Cultuurbezuinigingen gaan door

Staatssecretaris legt advies Raad voor Cultuur naast zich neer

Atze de Vrieze ,

De bezuiniging van 200 miljoen euro op cultuur gaan gewoon door. Staatssecretaris Halbe Zijlstra (VVD) legt het advies van de Raad voor Cultuur naast zich neer en wil de bezuinigingen per 1 januari 2013 doorvoeren. Dat meldt de NOS.

Staatssecretaris legt advies Raad voor Cultuur naast zich neer

De bezuiniging van 200 miljoen euro op cultuur gaan gewoon door. Staatssecretaris Halbe Zijlstra (VVD) legt het advies van de Raad voor Cultuur naast zich neer en wil de bezuinigingen per 1 januari 2013 doorvoeren. Dat meldt de NOS. Eerder vandaag dreigde de Raad voor Cultuur nog op te stappen als het kabinet haar advies negeert.

De Raad voor Cultuur adviseerde het kabinet de bezuinigingen, die bijna een kwart van het totale budget behelzen, over een langere periode uit te smeren, tot en met 2015. Op die manier zou minder onherstelbare schade aangericht worden en kunnen instellingen zich beter aan de nieuwe situatie aanpassen. De Raad vond het ook niet verstandig om het belastingtarief op podiumkunsten te verhogen van 6 naar 19%. Ook die maatregel heeft Zijlstra zich volgens de NOS niet uit het hoofd laten praten. Morgen neemt het kabinet officieel een beslissing over de bezuinigingen.

Het NRC baseert het volgende pakket aan maatregelen op beleidsstukken van staatssecretaris Zijlstra:

  • Aantal theatergezelschappen van 9 naar 8 (RvC week hier niet vanaf);
  • Aantal productiehuizen van 21 naar 1 (RvC adviseerde van 21 naar 9 te gaan);
  • Aantal orkesten van 10 naar 7 – de overgebleven 7 krijgen 10% minder subsidie (RvC adviseerde ze te behouden, 8 met 30% en 2 met 10% minder subsidie;
  • Aantal dansgezelschappen van 7 naar 4 (RvC week hier niet vanaf);
  • Aantal Opera’s van 3 naar 1 (RvC week hier niet vanaf);
  • Fonds Podiumkunsten van 58 miljoen naar 30 miljoen euro (RvC adviseerde 54 miljoen);
  • Aantal musea van 29 naar 20 (RvC adviseerde ze allemaal te behouden met gemiddeld 26% minder subsidie en verwachtte dan na een jaar fusies);
  • Beeldende kunst presentatievoorzieningen van 11 naar 0 (RvC adviseerde van 11 naar 6 te gaan);