Peter Broderick laat EKKO zwijgen als een graftombe Peter Broderick laat EKKO zwijgen als een graftombe

Amerikaans multi-talent heeft niemand nodig om te overtuigen

, Tekst Bob Nijenhuis, foto's Juri Hiensch

Peter Broderick laat EKKO zwijgen als een graftombe

Amerikaans multi-talent heeft niemand nodig om te overtuigen

Tekst Bob Nijenhuis, foto's Juri Hiensch ,

Peter Broderick is geen onbekende in Utrecht, want dit 23-jarige wonderkind uit Oregon heeft meerdere malen (o.a. met Efterklang) in de Domstad opgetreden. Met succes, want hij wordt met een warm applaus onthaald en tijdens het optreden is de zaal muisstil.

Amerikaans multi-talent heeft niemand nodig om te overtuigen

Peter Broderick is geen onbekende in Utrecht, want dit 23-jarige wonderkind uit Oregon heeft meerdere malen (o.a. met Efterklang) in de Domstad opgetreden. Met succes, want hij wordt met een warm applaus onthaald en tijdens het optreden is de zaal muisstil. Het talrijke publiek is dan ook reuze benieuwd in welke hoedanigheid deze multi-instrumentalist dit keer voor het voetlicht treedt.

GEZIEN:
Peter Broderick, EKKO, Le Guess Who?, 27-11-2010

MUZIEK:
Broderick maakt luistermuziek voor gevorderden. Met zijn ijle stem en een keur aan instrumenten weet hij een melancholieke, bij vlagen  onheilspellende sfeer neer te zetten die het beste met gesloten ogen geconsumeerd kan worden. En of een nummer nu gedomineerd wordt door viool, piano of gitaar, Broderick weet ze allemaal van zijn eigen fraaie signatuur te voorzien.

PLUS:
Zijn laatste twee albums zijn meer piano-georiënteerd, maar Broderick kiest er deze avond voor om zijn muzikale veelzijdigheid te tonen. In het eerste kwartier komen zowel viool, piano als gitaar voorbij (soms tegelijkertijd!), en staat hij na 3 nummers al met zijn viool te dansen tussen het publiek. Tijdens de fenomenale afsluiter ‘Games again’ (‘Home’, 2008) wordt de doos van Pandora helemaal opengetrokken. Peter begint op zingende zaag, switcht vervolgens razendsnel tussen sampler, toetsen, belletjes en viool om uiteindelijk luidkeels zingend achterin de zaal te eindigen. Pure magie.

MIN:
Als Peter na een paar nummers een vriendin op het podium haalt om een aantal liedjes met hem mee te zingen, wordt de zorgvuldig opgebouwde spanningsboog gereduceerd tot een slap elastiekje. Peter beperkt zich in deze nummers tot zijn gitaar, waarbij de vergelijking met Iron & Wine onwillekeurig de kop opsteekt. En daar moet dit duo het tegen afleggen, want de vocale harmonieën zijn niet altijd even zuiver en de liedjes klinken ineens een stuk conventioneler.

CONCLUSIE:
Het optreden is een prima showcase van hetgeen Peter Broderick allemaal in zijn mars heeft, en hij zal deze avond dan ook de nodige zieltjes hebben gewonnen. Als hij het intermezzo met zijn vriendin nog even aan een grondige revisie onderwerpt, zou het volgende bezoekje aan Utrecht wel eens angstaanjagend dicht tegen een 10 aan kunnen leunen.

CIJFER:
8

Alles over Le Guess Who? op de speciale festivalsite.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12