen weet ik nog niet. Zelf ben ik op het moment zeer geïnteresseerd in analoge beeldeffecten. De show is nog volop in ontwikkeling."

Renkas presenteert op 24 juni zijn eerste EP Christabella in Ekko tijdens de NON labelnight. Op 22 juli speelt hij samen met zijn labelgenoten in de Melkweg.  De titeltrack van de EP is nu te horen op de Hollandse Nieuwe 19 op de Luisterpaal.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12