Rob Stenders: 'KX Radio dreigt te sneuvelen, maar er is nog hoop' Rob Stenders: 'KX Radio dreigt te sneuvelen, maar er is nog hoop'

Radiostation heeft dringend behoefte aan investeerders

, Ingmar Griffioen

Rob Stenders: 'KX Radio dreigt te sneuvelen, maar er is nog hoop'

Radiostation heeft dringend behoefte aan investeerders

Ingmar Griffioen ,

Het einde lijkt nabij voor KX Radio. Als er niet heel snel een partner gevonden wordt, redt het radiostation het niet. Dat stelt eigenaar en initiator Rob Stenders in de VARA-gids. "We moeten huur betalen aan Eyeworks, we moeten geld afdragen aan auteursrechtenorganisaties als Buma/Stemra en er zijn nog wat oude schulden."

Radiostation heeft dringend behoefte aan investeerders

Het einde lijkt nabij voor KX Radio. Als er niet heel snel een partner gevonden wordt, redt het radiostation het niet. Dat stelt eigenaar en initiator Rob Stenders in de VARA-gids. Zonder investeerders is het binnenkort afgelopen met de zender die dit jaar tien jaar bestaat. Aan de telefoon blijkt Stenders realistisch maar ook hoopvol: "Als we niemand vinden, moeten we stoppen binnen maximaal twee maanden. Maar we zijn nog in gesprek met een paar partijen en er zou een redding in moeten zitten."

'Kleine speler commercieel niet interessant'
"We zijn druk bezig om te kijken of we ergens geld kunnen aanboren om de tent draaiende te houden", schetst technicus en organisator Mark Reman de situatie eerder op de middag. "Het is commercieel gezien lastig als klein spelertje in een grote wereld, als je ziet dat grote spelers om ons heen het al moeilijk hebben. Wij zijn op internet een kleine speler, niet echt interessant voor adverteerders. Die pakken liever de vier grote partijen."

De inkomsten van KX Radio uit advertenties en radio maken in opdracht van bedrijven zijn te gering om de rekeningen te betalen. Stenders somt de problemen op in de VARA-gids: "We moeten huur betalen aan Eyeworks, we moeten geld afdragen aan auteursrechtenorganisaties als Buma/Stemra en er zijn nog wat oude schulden." Hij legt telefonisch uit met welke insteek KX Radio gestart is in 2001: "Als je zo'n station sticht doe je dat voornamelijk zonder over zakelijke kanten na te denken. Dat was immers niet het motief. Dat hebben we best lang volgehouden, maar ik ben niet één van de dj's die boven de Balkenende-norm zit."

Geen FM-frequentie voor uit de hand gelopen hobby
De afgelopen maand maakte Stenders een ronde langs bestaande en potentiële investeerders in radio. Dat stemde de radioveteraan aanvankelijk niet positief, maar inmiddels laat hij zich hoopvoller uit. "Als het lukt gaan we vrolijk met onze uit de hand gelopen hobby verder. Vinden we niks dan moeten we er echt mee kappen. Dan is langer doorgaan echt onverantwoord." Eigenaar Stenders verwacht daar binnen nu en uiterlijk twee maanden uitsluitsel over te hebben."

Net als het op 1 oktober aan z'n einde komende Kink FM hoopte KX Radio op een van de twee vrijgekomen FM-frequenties. Stenders in de VARA-gids: "We hebben meegedaan aan de veiling. We hadden wat potjes met geld gevonden, we hadden een doortimmerd business-plan en we dachten dat we een goede kans maakten. Maar ineens bleek dat we negentien miljoen euro moesten meenemen voor alleen een frequentie. Dat is voor ons niet op te brengen. Voor niemand, denk ik."

Veel bekende dj's en 15.000 luisteraars

KX Radio heeft sinds 2001 een bereik van 15.000 unieke luisteraars opgebouwd. Het station is - eveneens uit bezuinigingsoverwegingen - inmiddels al zo'n twee jaar niet meer via de kabel te ontvangen. De programma's zijn op internet te vinden. Het tienjarig bestaan is dit jaar expres niet uitgebreid gevierd. "De afgelopen periode heeft vooral in het teken gestaan van overleven. Een feestje zou ook onverantwoord zijn en wel eens meteen de sluitingsceremonie kunnen betekenen."

Naast oudgedienden Rob Stenders en Fred Siebelink maken ook Tim Knol, 3VOOR12 Radio jock Roosmarijn Reijmer, Jeroen van Inkel, Leo Blokhuis, Kluun, Nico Dijkshoorn, Paul van der Lugt, Gijsbert Kamer en dj St. Paul belangeloos radio bij KX Radio. Een hoop BN'ers en mensen die het klappen van de zweep in omroepland kennen dus. Gaan die nog actie voeren voor behoud van KX? Stenders: "Niet dat ik weet. Het zou kunnen. Het is pas net een beetje door het verhaal in de gids duidelijk geworden. Wellicht dat er iets ontstaat en dat mensen hun spaarpot in plaats van hun iPod kapot slaan."

Geen grote paniek en wellicht 'punken op de kabel'
"Ik denk wel dat we met één van de partijen echt verder kunnen komen. Dus we zitten niet meer in de ultieme paniek", nuanceert Stenders. Dat zou dan in eerste instantie gaan om voortzetting van de activiteiten op internet. "Misschien kunnen we later ook weer wat punken op de kabel, maar dat hangt dan even van de partner af."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12