Mysteryland 2011: De technogoden Mysteryland 2011: De technogoden

Kevin Saunderson & Derrick May, Speedy J, Dave Clarke, Richie Hawtin...

, Christiaan Walraven

Mysteryland 2011: De technogoden

Kevin Saunderson & Derrick May, Speedy J, Dave Clarke, Richie Hawtin...

Christiaan Walraven ,

Ieder jaar staan er een aantal namen die al vele jaren meegaan op de poster van Mysteryland. Op technogebied gaan ze waarschijnlijk het langst mee van allemaal. Het genre dat in de jaren tachtig al ontstond is nog even hip als twintig jaar geleden. Dit jaar laten Kevin Saunderson, Derrick May, Speedy J, Dave Clarke en Richie Hawtin zien waarom zij al zo veel jaren aan de top van de technoparamide staan.

Kevin Saunderson & Derrick May, Speedy J, Dave Clarke, Richie Hawtin...

Ieder jaar staan er een aantal namen die al vele jaren meegaan op de poster van Mysteryland. Op technogebied gaan ze waarschijnlijk het langst mee van allemaal. Het genre dat in de jaren tachtig al ontstond is nog even hip als twintig jaar geleden. Dit jaar laten Kevin Saunderson & Derrick May, Speedy J, Dave Clarke en Richie Hawtin zien waarom zij al zo veel jaren aan de top van de technoparamide staan.

Keven Saunderson en Derrick May gaan heel erg ver terug samen. Zij vonden de techno in de vorm die we nu kennen uit in Detroit en op Mysteryland bundelen ze de krachten onder de naam Hi-Tek Soul. Het is gestopt met regenen, Saunderson kiest de platen uit en zet ze op gelijk tempo en May gebruikt het mixpaneel om ze met wat effecten op het juiste moment over de speakers te laten knallen. Zo vooruitstrevend als ze vroeger waren zijn ze al lang niet meer, maar toch draaiden de mannen de afgelopen jaren sterker dan ze vandaag doen. De set mist richting in de opbouw, waardoor er eigenlijk weinig echte hoogtepunten in zitten. Als er dan na een klein uurtje opnieuw een bui valt, loopt het veld opvallend leeg voor zo'n grote act.

Speedy J heeft het in de Electric Deluxe tent dan beter voor elkaar. Het zonnetje schijnt buiten, maar de avond begint te vallen en mensen trekken toch naar binnen. De grootste tent van het festival is aangekleed met een gigantisch LED scherm waar de Rotterdammer in staat te draaien. Het geeft een overdonderend effect in de zaal en vult de techno aan met net dat beetje extra dat je op een groot festival als Mysteryland verwacht. Zijn set bouwt zeer langzaam op en biedt niet heel veel afwisseling; hij geeft het publiek net genoeg om de aandacht vast te houden en dat is juist het knappe. Een volledig uitgekiende set rechtoe rechtaan techno zoals we van hem gewend zijn.

Als afsluiters staan Dave Clarke en Richie Hawtin recht tegenover elkaar geprogrammeerd op twee podia die nog geen honderd meter van elkaar verwijderd zijn. Wanneer Clarke het stokje van Speedy J overneemt, beukt hij er gelijk in door op veel hogere snelheid te draaien dan zijn voorganger. Hij maakt extensief gebruik van de knoppen op zijn mixpaneel, zonder te veel af te leiden van de muziek. Clarke laat daarmee zien naast een prima opbouw ook technisch een van de sterkste in de wereld te zijn. Zijn donkere stijl staat lijnrecht tegenover die van Richie Hawtin, die bij Nachtlab meets Red Bull staat te draaien op een schip. Dat is maar goed ook, want zonder schip zou de man hier in de modder zinken zo ranzig is het rondom het podium. En dan begint het ook opnieuw te regenen. Om het af te leren zullen we maar zeggen.

Het is geen eerlijke strijd, maar Clarke wint hem duidelijk. Hawtin staat zijn mannetje en levert een felle strijd, maar veel mensen kiezen simpelweg voor de droge tent. Zo is het de hele dag geweest. De buitenpodia moeten het afleggen tegen de moddervrije tenten en de artiesten die in de tenten draaien nemen het er van. Volgend jaar weer een zonnetje graag, want een wereld dj als Richie Hawtin verdient zo veel meer.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12