Kathedralen van techno versus hemelse nichtenhouse Kathedralen van techno versus hemelse nichtenhouse

Laag voor laag bouwen aan techno 2.0

, tekst en foto's René Passet

Kathedralen van techno versus hemelse nichtenhouse

Laag voor laag bouwen aan techno 2.0

tekst en foto's René Passet ,

Nichtenhouse, roestvrij stalen techno, diepzwarte boogie, de zaterdagnacht had het allemaal. Bovendien bleken de optredens over de hele linie een stuk beter dan vrijdagnacht, met het denderende Collabs in de Bravo en Tensnake in de X-Ray als onbetwiste hoogtepunten.

Laag voor laag bouwen aan techno 2.0

Kijk hem gaan, die Regis. Op zijn babystepje over het podium van de Bravo. Lachend draait hij zijn rondjes. Wat kan hem het schelen dat er op dat moment een paar duizend bezwete lijven aan de overkant van het podium krioelen en zijn vrienden Speedy J en Chris Liebling minstens 115 dB staan te pompen?

Regis stond er net zelf ook, op dat podium. Samen met Dave Function vormt hij Sandwell District, een van de krachtigste technomachines uit Berlijn. Zij waren hier vanavond op uitnoding van de Rotterdamse producer en partyorganisator Speedy J, die zijn clubavond Eletric Deluxe Presents naar Lowlands heeft getransporteerd.

EDL staat voor vijfsterrentechno voor fijnproevers en feestbeesten uit een monsterachtig soundsystem. Dat laastste zit vanavond in de Bravo beslist geramd. Het geluid klinkt strak, kraakhelder en loeihard.

Sandwell District

Nadat de Schot Gary Beck een uurtje heeft opgewarmd en bewezen heeft dat Schotland meer te bieden heeft dan natte groene heuvels en single malts, is het de beurt aan Sandwell District. Hun sets zijn immer een verrassing. Gaan ze voor de bulldozerbehandeling of kiezen ze een subtieler pad? Vanavond doen ze het laatste. Er zit altijd een duistere onderlaag in hun puls, iets onberekenbaars ook. Dat maakt ze zo goed. Hun hybride set houdt het midden tussen een liveset vol eigen producties met af en toe een oude Plus 8 productie of een Jeff Mills-ding er doorheen. Niet iedereen in de Bravo voelt het.  De sfeer is hier en daar wat lethargisch, alsof de vermoeidheid heeft toegeslagen en de bassdrum de bierwolk niet uit het hoofd kan slaan.

Dat lukt Collabs later in de nacht wel. Het samenwerkingsproject tussen Speedy J en Chris Liebling is berucht en beroemd om hun (zeldzame) livesets, die volledig via improvisatie tot stand komen. Achter een enorme tafel vol elektronische apparatuur schuiven en duwen de twee met beats en baslijnen. Daarmee bouwen ze geduldig hun kathedralen van techno. Het is eigenlijk stapelen. Laag over laag leggen. Waarom één hi-hat gebruiken als je er ook vijf her en der in het spectrum kunt stoppen? De kunst is om het geheel niet dicht te smeren met geluid, maar TE vol klinkt het geen moment. Dit is techno 2.0. Next level, zouden ze in Amsterdam zeggen.  

Enorme VU-meters

Ondertussen is er tweehonderd meter verderop een heel ander feestje gaande. Daar staat de Duitser Tensnake de sappigste pianoakkoorden van het veld te draaien in een liveset waarbij veel eigen remixen voorbij komen. Dat is immers Marco Niemerski’s ambacht. Boven de hoofden van de meezingende massa (waaronder opvallend veel meisjes) schieten rode VU-meters heen en weer. Tien meter lange VU-meters, inventief gemaakt van lichtkrantmateriaal. Het doet veel voor de sfeer in de bloedverziekend hete plaatstalen loods, waar Azari & III eerder op de avond bewees dat er leven is na Fingers Inc. De erfenis van deze legendarische zwarte (en homosexuele) housegroep uit Chicago is bij Azari in goede handen. Hun dj-set lag in het verlengde van hun heerlijke energieke liveset en droop van de queer house en vintage disco.

Omdat Âme een vliegtuig later moest pakken, is zijn set verschoven naar middernacht. Wat eigenlijk wel zo lekker is, want nu komt zijn mahoniehouten melodieuze house nog beter tot z’n recht. Er zijn weinig Duitsers beter in het bouwen van een groove dan Frank Wiedemann, die sinds kort de Âme- livesets solo voor z’n rekening neemt. Zijn maatje Kristian concentreert zich voortaan op het dj-en.

Vocoder

Komt die Tom Trago in een gespreid bedje terecht zeg, als hij tegen tweeën zijn machines aan klikt. De X-Ray kreunt binnen twee nummers van plezier, als de Amsterdammer de knorrende baslijnen van 'Voyage Direct' naar boven schuift. Trago (met onafscheidelijk petje en pornosnorretje) krijgt vanavond hulp van onder meer Rimer London en Bas Bron, die een vocoder heeft meegenomen. Sterke set, die veel beter is opgebouwd dan op het festival Pitch het geval was.

Net als vrijdag zijn er in alle hoeken van het eerste veld feestjes gaande. In de Groovetube kun je terecht voor de betere boogie, funk en italodisco uit de koffers van Antal en KC da Funkaholic. In de India blaast het Lowlands Raveteam de massa omver met hun knotsgekke, neongekleurde campingdiscosound. De platste versie van 'Duck Sause'? De heren Ferry Sherry, Sumluv en Kenny Harder draaien hem voor je.

Al met al pakt de zaterdag dancenacht van Lowlands veel beter uit dan vrijdag. Er is meer keuze en meer kwaliteit. Dat blijkt, want zowel X-Ray, India als Bravo staan tot diep in de nacht ramvol. Afdansen doen we bij de zwarte sounds van Rahaan, een vriendelijke man-met-platte-pet uit Chicago. Een fijn slot van een mooie nacht.

Meer Lowlands op de speciale festivalsite

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12