Customs is vanavond niet helemaal bij de les Customs is vanavond niet helemaal bij de les

Belgen staan nog met een been in Hasselt

, door Menno Visser, foto's Jelmer de Haas

Customs is vanavond niet helemaal bij de les

Belgen staan nog met een been in Hasselt

door Menno Visser, foto's Jelmer de Haas ,

Je merkt - op wat losse opmerkingen hier en daar na - maar weinig van het drama op Pukkelpop via de podia. Artiesten die in België gepland stonden te spelen, komen gewoon naar Lowlands. Zo ook Customs, dat vanmiddag op Pukkelpop hun nieuwe album Harlequins Of Love wilden gaan presenteren. Dat kan dus nu alleen nog maar op Lowlands.

Belgen staan nog met een been in Hasselt

Je merkt - op wat losse opmerkingen hier en daar na - maar weinig van het drama op Pukkelpop via de podia op het festival. Artiesten die in België gepland stonden te spelen, komen gewoon naar Lowlands. Zo ook Customs, dat vanmiddag op Pukkelpop hun nieuwe album Harlequins Of Love wilden gaan presenteren. Dat kan dus nu alleen nog maar op Lowlands.

CONCERT
Customs, Lowlands India, zaterdag 20 augustus 2011

MUZIEK
Op de jaren tachtig geënte rock in een eigentijds jasje. De band uit Leuven brak in Nederland door met de single 'Rex'. Eind september komt hun tweede album Harlequins Of Love, dat vandaag ten doop gehouden wordt, uit.

PLUS
Ondanks de toestanden in België blijft Customs een strakke band. Niet zo strak als ze normaal kunnen spelen, maar toch nog beter dan het gemiddelde rockbandje. De dansbare nieuwe single 'Harlequins', die wat weg heeft van The Cure, behoort tot het sterkste materiaal. Hoewel het hun muziek - die het vooral moet hebben van koele afstandelijkheid - niet ten goede komt, geven de emoties rond het Pukkelpopdrama het toch wel stiekem een menselijk trekje.

MIN
Het optreden start met het veelbelovende nieuwe nummer 'Onwards', dat een wat minder introvert, opener geluid laat horen. Maar dan gaat het bergafwaarts na de verklaring van zanger Kristof Uittebroek dat hij het optreden vanavond opdraagt aan de slachtoffers van Pukkelpop. De concentratie daalt en de band lijkt zich af te vragen wat ze hier op Lowlands eigenlijk doen. Een ander probleem is dat de setlist zeer onevenwichtig is. Uit gretigheid hun nieuwe materiaal eindelijk te kunnen presenteren, is er een hele trits nieuwe nummers achterelkaar gezet. Afgezien van de nieuwe single 'Harlequins' komen ze niet goed uit de verf. Nu zitten de sterkste nummers ('Justine', 'Rex' en 'Harlequins') allemaal aan het eind.

CONCLUSIE
Customs speelt vandaag maar op halve kracht. Met een been staan ze in Hasselt, met het andere in Biddinghuizen. Dat komt de spanningsboog in de nummers niet ten goede, en daarop drijven juist de meeste composities. Een jammerlijke valse start.

CIJFER:
5,5

Meer Lowlands op de speciale festivalsite

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12