Anton Corbijn wint Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2011 Anton Corbijn wint Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2011

“Een internationaal voorbeeld voor fotografen, ontwerpers en art directors”

, Erik Zwennes

Anton Corbijn wint Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2011

“Een internationaal voorbeeld voor fotografen, ontwerpers en art directors”

Erik Zwennes ,

Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2011 toegekend aan fotograaf en filmmaker Anton Corbijn. Deze oeuvreprijs reikt het Cultuurfonds jaarlijks uit aan een grote naam op cultureel gebied. Corbijn wordt geroemd als belangrijk beeldmaker en -vormer.

“Een internationaal voorbeeld voor fotografen, ontwerpers en art directors”

Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2011 toegekend aan fotograaf en filmmaker Anton Corbijn. Deze oeuvreprijs reikt het Cultuurfonds jaarlijks uit aan een grote naam op cultureel gebied. Aan deze prijs zijn een geldbedrag van 75.000 euro en een CultuurFonds op Naam ter waarde van 75.000 euro verbonden. De uitreiking vindt plaats op 28 november.

De prijs is toegekend aan Anton Corbijn, omdat hij ‘een belangrijke beeldmaker en –vormer van de populaire cultuur van zijn generatie is en geldt als een internationaal voorbeeld voor fotografen, ontwerpers en art directors. Met de toekenning van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs lauwert het Cultuurfonds deze unieke, multidisciplinaire kunstenaar.’

Anton Corbijn (Strijen, 1955) begon zijn carrière begin jaren zeventig met het fotograferen van popconcerten, waarvan veel foto’s in het muziektijdschrift Oor verschenen. Begin jaren tachtig brak hij vanuit Londen internationaal door met portretfotografie van musici als bijvoorbeeld Tom Waits, Miles Davis, David Bowie, Captain Beefheart en de groep U2. Voor diverse artiesten en bands, uiteenlopend van Depeche Mode en Nirvana tot Johnny Cash, heeft Corbijn door de jaren heen platenhoezen ontworpen, videoclips geregisseerd en het decorontwerp voor concerten verzorgd.

De laatste twintig jaar fotografeert Corbijn ook veel persoonlijkheden uit de filmwereld, schilderkunst en andere disciplines, waarvan onder andere Nelson Mandela en Alexander McQueen interessante voorbeelden zijn. Zijn fotografisch werk kan zowel documentair van stijl zijn als conceptueel. Veelal legt Corbijn zijn werk vast in fotoboeken. Als regisseur is hij bekend van de films Control (2007) en The American (2010).

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs wordt toegekend aan personen of instellingen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van muziek, theater, dans, beeldende kunst, geschiedenis, letteren, monumentenzorg, cultuureducatie of natuurbehoud. De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs wordt op 28 november 2011 uitgereikt in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12