Kink X-Rated vindt met gedachtengoed Arjen Grolleman onderdak bij Concertzender Kink X-Rated vindt met gedachtengoed Arjen Grolleman onderdak bij Concertzender

Twee donderdagavonden per maand, vanaf februari weer elke zondag

, Ingmar Griffioen

Kink X-Rated vindt met gedachtengoed Arjen Grolleman onderdak bij Concertzender

Twee donderdagavonden per maand, vanaf februari weer elke zondag

Ingmar Griffioen ,

Radioprogramma X-Rated is gered. Het programma voor experimentele en avant-gardistische elektronica dreigde met het stopzetten van KinkFM te verdwijnen, maar wordt voortgezet op de Concertzender. Op 25 september is de laatste show op Kink FM en op 1 oktober volgt de eerste al op de Concertzender. "Voor mij is het een voorrecht het gedachtengoed van Arjen Grolleman voort te kunnen zetten."

Twee donderdagavonden per maand, vanaf februari weer elke zondag

Radioprogramma X-Rated is gered. Het programma voor experimentele en avant-gardistische elektronica dreigde met het stopzetten van KinkFM te verdwijnen, maar wordt voortgezet op de Concertzender. Op 25 september is de laatste show op Kink FM en op 1 oktober volgt de eerste al op de Concertzender. "Voor mij is het een voorrecht het gedachtengoed van Arjen Grolleman voort te kunnen zetten", reageert programmamaker Bob Rusche.

Grolleman startte het programma in 1995 op de zondagavond op Kink FM. Rusche werkte de laatste jaren met hem samen en nam na het onverwachte overlijden van Grolleman in januari 2010 de leiding over. "Arjen Grolleman heeft er alles aan gedaan om de muziek die er voor hem toe deed op de radio te krijgen. Dat is gelukt, hij kreeg carte blanche voor X-Rated." Rusche voelt zich bevoorrecht Grollemans gedachtengoed bij de Concertzender hoog te kunnen houden. "Arjen was mijn beste vriend, ik heb zoveel over radio van hem geleerd. Het zou eeuwig zonde zijn als dit programma zou verdwijnen, alleen maar omdat V-Ventures de stekker uit Kink haalt."

Rusche werd vorige week door de Concertzender benaderd. "Of ik geïnteresseerd was in een doorstart. Naar ik begrepen heb was ik voorgedragen door zes programmamakers daar, is de directeur een vaste luisteraar en vindt hij het bij de Concertzender passen." Opvallend aangezien de zender vooral klassiek en jazz draait, maar volgens Rusche is er ook een avontuurlijke kant. "Die ligt bij elektronica, wat ze vanaf de klassieke kant benaderen. Dus via bijvoorbeeld Karlheinz Stockhausen. Modern klassiek hebben ze ook ontdekt via mensen als Nils Frahm en Peter Broderick, waar ik ook veel mee doe."

Naar eigen zeggen had Rusche meerdere ijzers in het vuur, maar was de aanbieding van de Concertzender de meest interessante. "Ik kan hier blijven doen wat ik wil, hoewel ik natuurlijk ook geen anderhalf uur Scandinavische punkrock moet gaan draaien." X-Rated moet wel eerst even een stapje terug zetten. Vooralsnog moet het programma terug van drie uur naar een uur en van elke zondag naar tweewekelijks, met uitzendingen op de eerste en derde donderdag van de maand. Rusche is al lang blij dat continuering van het programma gegarandeerd is. "Ik kan niet verwachten dat zij hun programmering meteen overhoop gooien, maar vanaf 1 februari doen ze dat wel en krijg ik de volledige uren op de zondagavond weer terug. Dus het is even vier maanden doorbijten."

"Het leuke is dat het programma op dezelfde manier door kan en dat we echt weer op de kabel komen." De Concertzender heeft volgens Rusche ook interesse getoond in het themakanaal X-Rated. Begin dit jaar verhuisde het programma van Kink naar het themakanaal, dat Rusche zeven dagen per week vult met naast X-Rated onder meer Roadburn Radio, Databloem (ambient), Defcon 1 (cybergothic) en non-stop. "Ze willen die stream ook wel hebben, maar we zijn nu aan het kijken hoe dat technisch moet want ik heb daar 1500 tracks draaien. Als dat geregeld is, ga ik ook weer verder praten met Roadburn, Databloem en Incubate." Met het laatste, Tilburgse festival was Rusche al ver in gesprekken over een eigen radioprogramma, maar door het nakende einde van Kink zijn die opgeschort.

Hoezee voor X-Rated, maar voor de rest van de Kink-programmering ziet de toekomst er na 1 oktober minder rooskleurig uit. "Het geldt alleen voor Bob en X-Rated. Wat hij doet is heel specifiek, andere programma's zijn veel breder", reageert Kink FM station manager Jantien van Tol. "Maar wij zijn heel blij voor Bob. We hopen natuurlijk dat er meer onderdak vinden, want er werken hier heel veel fantastische mensen. Iedereen is wel volop bezig rond te kijken en te solliciteren, maar de baantjes bij de radio liggen niet voor het oprapen."

"De rest past minder goed bij de Concertzender, eigenlijk helemaal niet", oordeelt Rusche. "Dat is triest. Maar aan de andere kant is het wel om te lachen dat er juist in het meest moeilijke programma van Kink FM interesse is. Dat voelt wel goed. Het is al zo ellendig dat Kink moet stoppen. Dit is voor mij een lichtpuntje." Ook bij de Concertzender krijgt Rusche niet betaald voor zijn werk. "Bijna iedereen werkt daar vrijwillig. En het belangrijkste in het leven is toch dat je kunt doen wat je wil doen."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12