Auteursrechtenbonden reageren gemengd op Buma's oorlog tegen gratis muziekcultuur Auteursrechtenbonden reageren gemengd op Buma's oorlog tegen gratis muziekcultuur

Manier van aankondiging valt niet in de smaak

, Timo Pisart

Auteursrechtenbonden reageren gemengd op Buma's oorlog tegen gratis muziekcultuur

Manier van aankondiging valt niet in de smaak

Timo Pisart ,

Auteursrechtenorganisaties reageren gemengd op de oorlog die Buma afgelopen vrijdag aankondigde tegen de gratis muziekcultuur. "Vooral de manier waarop dit wordt aangekondigd bevalt ons niet", aldus belangenvereniging Nederlandse Toonkunstenaarsbond (Ntb).

Manier van aankondiging valt niet in de smaak

Auteursrechtenorganisaties reageren gemengd op de oorlog die Buma afgelopen vrijdag aankondigde tegen de gratis muziekcultuur. "Vooral de manier waarop dit wordt aangekondigd bevalt ons niet", aldus Erwin Angad-Gaur van belangenvereniging Nederlandse Toonkunstenaarsbond (Ntb). "De afgelopen tijd is Buma/Stemra een koers ingeslagen waarin ze steeds harder worden en met veel oorlogsretoriek harde maatregelen doorvoeren. Natuurlijk moet er voor muziekgebruik worden betaald, maar hoe?"

Angad-Gaur vindt dat Buma voor goede vergoedingsheffingen moet zorgen, in plaats van gebruik bijkans te verbieden. "Dat is niet haalbaar én niet wenselijk. Zo druist de organisatie in tegen alle maatschappelijke en technische ontwikkelingen die de afgelopen tijd hebben plaatsgevonden."

Wel erkent Angad-Gaur dat de gratis muziekcultuur een probleem is. "Ontzettend vaak worden bestanden peer-to-peer uitgewisseld, en mensen kopiëren meer dan ooit. Als auteursrechtenorganisatie zou juist Buma daar de oplossing voor kunnen aandragen, door nieuwe mogelijkheden ontwikkelen om reële vergoedingen te heffen. Daarmee moeten ze in dienst staan van auteur en gebruiker, vooral die laatste verdwijnt uit het oog. Nu gaan ze de verkeerde kant op richting de grote platenmaatschappijen die proberen alles bij het oude te houden."

Hans Kosterman van de Professionele Auteurs Lichte Muziek (PALM) is het geheel eens met de aangekondigde oorlog. "Er wordt door vele media geopperd dat draaien van muziek gratis zou moeten zijn omdat het een promotiedienst betreft, terwijl het maken van muziek hartstikke duur is. Daar zou wat tegenover moeten staan. Ik ben er als auteur voor dat muziek wordt afgerekend in de mate dat daarvan gebruik wordt gemaakt. Dan is die ene cent per download wat mij betreft geen groot bedrag."

Wel vindt Kosterman dat de 'oorlog' op een betere manier had kunnen worden geïntroduceerd. "Het had vooraf beter kunnen worden overlegd, en Buma zou de maatregel beter moeten vergezellen van argumenten."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12