Hollandse Nieuwe Roel Vermeer rondt zijn eerste EP af Hollandse Nieuwe Roel Vermeer rondt zijn eerste EP af

Producer haalt inspiratie uit reizen, chaos en liefde

, Tamara Jansen

Hollandse Nieuwe Roel Vermeer rondt zijn eerste EP af

Producer haalt inspiratie uit reizen, chaos en liefde

Tamara Jansen ,

Roel Vermeer is een 21-jarige producer. Op zijn zolderkamertje in Rotterdam-Noord maakt hij sinds zijn veertiende muziek. Hij speelt gitaar en had lang pianoles. Inspiratie voor zijn muziek haalt hij uit zijn reizen door Amerika, Istanbul en Frankrijk, chaos en de liefde. Vermeer staat met zijn nummer The Essence op de zeventiende Hollandse Nieuwe compilatie.

Producer haalt inspiratie uit reizen, chaos en liefde

Roel Vermeer is een 21-jarige producer. Op zijn zolderkamertje in Rotterdam-Noord maakt hij sinds zijn veertiende muziek. Van een kennismaking met computergeluiden heeft hij zich nu ontwikkeld tot producer, waarbij hij zelf alles inspeelt. Inspiratie voor zijn muziek haalt hij uit zijn reizen door Amerika, Istanbul en Frankrijk, chaos en de liefde. Vermeer staat met zijn nummer The Essence op de zeventiende Hollandse Nieuwe compilatie.

Roel Vermeer maakte op zijn veertiende kennis met computergeluiden. Nu produceert hij vrijwel dagelijks muziek op zijn zolderkamertje. Vermeer speelt vrijwel alles zelf in om een zo eigen mogelijke sound te creëren. Samples maakt hij zelf met klikjes en klakjes. “Soms gebruik ik wat bestaande samples, van vrienden bijvoorbeeld, en die pas ik dan naar mijn wensen aan.” Zijn nummers ontstaan vaak spontaan. “Bijvoorbeeld na een feestje waar ik dan wat biertjes gedronken heb. Dan kom ik thuis en ga aan de slag en is er zo een nummer gecreëerd.” De producer heeft moeite met het afronden van nummers. “Voor mijn gevoel is een nummer nooit af en kan het altijd nog beter. Ik moet leren een punt achter een nummer te zetten en verder te gaan met iets nieuws.”

Het geluid van Vermeer gaat alle kanten op. Van triphop tot hiphop, maar ook invloeden van Jeff Buckley en Radiohead. Zijn vele reizen hebben grote invloed gehad op zijn sound. “Ik heb een rockachtergrond, daar ben ik mee opgegroeid”, vertelt Vermeer. “Tijdens mijn reizen ben ik in aanraking gekomen met zigeunermuziek. Daar doe je dan onbewust toch wat mee. Ik heb ook een tijd in Californië gewoond, waar ik bevriend raakte met mensen die veel met hiphop hebben en bezig zijn met muziek van bijvoorbeeld Flying Lotus. Van tevoren had ik niet verwacht dat tof te vinden, maar nu hoor je het terug in mijn muziek.”

De laatste tijd zit Vermeer bijna dagelijks op zijn zolderkamertje muziek te maken. Momenteel is hij bezig met het afronden van zijn eerste EP die aan het begin van de zomer in eigen beheer uit moet komen. “Ik ben nu de laatste track aan het masteren. Ik heb hem nog aan niemand laten horen, maar hij is erg ruig. Die kan het ook heel goed gaan doen in clubs.” Op de EP staan vier nummers. Deze gaat hij zelf promoten. “In de zomer ga ik gewoon in het park staan, muziek maken en mijn werk verkopen. Ik wil met mijn muziek naar de mensen toe.” Als dat allemaal goed gaat, wil Vermeer aan de slag gaan met een album. “Voor het album wil ik wel een label vinden waar ik de plaat op kan uitbrengen. Ik heb al een aantal gesprekken gevoerd en heb enthousiaste reacties. Dat geeft mij veel motivatie.”

Vermeer wil zichzelf nog verder ontwikkelen en daarom heeft hij zich aangemeld voor de Jazz Academie in Amsterdam. Momenteel is hij door de eerste ronde heen. Daar wil hij zich gaan richten op zang en productie. “Het is goed om nog dieper op de muziek in te gaan en ik denk dat ik bij de Jazz Academie op de juiste plek ben. De leraren zijn te gek en het is misschien goed om na het reizen weer wat structuur in mijn leven te brengen.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12