CQMD vlamt net naast het podium

Geheim Frans funkfestijn sluit de Lima af

door Pieter van Hoogdalem, foto's Tim van Veen ,

CQMD staat voor Ceux Qui Marchent Debout (degenen die rechtop lopen). Het zevenkoppige collectief komt uit Parijs en speelt in een ongebruikelijke bezetting: twee percussionisten, een funkende banjo en een blazerssectie met sousafoon in plaats van een bas (net als bij The Roots vandaag). De band geeft een retestrak, dampend optreden op en voor het podium van de Lima.

Geheim Frans funkfestijn sluit de Lima af

CQMD staat voor Ceux Qui Marchent Debout (degenen die rechtop lopen).  Het zevenkoppige collectief komt uit Parijs en speelt in een ongebruikelijke bezetting: twee percussionisten, een funkende banjo en een blazerssectie met sousafoon in plaats van een bas (net als bij The Roots vandaag). De band geeft een retestrak, dampend optreden op en voor het podium van de Lima.

CONCERT
CQMD, Lowlands Lima, zondag 21 augustus 2011

MUZIEK
CQMD maakt (P-)funk met her en der een vleugje rocksteady en ska.

PLUS
CQMD heeft al negentien jaar podiumervaring en dat is te merken, want deze heren weten precies hoe je publiek kunt bespelen. De funky grooves en strakke blaaspartijen nodigen vanaf de eerste tellen uit tot dansen. Maar de muzikanten gooien er nog een schepje bovenop om echt iedereen bij het optreden te betrekken. Funk is het element dat in alle nummers centraal staat. Denk hierbij aan James Brown, George Clinton en The Meters, maar dan wel met een eigen sound door de aparte instrumentale bezetting en de charmante Franse accenten van de muzikanten die beurtelings zingen. Hierbij serveren ze af en toe een sausje van Jamaicaanse rocksteady en ska, zoals in het hitje ‘Stand By Me’. Bij het vijfde nummer springt de hele band met instrumenten het publiek in om daar twee nummers te spelen, iets wat ze later nog een keer doen tot grote vreugde van het publiek. Dat maakt dit optreden tot een van de intiemste feestjes op het festival.

MIN
Vooral de ijle, dunne stem van de trombonist komt niet altijd over de muziek heen. Deze band was ogenschijnlijk een van de best bewaarde geheimen op het festival, want het is niet ontzettend druk bij het afsluitende concert in de Lima.

CONCLUSIE
Deze muziek gaat over ‘joie de vivre’, levensplezier. Het dwingt genadeloos om mee te dansen. Complexe structuren en virtuoze blaaspartijen blijven toegankelijk: een ideale balans.

CIJFER:
8,5

Meer Lowlands op de speciale festivalsite