3VOOR12 Draait (24): Foo Fighters, Kempi en White Hills 3VOOR12 Draait (24): Foo Fighters, Kempi en White Hills

De favorieten van de redactie

, Jochem Boom

3VOOR12 Draait (24): Foo Fighters, Kempi en White Hills

De favorieten van de redactie

Jochem Boom ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast en op Spotify. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 Single van de Week
Emma Louise - Jungle (Go Entertainment)


3VOOR12 Album van de Week
Black Lips - Arabia Mountain (Vice/V2)

3FM Megahit
Tim Knol - Shallow Water (Excelsior)

3FM Album van de Week
Foo Fighters - Back And Forth DVD (Sony)


DE TOP 10

1.
Foo Fighters live op Pinkpop 2011
"
Kippenvel bij This Is A Call, nummer waar ik ze ooit door leerde kennen op de radio" (Ingmar Griffioen)
"Met 60 toeschouwers 120 procent geven" (Roosmarijn Reijmer over de sessie)
"Indrukwekkend hoe die kneiters van hits van de Foo Fighters overeind blijven in een sobere versie met alleen akoestische gitaar en Dave Grohl's stem" (Willem van Zeeland over de sessie)

2. Kempi  - Het Testament van Zanian Adamus (Top Notch/Universal)
"Ik ben ontroerd omdat Kempi op deze plaat nieuwe paden bewandeld, alles uit zichzelf probeert te halen en zich kwetsbaar opstelt" (Stephan van Peursem)
"Dit is een mc op zijn top met visie en dadendrang" (Erik Zwennes)

3. White Hills  - H-p1 (Thrill Jockey/Konkurrent)
"Opzwepende grooves, krautrock, shoegaze alles komt voorbij op deze overdonderende plaat" (Stephan van Peursem)
"Intense drones en krautrock, afgewisseld met intense rock" (Jochem Boom)

4. Ty Segall  - Goodbye Bread  (Drag City/Munich)

"Gewoon hele goede liedje met een garage randje, minder explosief dan zijn vorige albums, maar zeker zo goed" (Stephan van Peursem)
"Een lekker dwarse garagerockplaat met knappe licks en een fijne productie." (Erik Zwennes)

5. Hanson live op Pinkpop 2011

"Zondagmiddag heb ik samen met een flink deel van de Pinkpopbezoekers mijn jeugd staan herbeleven voor drie en een halve minuut" (Roosmarijn Reijmer)
"Sentiment" (Tamara Jansen)

6. Elbow live op Pinkpop 2011
"Absoluut hoogtepunt was voor mij Elbow die met Lippy Kids vrijwel het complete Pinkpop veld stil kreeg" (Roosmarijn Reijmer)
"Je begint met een rustig nummer van 8 minuten en je maakt geen enkele populistische knieval voor het festivalpubliek, maar je pakt wel binnen no time iedereen in. Dan behoor je tot de allergrootsten" (Willem van Zeeland)

7. Sef - De Leventje (gratis download op rabatdefilm.nl)
"Een gelikte pop electro rap cross-over in de maak. Na de zomer het album" (Atze de Vrieze)

8. Lamb – 5 (album, Strata/Bertus)

"Blij dat ze weer samen zijn, de goddelijke stem van Lou Rhodes smaakt toch het beste met vervreemdende beats" (Menno Visser)

9. Avenged Sevenfold - Pinkpop (Concert)

"Avenged Sevenfold heeft genoeg sterke songs en spektakel aan boord om de grote podia en ja ook de hele grote podia aan te kunnen" (Willem van Zeeland)

10.
Wolfmother live op Pinkpop 2011
"Wat een moddervette live-band is dat toch! 1e keer op een festival en wat een impact maakten Stockdale en co. Mogen ze volgende keer afsluiten Jan, ah toe? In 2013 dan" (Ingmar Griffioen)DE LIJSTJES


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:


Foo Fighters live op Pinkpop 2011

Alles backstage via de stream meegekregen, maar wat een kanjers die  Grohl en zn mannen. Kippenvel bij This Is A Call, nummer waar ik ze ooit door leerde kennen op de radio. Alleen kwam ik er pas vijf
tergende wken later achter welke band het was, via een pijnlijke
poging het na te zingen bij meneer Verlaine vd cd-verhuur.

Wolfmother live op Pinkpop 2011
Wat een moddervette live-band is dat toch! 1e keer op een festival en wat een impact maakten Stockdale en co. Mogen ze volgende keer afsluiten Jan, ah toe? In 2013 dan?

Twisted Sister - I Wanna Rock
Het nummer dat ik draaide na de show van Volbeat om te checken waar die stem van Poulsen me nou aan deed denken (donkere Dee Snider in de verte). En dat nog maar eens duidelijk maakt waar het Volbeat aan ontbreekt: ballen, keuze voor 1 genre, passie, echte rock-instelling en een killer song waar die Poulsen zijn toch daverende stem overheen kan laten schallen. "I wanna rock!" Zou iedere grote kerel toch moeten willen?


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:


Portishead live in Vredenburg Leidsche Rijn 15-06-2011
Wat een ongelofelijke band. Drie jaar na de HMH speelde Portishead vrijwel exact dezelfde set, maar het is een show die ik wel tien keer kan zien. Een zeer geconcentreerde mix van de drie albums. De toegift: Roads en We Carry On. Zelden zoiets moois gezien.

Simon Reynolds - Retromania (boek)
De Brit Simon Reynolds is een van de meest begaafde popschrijvers van onze tijd. Hij maakte al indruk met boeken over house en postpunk, nu dook hij in de fascinatie die popmuziek heeft voor zijn eigen verleden. Tot nu toe alleen het voorwoord gelezen, maar daarin ramt Reynolds zin voor zin de spijker erin, tot de kop. Benieuwd hoe het verder gaat.

Sef - De Leventje (gratis download op rabatdefilm.nl)
Flinke Naam Sef lift slim mee in de taxi van de film Rabat. Ik voelde titelnummer en single De Leven eerlijk gezegd niet zo, maar Blits en Flashy - twee andere tracks op Sef's teaser EP De Leventje - des te meer. Een gelikte pop electro rap cross-over in de maak. Na de zomer het album.


ROOSMARIJN REIJMER DRAAIT:


Elbow live op Pinkpop 2011
Blaren op mn hielen, permanente staat van brakheid... Pinkpop 2011 zit nog aardig in mijn systeem. Absoluut hoogtepunt was voor mij Elbow die met Lippy Kids vrijwel het complete Pinkpop veld stil kreeg.

Dave Grohl 3 On Stage sessie live op Pinkpop 2011
Ooit heb ik het geluk gehad een potje mogen ganzenborden met de Foo Fighters. Het interview staat vast nog ergens in het grote 3VOOR12 archief. Afgelopen weekend moest ik er aan terugdenken toen Dave Grohl zijn vakmanschap nog eens tentoonspreidde in de 3 On Stage sessie op Pinkpop. In een container. Met 60 toeschouwers 120 procent geven.

Hanson live op Pinkpop 2011
Backstage bij de sessie werd Hanson aan me voorgesteld. De oudste, Isaac, zei vervolgens tegen me: "Haven't we met before?" Ik moest hard lachen. "Nou nee, jij mij niet, maar ik heb jou vaak zat in de Hitkrant zien staan toen ik een guppie was." Zondagmiddag heb ik samen met een flink deel van de Pinkpopbezoekers mijn jeugd staan herbeleven voor drie en een halve minuut. Lekker even lachen. En toen gauw weer door.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:


White Hills  - H-p1 (Thrill Jockey/Konkurrent)
Opzwepende grooves, krautrock, shoegaze alles komt voorbij op deze overdonderende plaat. Jammer dat ik hem in verband met mijn oorontsteking niet hard kan kan draaien.

Kempi  - Het Testament van Zanian Adamus (Top Notch/Universal)
Plaat die overloopt van ambitie en bewijsdrang. Soms helemaal raak en soms ook mis. Maar dat maakt niet uit. Ik ben ontroerd omdat Kempi op deze plaat nieuwe paden bewandeld, alles uit zichzelf probeert te halen en zich kwetsbaar opstelt.  Dat alleen maakt het album al heel interessant en mooi om naar de luisteren.

Ty Segall  - Goodbye Bread  (Drag City/Munich)
Gewoon hele goede liedje met een garage randje, minder explosief dan zijn vorige albums, maar zeker zo goed.


JOCHEM BOOM DRAAIT:


Pinkpop 2011
Zelf was ik er niet bij, maar gelukkig kon ik het hele weekend volgen via de festivalwebsite van 3VOOR12. De concerten van Foo Fighters en Elbow waren voor mij één van de weinige momenten dat ik baalde dat ik er niet bij was.

White Hills  - H-p1 (Thrill Jockey/Konkurrent)
Wat zette collega Stephan Van Peursem vanochtend weer een mooie plaat op. Intense drones en krautrock, afgewisseld met intense rock.

Ricardo Villalobos, Max Loderbauer - Re: ECM (ECM)

Popmuziek geïnterpreteerd door klassiek geschoolde muzikanten hebben we al vaker gezien. Andersom was ik nog niet tegen gekomen. Techno grootheid Villalobos maakt met dat concept een intrigerende plaat.


TAMARA JANSEN DRAAIT:


Hanson 3 On Stage sessie live op Pinkpop 2011
Wat heb ik hard gelachen toen Hanson bevestigd werd voor Pinkpop. Maar de kriebels kwamen ook wel. MMMBop is natuurlijk een klassieker van groot formaat en dat wilde ik wel eens live meemaken. Helaas was er voor mij geen tijd om even een kijkje te nemen in de tent, maar dat werd ruimschoots goedgemaakt door de sessie van 3 On Stage. Ik werd blij verrast, want het was allemaal best goed, met MMMBop als hoogtepunt. Sentiment. En dan nog even een opmerking van oppervlakkige aard: wat zijn die jongens leuk opgedroogd zeg.

Dazzled Kid live op Pinkpop 2011
Wat een verfrissend en energiek optreden. Ik heb genoten. Dazzled Kid hoort thuis op een festival en deed de tent ontploffen. Mijn hoogtepunten waren Love And en de gypsie uitvoering van Voicsts' A Year And A Bit. Bij 99 Cent Dreams trok hij het drumstel uit elkaar en dat typeert de hele show: het maakt niet uit wat er gebeurd, zo lang het maar een feestje is. Leuk detail is dat hij speciaal (?) voor Pinkpop zijn petje inwisselde voor een zwart hoedje. Chapeau!

En de rest... Pinkpop 2011
En er was natuurlijk meer. Ik heb veel gezien wat ik niet zo tof vond, maar ik heb nog vlagen meegekregen van bands die wel de moeite waar waren. Elbow, hebben zij wel eens een slechte dag? Foo Fighters, helaas niets van gezien, maar op het scherm kwam de show al goed tot zijn recht en ik was onder de indruk van Tim Knol en Go Back To The Zoo. Nederland was in ieder geval goed vertegenwoordigd.


MENNO VISSER DRAAIT:


Pinkpopverslaggeving 3VOOR12 (online)
Het was weer volledig en alsof ik er zelf bij was, vooral de tweetoverzichten en de beelden op Cultura waren heel fijn.

Lamb – 5 (album, Strata/Bertus)
Blij dat ze weer samen zijn, de goddelijke stem van Lou Rhodes smaakt toch het beste met vervreemdende beats.

Hollandse Nieuwe 19 (eigen beheer)
Ben benieuwd hoeveel aanbiedingen de poppy electro van Renkas en de poppy dubstep van Bronstibock feat. Chagall al gekregen hebben...


ERIK ZWENNES DRAAIT:


Kempi - Het Testament van Zanian Adamus (Top Notch/Universal)
Kempi heeft altijd last gehad van de wet van de remmende voorsprong. Hij was met THC een van de eersten die straatrap populariseerde en kreeg de afgelopen jaren de wind van voren. Hij wordt nog steeds schandalig weinig geboekt wat nu echt eens afgelopen moet zijn. Met zijn albums probeert Kempi iets anders dan op mixtapes en features: het is muzikaal, nog persoonlijker, emotioneel en behoorlijk geladen. Muzikaal heb ik meer met de mixtape-Kempi, maar inhoudelijk, conceptueel en emotioneel heb ik heel veel liefde voor Het Testament van Zanian Adamus. Vandaag is Dagdromen mijn favoriete track, morgen weer een ander. Ontdek een van de meest boeiende en eerlijke artiesten van Nederland niet pas als hij weer met iets anders bezig is. Dit is een mc op zijn top met visie en dadendrang.

Ty Segall - Goodbye Bread (Drag City/Munich)
Ty Segall is al jaren een van mijn favoriete artiesten. Hij maakte twee van mijn favoriete albums (Lemons '09, Melted '10) en heeft sinds enkele maanden Lil' Wayne, DOOM en Radiohead ingehaald in mijn all time Last.FM lijst. Ik geniet van de ontwikkeling van zijn muziek en teksten. Goodbye Bread is zijn liedjesplaat. Coming of age, ontdekken wat je plek op de wereld is, met wie je het leven deelt en hoe. Tegelijkertijd is het gewoon weer een lekker dwarse garagerockplaat met knappe licks en een fijne productie. Ga Ty ook zeker eens live zien. Volgende week verschijnt hier mijn interview met de Amerikaan.

Woods - Sun And Shade (Woodsist/Konkurrent)
Op het prachtige minilabeltje Woodsist verschijnt nu het nieuwe album van Woods. Een stel popgaragehippies uit Brooklyn maken al enkele jaren freaky fuzzplaten. Vorig jaar verscheen het vrij ingetogen album At Echo Lake. Nu zijn ze al weer terug met misschien wel hun beste album. Sun and Shade gaat van kleine balades met melancholische zang tot instrumentale krautrock-psychanthems. Perfect voor hete zomerdagen en kan dus nog lang mee.


WILLEM VAN ZEELAND DRAAIT:


Elbow - Pinkpop (Concert)
Stel, je bent 37 jaar, je speelt al 15 jaar in een band en je bent toe aan je vijfde album. Je staat voor het eerst van je leven op het hoofdpodium van Pinkpop. Je begint met een rustig nummer van 8 minuten en je maakt geen enkele populistische knieval voor het festivalpubliek, maar je pakt wel binnen no time iedereen in. Dan behoor je tot de allergrootsten. Elbow dus, op Pinkpop.

Dave Grohl - 3 On Stage Container - Pinkpop (Sessie)
Het was een eer en een genoegen om er bij te mogen zijn, de sessie van Dave Grohl in de 3 On Stage container. Indrukwekkend hoe die kneiters van hits van de Foo Fighters overeind blijven in een sobere versie met alleen akoestische gitaar en Dave Grohl's stem.

Avenged Sevenfold - Pinkpop (Concert)
Het laatste album van deze metalband kwam in Amerika binnen op nr 1. Eerlijk gezegd, kende ik ze nog niet zo goed, maar deze act lijkt mij een vaste waarde voor de komende jaren. Avenged Sevenfold heeft genoeg sterke songs en spektakel aan boord om de grote podia en ja ook de hele grote podia aan te kunnen.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12