Intieme toneelstukjes van Eefje de Visser Intieme toneelstukjes van Eefje de Visser

Fraaie luisterliedjes in een mooi totaalconcept

, door Frank Jochemsen, foto's Tim van Veen

Intieme toneelstukjes van Eefje de Visser

Fraaie luisterliedjes in een mooi totaalconcept

door Frank Jochemsen, foto's Tim van Veen ,

Eefje de Visser komt uit een muzikaal nest. Van jongs af aan schrijft ze zelf liedjes, die pas echt succesvol worden wanneer ze besluit in haar moerstaal te gaan zingen. In 2009 wint Eefje de Grote Prijs van Nederland en dan gaat het hard; DWDD, voorprogramma's, festivaloptredens en begin dit jaar verschijnt haar debuutalbum De Koek. De daarvan afkomstige single 'Hartslag' is zojuist verschenen.

Fraaie luisterliedjes in een mooi totaalconcept

Eefje de Visser komt uit een muzikaal nest. Van jongs af aan schrijft ze zelf liedjes, die pas echt succesvol worden wanneer ze besluit in haar moerstaal te gaan zingen. In 2009 wint Eefje de Grote Prijs van Nederland en dan gaat het hard; DWDD, voorprogramma's, festivaloptredens en begin dit jaar verschijnt haar debuutalbum De koek. De daarvan afkomstige single 'Hartslag' is zojuist verschenen.

CONCERT
Eefje de Visser, Lowlands Lima, zaterdag 20 augustus 2011

MUZIEK
Terwijl Lowlands aan het uitbrakken is van de vrijdagnacht loopt de Lima stevig vol voor Eefje de Visser. Haar nummers zijn afwisselend dromerig en pittig. Eefje heeft een geweldige stem met een breed palet aan mogelijkheden dat ze goed benut. Haar teksten staan bol van originele metaforen en gaan over onderwerpen als de liefde (uiteraard), wegdromen en verrassend genoeg brengt ze ook een stuk over ouderen die steeds meer spullen kwijtraken. Die nummers worden allemaal heel treffend door haar 'geacteerd' als waren het kleine toneelstukjes. Zoals dat hoort met luisterliedjes.

PLUS
Eefje's band bestaat uit vier mannen die ontzettend lekker strak spelen. De toetsenist heeft een ouderwetse Korg-synthesizer waar hij bij tijd en wijlen licht psychedelische opsmuk uit tevoorschijn tovert. Zelf speelt Eefje gitaar en grijpt ze af en toe naar bijzondere instrumenten als een olijfolieblik en een toypiano. De verwijzing naar 'Strawberry Fields Forever' in 'Ik dacht na' is op deze broeierige tweede Lowlandsdag prettig op zijn plaats. Leuk is verder dat een groep in het publiek bij het slotnummer 'Afdwaalt' het dansje uit de gelijknamige videoclip doet. Tot grote verrassing van Eefje.

MIN
De liedteksten van Eefje zijn in de Lima niet altijd goed te verstaan. Waarschijnlijk een geluidskwestie. Jammer is dat wel.

CONCLUSIE
Het verdient sowieso al het grootste respect om Nederlandstalig te zingen, maar het totaalproduct dat Eefje de Visser brengt is helemaal top. Alles klopt en valt op zijn plaats. Komend najaar gaat Eefje touren langs diverse clubs. Ik kijk ernaar uit.

CIJFER:
8

Meer Lowlands op de speciale festivalsite

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12