Bij The Wombats klinken ook de halve hitjes als hele Bij The Wombats klinken ook de halve hitjes als hele

Cameraman flirt met hossende blondjes

, door Menno Visser, foto's Jelmer de Haas

Bij The Wombats klinken ook de halve hitjes als hele

Cameraman flirt met hossende blondjes

door Menno Visser, foto's Jelmer de Haas ,

Een ondankbare taak, beginnen in de levensgrote Alpha wanneer het publiek nog binnen komt druppelen langs de Lowlands schoorstenen. En dan ook nog eens starten nadat de podiumpresentator uiteraard even stil heeft gestaan bij het drama op Pukkelpop. Het is pas half twee in de middag. Zou jij dan kunnen rocken?

Cameraman flirt met hossende blondjes

Een ondankbare taak, beginnen in de levensgrote Alpha wanneer het publiek nog binnen komt druppelen langs de Lowlands schoorstenen. En dan ook nog eens starten nadat de podiumpresentator uiteraard even stil heeft gestaan bij het drama op Pukkelpop. Het is pas half twee in de middag. Zou jij dan kunnen rocken?CONCERT
The Wombats, Lowlands Alpha, vrijdag 19 augustus 2011

MUZIEK
Britpop met extra synthesizer spice. Je kent de band uit Liverpool vast van hun hits 'Tokyo (Vampires & Wolves)' en 'Let's Dance To Joy Division'. Ze hebben twee albums uit, waarvan This Modern Glitch de laatste is. Daarop ook weer geraffineerde poprock met verrassende wendingen. En wie de Britse cultuur ook maar een beetje begrijpt, zal daarop de nodige grappige tekstvondsten vinden.

PLUS
Openingsnummers als 'Our Perfect Disease' en 'Kill The Director' zijn in Nederland geen hits geweest en toch worden ze gebracht als hits. Met de bijbehorende inzet. Zouden alle Britse Lowlandsgangers vooraan staan? Maar hun inzet werkt meteen. Binnen no time slaat de landerige stemming om en flirt de cameraman op de metershoge schermen met de hossende blondjes. Knap hoor, en dan hebben we het niet over die blondjes. Wat ook opvalt is dat de band behoorlijk gegroeid is. Was het een paar jaar geleden nog een sympathiek rommelend bandje, nu staat er een hecht trio waarbij vrijwel alles lukt: de koortjes zijn na een hapering in het begin zuiver, en alle bandleden spelen economisch hun synthesizer riedeltjes, wanneer ze maar een hand over hebben.

MIN
Ballads zijn niet het sterkste punt bij The Wombats. Wanneer ze midden in de set de albumtrack '1996' inzeten, verslapt de aandacht van het publiek. En het puntje communicatie kan ook nog beter. Waarom mompelt drummer Dan Haggis naar het publiek? Waarom laten ze de communicatie niet over aan frontman Matthew Murphy?

CONCLUSIE
'So…why The Wombats?' valt er grappend op de Wombats t-shirts te lezen… Nou, na het zien van dit optreden weet je wel waarom. Niet voor niets zijn ze een van de weinige overlevers in het slagveld van de Britpop. Ze zijn meer dan hun grootste hits. De puntige liedjes zijn knap gemaakt en de uitvoering klopt. Hopelijk mogen ze een komende Lowlands editie op een wat later tijdstip spelen.

CIJFER:
7,5

Meer Lowlands op de speciale festivalsite

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12