3VOOR12 bespreekt 3VOOR12AWARD-genomineerde: Kleine Viezerik 3VOOR12 bespreekt 3VOOR12AWARD-genomineerde: Kleine Viezerik

Humor en ernst hebben beiden hun plek op NZIEDEBOY

, Jochem Boom

3VOOR12 bespreekt 3VOOR12AWARD-genomineerde: Kleine Viezerik

Humor en ernst hebben beiden hun plek op NZIEDEBOY

Jochem Boom ,

De 3VOOR12AWARD is een prijs voor het beste Nederlandse album van het afgelopen seizoen en wordt ieder jaar in september uitgereikt.In aanloop naar de uitreiking bespreekt 3VOOR12 de genomineerde albums. Kleine Viezerik.Kleine Viezerik is al een tijdje een rijzende ster. De ‘Mooi Kwaai Boy’ combineert op zijn album zoete ‘jaren negentig r&b-invloeden met hardere straat-hiphop.

Humor en ernst hebben beiden hun plek op NZIEDEBOY

De 3VOOR12AWARD is een prijs voor het beste Nederlandse album van het afgelopen seizoen en wordt ieder jaar in september uitgereikt. De winnaar wordt gekozen door een jury van muzikanten, muziek professionals en 3VOOR12-bezoekers/luisteraars. Zij kunnen stemmen op één van de twaalf albums op de shortlist. In aanloop naar de uitreiking bespreekt 3VOOR12 de genomineerde albums. Vandaag: NZIEDEBOY van Kleine Viezerik.

Kleine Viezerik is al een tijdje een rijzende ster in de Nederlandstalige hiphopscene en dit jaar brak de kleine Amsterdammer door. Hij toerde met Hef en Önder door het hele land, presenteerde zijn album NZIEDEBOY en deed mee in een legendarische Ali B op Volle Toeren. De 'Mooi Kwaai Boy' combineert op zijn album zoete 'jaren negentig r&b-invloeden met hardere straat-hiphop. Humor en ernst hebben beiden hun plek op NZIEDEBOY.

In Ik Weet Et horen we Kleine Viezerik de opschepper. Kleine Viezerik draait er niet omheen maar ontwapenend met zijn recht voor je raap teksten. Hij vertelt in de song over de uitspattingen van bekendheid. De feestjes, de fans, kortom, de rock & roll. In het refrein komt hij toch met een ernstige noot in een verder luchtig nummer. Hij concludeert dat het artiestenbestaan leuk is, maar eigenlijk totaal geen garantie is voor de toekomst.

De tweede helft van het album is, afgaand op titels als Hitman, Pussyboy, Ik Rock en Crimineel heel erg straat. Maar schijn bedriegt, want bij beluistering blijkt het een stuk minder eenzijdig. In Crimineel wordt bijvoorbeeld vooroordelen aan de kaak gesteld. Met een knipoog, dat wel. Afsluitend maakt de Amsterdammer zich kwaad in Reality Check. Hij zet zich af tegen 'haters' en besluit uiteindelijk dat kritiek hem niet uitmaakt. Want het belangrijkste is dat hijzelf inmiddels een gewaardeerd artiest is.

Je zou door die verschillende gezichten bijna vergeten dat de muzikale verpakking van constant hoog niveau is. De producties zijn stuk voor stuk dik en zitten muzikaal slim in elkaar. De bij vlagen bijna glibberige r&b wordt in balans gehouden door de constant zware bassdrum. Melodieuze versiering, dreigende accenten en funky baslijntjes zorgen ervoor dat er een blijvend scherp randje is.

De veelzijdigheid van Kleine Viezerik is zijn troef. Dan weer relativeert de rapper de honger naar geld in zijn omgeving om in een volgend nummer de onvoorwaardelijke liefde aan zijn meisje te verklaren. De Amsterdamse rapper is een inhoudelijke, sterke nieuwe persoonlijkheid aan het Nederlandse hiphopfirmament.

NZIEDEBOY van Kleine Viezerik is verschenen op Pitu Records/Coast To Coast en is tijdelijk weer te beluisteren op de speciale 3VOOR12AWARD Luisterpaal. Lees alles over de 3VOOR12AWARD op de speciale website.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12