Rockit Open Air: een dagje naar het strand Rockit Open Air: een dagje naar het strand

Relaxte sfeer, leuke programmering en gelukkig droog

, Sander Kerkhof

Rockit Open Air: een dagje naar het strand

Relaxte sfeer, leuke programmering en gelukkig droog

Sander Kerkhof ,

Rockit heeft een relaxte 'een dagje er op uit sfeer', maar er wordt niet heel erg uitbundig gefeest. Het festival beleefde al met al een aardige editie aan de oever van de Maarsseveense Plassen, met inhoudelijk een paar flinke uitschieters, want de programmering was ondanks de afgelastingen misschien wel de sterkste tot nu toe.

Relaxte sfeer, leuke programmering en gelukkig droog

- Rechtsonderaan vind je al 22 sets van Rockit Open Air -

Het is niet de gelukkigste zomer voor de zomerfestivals. Onder meer Awakenings en Extrema Outdoor hadden last van de regen en de voorverkoop voor de buitenfeesten in de rest van de zomer valt langzaam maar zeker stil. Een mens kan maar zoveel ponchoparties per zomer aan.

Door een afwachtende houding van de bezoeker loopt het organisaties een paar dagen voor hun evenement soms dun door de broek. Rockit voelde de bui al hangen en besloot vorige week het terrein anders in te delen. De open area van het ROCKIT podium werd een tent en een tweetal stages  werden geschrapt van het programma. Het gevolg is een aantal flinke wijzigingen in het programma. Marco V's eigen 'The Art Of' verviel, de dj zelf was nu afsluiter in de Paradise People tent. Door de samenvoeging van Great Electronic Beats en Foxes & Wolves stonden De Jeugd van Tegenwoordig, Don Diablo, Aeroplane, Brodinski, DJ Rush en Boemklatsch in dezelfde tent. Een aantal artiesten kreeg te horen dat ze niet naar Maarsseveen hoefden af te reizen, waaronder Hardwell, Bart B More en I-F.

Voor veel mensen maakte dat allemaal niet zo heel erg veel uit, die komen vooral voor de gezelligheid. Rockit is een festival dat zich richt op dance-liefhebbers uit de regio Utrecht. Uiteindelijk werd toch ruim tweederde van de kaarten verkocht en was het tegen een uur of vier 's middags toch gezellig druk. Het Rockit terrein ligt er mooi bij, daar aan de Maarsseveense Plas. Er is een grote kinderspeelplaats, je kan er ouderwets schommelen en bij zwemweer loop je in twee seconden van een tent het water in. Aan het strand hangen, maar ook dansen dus. Jammer genoeg zit dat er dit jaar niet echt in, want het blijft veelal bewolkt.

Techno is en blijft de belangrijkste stroming op het festival. Rockit heeft door de jaren heen ook veel namen aan zich gebonden. Bart Skils is er al vijf jaar bij, Nuno dos Santos staat er met zijn 360 Soundsystem en ook Erick E, Roog, Benny Rodrigues, Derrick May, Alex Under, Steve Rachmad en Remy stonden al één of meerdere keren op het festival.

De grootste verrassing aan het begin van de dag heeft te maken met het op twee na belangrijkste (na muziek en bier) basisingrediënt van een muziekfestival: patat. Want Emile Ratelband als frietbakker? Jazeker, en Emile staat zelf gezellig het zout te strooien. De positiviteitsgoeroe blijkt al de nodige ervaring te hebben opgedaan met zijn originele Hap Hoek in Arnhem. Even op de foto met twee frietzakjes en een tsjakka! gezichtsuitdrukking is dan ook geen probleem.

"Regent het al? Het is zo vol in de tent." Dat soort opmerkingen krijg je als je De Jeugd van Tegenwoordig om één uur 's middags op de Great Electronic Beats stage zet. In een halfvolle tent probeert het kwartet toch iets van een party te bouwen. Dat valt nog niet mee. "Volgens mij werken de housenoten nog niet", zegt Faberyayo. Vieze Fur improviseert zingend een Hollandse klassieker en bij Get Spanish komt het dan toch wel lekker los. Een klein beetje slecht gaan op zaterdagmiddag, het hoort ook bij het leven.

Op de 360 stage zingt de melancholische Jake Fairley a.k.a. Fairmont als een soort Ian Curtis over mid tempo, Border Community-achtige beats en borrels. Op papier heeft deze stage, gehost door Nuno Dos Santos en Patrice Bäumel een behoorlijk sterke line-up met verder nog Ellen Allien, Pantha Du Prince en Extrawelt. Het is een open podium met een bescheiden grasveld er voor, maar wel op een mooi plekje aan het water, met wat bebossing als backdrop.

Rimer London wordt op het Stylus eiland geteisterd door technische problemen. Eén van zijn drumcomputers heeft een off day. Het nadeel, weinig mensen voor het podium, werkt nu eens als een voordeel. Als zangeres Cata Pirata probeert een paar schuchtere Utrechters te verleiden met haar Love Dagger breekt de zon toch bijna door.

De ROCKIT tent is de hele dag zo'n beetje vol. Stevige techno is de basis en houseveteraan Dennis Ferrer is samen met The Martinez Brothers gearriveerd om hun nieuwe concept NeuWave Renegades te presenteren. Steady beat met warme grondtoon, daar gaat Utrecht wel lekker op. Wat later op de middag laat ook Simian Mobile Disco zich hier van zijn stevigste kant zien. Ze hebben door wat ze voor vlees in de kuip hebben. Veel testosteronboys en vrolijke, opgedirkte Overvechtdames.

De mooie Ida Engberg is na haar set op Awakenings set weer heel succesvol in de Static tent. Waar vroeger op de dag Todd Terje nog voor twee man stond te draaien, is deze in de verste uithoek gelegen area ook een standplaats voor veel Rockit gangers. Onder leiding van een stralende Bart Skils (hij wordt vader) wordt met Engberg, Anton Pieete & Olene Kader en Alex Under naar een climax toegewerkt.

Aeroplane heeft het in de Great Electronic Beats vs. Foxes & Wolves tent overgenomen van DJ Rush. De pionier uit Chicago draaide veel edits van disco classics - vaak met een extra kick - en genoot zichtbaar van de enthousiaste ontvangst. Aeroplane drinkt champagne uit de fles en neemt weer wat gas terug, onder meer met een disco remix van Adele's Set Fire To The Rain. Als hij weer verder bouwt richting meer housey tracks loopt de tent voorzichtig leeg. Op het hoogtepunt van zijn set valt dan ook nog eens de stroom uit.

Dimitri staat te draaien in het babyblauwe pierebadje, a.k.a. The Flipside. Een middag vol Hollandse trots, met naast Kneppers ook nog Remy, Steve Rachmad en Michel de Hey als afsluiter. Maar eerst is Derrick May er om nog wat olie op het vuur te gooien. Het blijft een genot om hem aan het werk te zien. Geconcentreerd en vol overgave. Klasse.

Terwijl op de 360 stage na een goede live set van Extrawelt het fijne feestje wordt afgesloten door Nuno en Patrice, gooit Don Diablo er even verderop wat rauwe drum 'n bass en dubstep in. De Great Electronic Beats tent gaat voor het eerst vandaag echt goed los. Veel mensen leken ook een beetje te verlangen naar een afwijkende sound tussen al dat techno geweld. Ook op de Stylus stage, mooi gelegen op het water, is het aan. Baskerville heeft een lompe sound, maar is zeer effectief bezig. Zanger en cheerleader Bart van Liemt gaat naar huis met de prijs voor meest verlopen artiestenkop van het festivalseizoen en hij weet de paar honderd Rockit-ers wel te laten springen.

Toch blijft het opvallend hoe weinig mensen dansen op een dancefestival. Rockit heeft een relaxte 'een dagje er op uit sfeer', maar er wordt niet heel erg uitbundig gefeest. Het festival beleefde al met al een aardige editie aan de oever van de Maarsseveense Plassen, met inhoudelijk een paar flinke uitschieters, want het programma was ondanks de afgelastingen misschien wel de sterkste tot nu toe. De keuze om wat area's af te gelasten bleek een goede. Want in sommige tenten bleef het zelfs nu soms nog erg rustig. Zwemweer was het ook zeker niet, maar het was droog en dat is al heel wat deze festivalzomer.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12