Tien tips voor Lowlands 2011

Met o.a. Azari & III, Destroyer, The Gaslamp Killer en Omar Souleyman

Atze de Vrieze ,

Er zijn mensen die de hele dag vooraan staan bij de grote kanonnen in de Alpha. Er zijn mensen die weinig meer doen dan de hele dag in het gras hangen. Maar je kunt er ook op uit om het frisse, nieuwe geluid te zoeken. Deze tien acts gaven hun visitekaartje al af in het voorseizoen.

Met o.a. Azari & III, Destroyer, The Gaslamp Killer en Omar Souleyman

Er zijn mensen die de hele dag vooraan staan bij de grote kanonnen in de Alpha. Er zijn mensen die weinig meer doen dan de hele dag in het gras hangen. Maar je kunt er ook op uit om het frisse, nieuwe geluid te zoeken. Deze tien acts gaven hun visitekaartje al af in het voorseizoen. Check de Lowlands Luisterpaal voor hele albums van bijna al deze acts.

Azari & III
Eens in de zoveel tijd hoor je een houseplaat die zomaar een cross-over kan maken naar popliefhebbers. De vier Canadezen van Azari & III (twee producers, twee vocalisten) hebben zo'n plaat gemaakt. Ze werken met klassieke house en disco, maar klinken toch zeer up to date.



Destroyer
Met zijn negende album Kaputt is Canadees Destroyer ineens in de spotlights terecht gekomen. Zijn album grijpt terug naar de gladde jaren tachtig - Roxy Music, Miles Davis, Sade - maar dan met een moderne indiementaliteit. Kijk niet raar op als je een trompet- en een saxofoonsolo door elkaar hoort.



The Gaslamp Killer
De meest grillige dj ter wereld heeft een mooie plek op vrijdag, op de rand van de nacht. Amerikaan The Gaslamp Killer gaat van hot naar her, van super moderne dubstep tot Jimi Hendrix tot Radiohead. Maar wie goed naar hem kijkt (en dat wil je), ziet dat deze ogenschijnlijk chaotische rock 'n roll ster precies weet waar hij mee bezig is.


Omar Souleyman

Omar Souleyman ziet eruit als een sjeik, maar in werkelijkheid is hij een van de meest succesvolle artiesten van Syrië. Men zegt dat hij 5.000 cassettes vol gespeeld heeft met zijn opzwepende Arabische elektronica. Cultfenomeen van de bovenste plank, die tegenwoordig beste maatjes is met Björk.



Zwart Licht XL
Rotterdam en Zwolle waren een tijdje de hiphophoofdsteden van Nederland, maar Amsterdam heeft het heft de laatste tijd weer wat meer in handen genomen. Zwart Licht scoort met hun zeer energieke show al eens op Lowlands, dit keer gaat er een schepje bovenop, met een live band.



Palmbomen
Amsterdammer Palmbomen ziet er op het podium uit als Jezus na marathon, zijn lange haar wilde tegen zijn gezicht geplakt. Zijn diepe, maar toch stiekem erg catch italo disco krijgt extra elan door een speciaal ontwikkelde stellage van LED-lampen.



Little Dragon
Met hun tweede album Machine Dreams speelde het Zweedse Little Dragon zichzelf in de kijker bij Damon Albarn en zijn Gorillaz, het nieuwe Ritual Union moet de echte doorbraak worden. Muziek: een soulvolle, vocale mix van funk en elektronica.



Twin Shadow
In september begint George Lewis Jr aan een nieuwe Amerikaanse tournee, die hij The Haircut Tour noemt. Vijftien shows, vijftien verschillende kapsels. De frontman van Twin Shadow heft inderdaad een opvallend kapsel, een trotse afro, net zo gestileerd als zijn muziek. Zijn album Forget accentueert de zwoele kant van de jaren tachtig, op het podium is Lewis niet bang de gitaar te laten schuren.

 

 



Warpaint
Het volledig vrouwelijke Amerikaanse kwartet Warpaint maakte vorig jaar een heel aardige debuutplaat, maar live komt hun muziek pas echt goed uit de verf. Dat komt voor een belangrijk deel door de drumster, die de mysterieuze indiesongs de sterke drive geeft die hoort bij zo’n bandnaam.


Smith Westerns
Met Weekend maakte de jonge band Smith Westerns uit Chicago een van de meest aanstekelijke singeltjes van het jaar. Was hun eerste album nog te scharen onder de gruizige garagerock (met een lik T-Rex), op hun sterke tweede album Dye It Blonde vlechten ze daar classic 70s rock en 90s Britpop doorheen. Gitaarhooks waar je een huis op kan bouwen.