Spotnet: "Brein kan ons niet stoppen" Spotnet: "Brein kan ons niet stoppen"

Volgens de maker is Spotnet juridisch waterdicht

, Jochem Boom

Spotnet: "Brein kan ons niet stoppen"

Volgens de maker is Spotnet juridisch waterdicht

Jochem Boom ,

Amper een dag na de veroordeling van usenetplatform FTD is een nieuw programma voor het downloaden van (illegale) bestanden opgedoken. Het programma heet Spotnet en is volgens de maker juridisch waterdicht. Stichting Brein heeft er een nieuw doel bij.

Volgens de maker is Spotnet juridisch waterdicht

Amper een dag na de veroordeling van usenetplatform FTD meldt zich al een opvolger: Spotnet. Het programma heeft nog geen eigen website, maar op verschillende computer-gerelateerde fora zijn topics waar het programma als download te vinden is.

Spotnet is net als FTD een programma dat verwijzingen bevat naar bestanden op usenet. Maar in tegenstelling tot FTD zoekt Spotnet niet in een centrale database. Spotnet is in feite een browser en zoekmachine die direct het uitgebreide usenet netwerk afzoekt, zonder tussenkomst van een database.

In die vorm doet het programma juridisch gezien niks illegaals, beweert het zelf. Usenet kan gebruikt worden als plek om illegaal materiaal uit te wisselen, maar werd in de jaren tachtig ontworpen als platform om tekstbestanden uit te wisselen. Het door Brein platgelegde platform FTD was in feite een forum waar links naar downloadbare bestanden op stonden.

Spotnet is een stuk gebruiksvriendelijker dan andere programma's. Het is het eerste programma dat het zoeken, downloaden en gebruiksklaar maken van op usenet gedownloade bestanden in één programma combineert.

Drazix, de maker van Spotnet vertelde dagblad De Pers dat het platform juridisch waterdicht is. Volgens hem is er maar één manier om Spotnet onbruikbaar te maken en dat is alle usenet servers plat leggen. Een bijna onmogelijk toekomstbeeld, want usenet is opzichzelf geen illegaal medium. En als het Brein wel lukt om usenet in Nederland plat te leggen kan je altijd uitwijken naar een buitenlandse usenet server. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12