Beady Eye, of hoe een broedertwist best leuk kan zijn Beady Eye, of hoe een broedertwist best leuk kan zijn

Liam Gallagher heeft ‘het’ gewoon

, door Erik Zwennes, foto's Jelmer de Haas

Beady Eye, of hoe een broedertwist best leuk kan zijn

Liam Gallagher heeft ‘het’ gewoon

door Erik Zwennes, foto's Jelmer de Haas ,

Begin dit jaar bracht Liam Gallagher met Beady Eye een album uit. Over het materiaal op die plaat kunnen we kort zijn, maar live blijkt Oasis -1 het prima te doen.

Liam Gallagher heeft ‘het’ gewoon

Begin dit jaar bracht Liam Gallagher met Beady Eye een album uit. Over het materiaal op die plaat kunnen we kort zijn, maar live blijkt Oasis -1 het prima te doen.

CONCERT
Beady Eye, Lowlands Grolsch Stage, zondag 21 augustus 2011

MUZIEK
Oasis-broertjes Liam en Noel Gallagher kwamen maar niet uit hun laatste broedertwist-periode. Hielden het lang vol, maar toen knapte er iets. Liam sloeg Noels gitaar kapot, Noel stapte uit Oasis. Liam begon met de achterblijvers Beady Eye en bracht begin dit jaar het debuut Different Gear, Still Speeding uit. Een Oasis c-kantjes plaat, met een Amerikaanse echo en slechte teksten.

PLUS
Het is zo makkelijk om te roepen om de terugkeer van Noel of om een Oasis reûnie, zeker na het behoorlijk matige debuut album van Beady Eye. Maar dan missen we én de geweldige perconferenties van de broers, waarin ze elkaar op de meest creatieve wijze voor rotte vis uitmaken, én missen we optredens van Beady Eye. Want dit optreden is lange tijd hartstikke leuk. De teksten zijn behoorlijk nietsig, maar met 'Four Letter Word', 'Millionaire' en 'The Roller' heeft de band goede liedjes geschreven. Liam is bij stem en heeft plezier. Dat uit zich in tenminste één glimlach, prachtig te zien op de schermen naast het podium. Wanneer na de eerste nummers het geluid in de tent op orde is, klinkt Beady Eye als een gesmeerde rockmachine. 'Bring the Light' en 'Standing On The Edge' zijn dan behoorlijk rock-n-roll pastiche, zo enorm goed gespeeld zorgt het wel voor een vrolijk dansende Grolsch-tent.

MIN
Het scheelt dat het geluid het eerste kwartier totaal uit balans is, want wanneer je naar Liams teksten luistert, schiet je geheid in een lachstuip. Wat een lachwekkende pathos vol holle frases vol  heeft die man opgepend. Dat is wellicht nog te negeren, maar na een half uur zijn ook de goede nummers op en krijgen we 'Kill For a Dream', 'The Beat Goes On', 'Three Ring Circus' en 'Wigwam' voor onze kiezen. En dat is droge kost hoor. De tent loopt behoorlijk leeg en niet alleen omdat de pendelbus klaar staat of omdat ze vooraan willen staan bij de echte grote afsluiters elders.

CONCLUSIE
Al zet je een uur lang Beatles’ Rubber Soul op en laat je Liam in lange regenjas poseren op de rand van het podium, heb je nog een prima optreden. De man heeft ‘het’ gewoon. Beady Eye speelt niet slechter dan Oasis da afgelopen jaren. Misschien juist wel wat beter. Jammer alleen dat het materiaal zo slecht is.

CIJFER:
6,5

Meer Lowlands op de speciale festivalsite

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12