Wachten op Wut bij Girl Unit

En dat is het wachten waard

Tekst en foto's Atze de Vrieze ,

Hij zou hem wel tien keer willen draaien in een set van een uur. Wut van Girl Unit is de dansvloerhit van het moment. Iedereen die hier vanavond tot het laatste uurtje gebleven is, wacht op die ene plaat. En die komt natuurlijk, om kwart voor vijf. Met een slordig uitgevoerde maar effectieve rewind.

En dat is het wachten waard

Hij zou hem wel tien keer willen draaien in een set van een uur. Wut van Girl Unit is de dansvloerhit van het moment. Niet alleen in de dubstep en UK funky hoek, maar zelfs een cross-over naar de alternatieve dansvloeren ligt in het verschiet. Iedereen die hier op deze lange avond tot het laatste uurtje gebleven is, wacht op die ene plaat. En die komt natuurlijk, om kwart voor vijf. Met een slordig uitgevoerde maar zeer effectieve rewind.

GEZIEN:
Girl Unit, Le Guess Who?, Tivoli De Helling, 27-11-10

MUZIEK:
Eigenlijk is het een belachelijk trage track, dat Wut, zoals de meeste van zijn eigen producties. Een wonky synthesizer, dan wat drums, vervolgens alweer een break. Stilte voor de climax: ratelende snares en een alarmtoeter en mechanisch vervormde stem. Na die korte heftige piek kun je alleen maar verlangen naar een tweede, derde en vierde keer. Zijn muziek komt uit bij een van de meest veelbesproken nieuwe labels van het moment: Night Slugs.

PLUS:
Tijdens Amsterdam Dance Event stond de kleine Brit met de hoekige neus in het centrum van de avond, toen de energie op de top was. Vanavond moet hij in het laatste uurtje de restjes uit de mensen pulken. Met zijn eigen tracks Wut en IRL lukt dat uitstekend, eigenlijk in het hele tweede deel van zijn set, dat loomheid en uitgelatenheid verenigt. Zodra hij IRL opzet beginnen overal op de dansvloer ineens allemaal mensen te zoenen. Zou het toeval zijn?

MIN:
In het eerste deel laat hij zich te veel verleiden tot niet al te fantasievolle dubstep. Zijn stijl is minder elegant dan bijvoorbeeld die van Eskmo eerder op de avond. Dat komt ongetwijfeld deels door Pinch en Sgt Pokes, die voor hem een redelijk traditionele dubstepset brengen, zij het naar het einde toe wel behoorlijk ruig. Girl Unit durft pas halverwege zijn eigen spel te gaan spelen, waardoor je de indruk krijgt dat hij een betere producer dan dj is.

CONCLUSIE:
Girl Unit heeft wat moeite met de onverbiddelijk wegebbende energie zo diep in de nacht. Zo overtuigend als op Amsterdam Dance Event is hij dan ook niet. Maar met een paar hits aan het eind krijgen de volhouders toch datgene waarvoor ze gebleven zijn.

CIJFER:
6,5

Alles over Le Guess Who? op de speciale festivalsite.