Into The Great Wide Open 2011 podium voor improvisatieproject Seeljocht Into The Great Wide Open 2011 podium voor improvisatieproject Seeljocht

Vlieland inspiratie voor muziek door o.a. Peter Broderick, Greg Haines en Machinefabriek

, Jochem Boom

Into The Great Wide Open 2011 podium voor improvisatieproject Seeljocht

Vlieland inspiratie voor muziek door o.a. Peter Broderick, Greg Haines en Machinefabriek

Jochem Boom ,

Deze week strijken op Vlieland een aantal grote namen en Nederlandse kunstenaars uit de geïmproviseerde popmuziek neer om te werken aan Seeljocht, het artist in residence project van Into The Great Wide Open 2011. Aan het project werken onder andere Peter Broderick (Efterklang), Nils Frahm, Greg Haines en Piiptsjilling mee.

Vlieland inspiratie voor muziek door o.a. Peter Broderick, Greg Haines en Machinefabriek

Deze week strijken op Vlieland een aantal grote namen en Nederlandse kunstenaars uit de geïmproviseerde popmuziek neer om te werken aan Seeljocht, het artist in residence project van Into The Great Wide Open 2011.  Aan het project werken onder andere Peter Broderick (Efterklang), Nils Frahm, Greg Haines en Piiptsjilling mee.

Seeljocht (Fries voor Zeelicht) is een onderzoek van gelijkgestemde kunstenaars naar hun interpretatie van Vlieland in beeld en geluid. Aan het project werken de buitenlandse muzikanten Peter Broderick, Heather Broderick (beide Efterklang), Nils Frahm en Greg Haines mee evenals het Nederlandse collectief Piiptsjilling (Mariska Baars, Romke Kleefstra, Rutger Zuydervelt aka Machinefabriek, Jan Kleefstra). Het visuele gedeelte wordt ingevuld door collectief 33 1/3 (bestaande uit Douwe Dijkstra, Coen Huisman, Jules van Hulst).

Vorig jaar maakte El Pino & The Volunteers een EP geïnspireerd op het eiland, het jaar daarvoor werkten onder andere LPG en Awkward I samen. Volgens Peter Boorsma van Into The Great Wide Open gaat Seeljocht verder dan dat. "We hebben het voor elkaar gekregen om bekende namen uit de geïmproviseerde popmuziek bij elkaar te krijgen, ook zullen beeldend kunstenaars meewerken. Het is ook een hele stap voor een popfestival. Wat deze mensen maken is bijna klassiek."

De kunstenaars verblijven deze week op Vlieland om samen al improviserend tot de show te komen die ze in september zullen uitvoeren. "Eigenlijk ligt dit project in lijn met het allereerste idee voor Into The Great Wide Open. Het eiland als inspiratiebron voor de muziek op het festival." De sessies van Seeljocht worden deze week ook opgenomen. "Het is de bedoeling dat er naast de liveshow die op het festival wordt uitgevoerd ook een EP uitkomt", aldus Boorsma. "We willen graag iets tastbaars achterlaten."

Het is het festival gelukt om klinkende namen mee te laten werken aan het project. "De mensen die we hebben gevraagd waren eigenlijk allemaal gelijk enthousiast. Peter Broderick bijvoorbeeld heeft hier met Efterklang al eens gespeeld en wilde graag meedoen", vertelt Boorsma. "Het was wel lastig om een datum te prikken, want alle meewerkende mensen hebben het erg druk." De kunstenaars verblijven deze week in een oude militaire kazerne aan de rand van natuurgebied de Vliehors, ver weg van de rest van de wereld en moderne communicatiemiddelen. "Zo kunnen ze zich volledig op laten gaan in de omgeving om daar inspiratie op te doen voor beeld en geluid."

De natuur en muziek komen op het festival letterlijk samen. Seeljocht zal tijdens het festival uitgevoerd worden op het bospodium. Dat podium staat op een open plek midden in het bos. Boorsma: "De band zal die show volledig improviseren op basis van de beelden die deze week gemaakt worden."

Into The Great Wide Open vindt plaats in het eerste weekend van september op Vlieland. 3VOOR12 doet verslag.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12